RUSI SE POVUKLI SA ZMIJSKOG OSTRVA Dva događaja uticala na potez koji je Kremlj predstavio kao "znak dobre volje"
Foto: Printscreen

Jedino što rusko Ministarstvo odbrane nije navelo je činjenica da ih je na to naterala američka donacija višecevnih raketnih bacača M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Ukrajinska vojska je prevezla jedan od prvih HIMARS-a najpre u Odesu, a zatim malo južnije, blizu Zmijskog ostrva. Prvi napad najavljen je 21. juna kada su satelitski snimci pokazali najmanje tri mesta napada. Satelitski snimci od 23. juna pokazali su znatno veću zonu udara ukrajinskih projektila.

Dva ključna događaja

Pošto je Zmijsko ostrvo u suštini nešto veća litica, ruske mogućnosti za raspoređivanje ljudstva i naoružanja bile su veoma ograničene. A vođene rakete M30 i M31 lansirane iz HIMARS-a imaju domet od najmanje 70 km, ali i kombinovano navođenje takvo da se njihova preciznost ne smanjuje povećanjem dometa.

RUSI SE POVUKLI SA ZMIJSKOG OSTRVA Dva događaja uticala na potez koji je Kremlj predstavio kao

Foto: telegram rybar

 

Svaki put kada HIMARS napadne, može da ispali šest projektila M30/31 u sekundi. Dovoljno male i brze da izbegnu ruske protivraketne sisteme, ove rakete su "nekažnjeno" gađale ruske položaje na Zmijskom ostrvu, očigledno čineći to ostrvo iz dana u dan najopasnijim delom ukrajinskog ratišta za ruske vojnike.

Jednako važan događaj koji je podstakao "dobru volju" Rusije desio se nekoliko dana ranije. Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je 17. juna vest da su dve protivbrodske vođene rakete Harpun potopile ruski tegljač Vasilij Bek, koji je bio na putu za Zmijsko ostrvo, noseći oružje i osoblje.

Da bi podržali svoju tvrdnju, objavili su i snimke dronova na kojima se vidi kako oba projektila pogađaju metu. Bek je pogođen iako je plovio tako da se sve vreme između njega i ukrajinske obale nalazilo Zmijsko ostrvo, iza kojeg su pokušavali da se sakriju od radarske senke. Potonuće Beka dokazalo je da bi se svaki dalji pokušaj snabdevanja ostrva većim ratnim brodovima verovatno završio na isti način.

Gubici su veći od koristi

S obzirom na to da su ukrajinski dronovi stalno kružili iznad Zmijskog ostrva, snabdevanje helikopterima nije bilo bez rizika. Sa brzinom većom od 2.500 km/h, projektilima HIMARS potrebno je 100 sekundi da prelete rastojanje od 70 kilometara. Ovo nije dovoljno da bi helikopter bezbedno sleteo, iskrcao tovar i poleteo. Ruski generalštab je na kraju zaključio da će gubici biti veći od koristi i doneta je odluka o "dobroj volji".

Čak ni Ukrajinci ne mogu samo da "prošetaju" do Zmijskog ostrva. Ono što su oni uradili Rusima, Rusi mogu da im vrate. Ako Ukrajinci pokušaju da uspostave bazu na ostrvu i tamo rasporede protivvazdušne sisteme i protivbrodske rakete, odmah će biti pogođeni ruskim krstarećim i/ili balističkim raketama, piše Index.hr.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana trenutno nema oružje za odbranu od ovih napada. Кada jednom dođe sa Zapada, sigurno ga neće postaviti na liticu usred mora, već će ga koristiti za odbranu gradova. Ukrajinska mornarica može da pošalje nekoliko vojnika na ostrvo da tamo podignu nacionalnu zastavu kao veoma simboličan čin i ništa više. Stoga će Zmijsko ostrvo ostati ničija zemlja do kraja rata.

Dva problema

Činjenica je da je ruska mornarica već potisnula svoje ratne brodove van dometa protivbrodskih raketa „Harpun“, čime je otvorila koridor duž ukrajinske obale. Ali postoje dva problema. Prvi je da su ruski brodovi ostali u južnom delu Crnog mora i možda i dalje neće moći da uplove u ukrajinske luke.

RUSI SE POVUKLI SA ZMIJSKOG OSTRVA Dva događaja uticala na potez koji je Kremlj predstavio kao

Foto: Wikipedia

 

Drugi problem su stotine morskih mina koje plutaju Crnim morem. Rusi optužuju Ukrajince i Ukrajince Ruse da su postavili minska polja, a verovatno su i jedni i drugi postavili morske mine – Rusi da spreče plovidbu, a Ukrajinci da otežaju iskrcavanje na moru, posebno u Odeskoj oblasti. Mnoge od ovih mina sada nekontrolisano plutaju Crnim morem i ugrožavaju pomorski saobraćaj ne samo duž obale Ukrajine već sve do Bosfora. Rumunski, bugarski i turski mediji svako malo donose vesti o otkriću i uništenju još jedne takve mine.

Zauzimanje Zmijskog ostrva za Ruse je bio čin velike simbolične težine i tek potom osvajanje ostrva na kome su nameravali da uspostave bazu za osmatranje južne ukrajinske obale. Stoga je njihovo povlačenje velika simbolična ukrajinska pobeda. I ništa više. Rešavanje problema pomorskog izvoza ukrajinskog žita i dalje zavisi od dobre volje Moskve.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading