AMERIČKI MEDIJI UPOZORAVAJU Ukrajinskoj vojsci preti raspad sistema zbog JEDNE STVARI
AP Photo/Andrew Marienko

Publikacija je intervjuisala skoro dvadesetak ukrajinskih vojnika, od kojih su svi govorili o sličnim problemima: ruske snage ometaju radio signal, ukrajinska strana nema dovoljno sredstava za komunikaciju, često je teško kontaktirati komandanta da pozove artiljerijsku podršku. Osim toga, problematično je i kontaktiranje jedinica koje se nalaze u blizini, zbog čega se navodi da ukrajinske snage s vremena na vreme pucaju na svoje snage.

-Čini mi se da je veza malo kriva, jer kada idemo u neku misiju, ne možemo da računamo na artiljerijsku podršku“, rekao je za list jedan pripadnik ukrajinske jedinice Teritorijalne odbrane.

Prema pisanju lista, zbog problema sa radio komunikacijom između artiljerijskih jedinica i isturenih odreda, ovi drugi često "odlaze sami" i trpe velike gubitke, a artiljerijske baterije sporo reaguju na prodore ruskih snaga. Primećuje se da se artiljerija često mora oslanjati na sopstvene bespilotne letelice ili na američke obaveštajne podatke.

Drugi sagovornik lista, narednik sa pozivnim znakom „General“, rekao je da je ukrajinski vod tokom bitke za Severodonjeck primetio ruske tenkove u blizini periferije grada. Vodovi nisu mogli da dođu do direktnog rukovodstva, pa su kontaktirali vodnika. On je, pak, od svoje komande tražio pomoć od artiljerijske baterije za vod, ali su joj bile potrebne koordinate tenkova koji su napredovali. Narednik nije imao potrebne karte, pa je artiljerija morala da koristi dron koji je ostao bez snage tokom leta. Generator, kojim ga je bilo moguće napuniti, takođe je otkazao, zbog čega ukrajinske trupe nisu imale vremena da odbiju napad.

Isti sagovornik lista je primetio da ruske trupe redovno ometaju signal njegovih voki-tokija, emitujući jači radio signal na frekvenciji svog delovanja. Izdanje piše da su SAD mnogim specijalnim jedinicama isporučile šifrovane radio aparate, sa kojima možete slobodno da komunicirate, ali čiji je signal jači, zbog čega se može utvrditi lokacija vojske koja ih koristi.

Generalštab ukrajinskih trupa nije odgovorio na pitanja NJujork tajmsa o problemima u komunikaciji.

Komentari (0)

Loading