EU OPTUŽUJE RUSIJU ZA RATNE ZLOČINE Nastavlja se bitka za Lisičansk
EPA

Evropska unija ocenila pogibiju civila u Kremenčuku kao "još jedan ratni zločin Rusije", Moskva uzvraća da je gađala skladište oružja pored tržnog centra koji se posle zapalio. Generalni sekretar NATO-a najavljuje novi paket pomoći Kijevu.

Raste broj poginulih u trgovačkom centru u Kremenčuku. Kijev tvrdi da je ubijeno 18 osoba, a ranjeno više od 60. Moskva poručuje – Kijev još danas može da okonča neprijateljstva ukoliko položi oružje.

Dok traje potraga za preživelima u ruševinama tržnog centra u Kremenčuku, ruska vojska tvrdi da je gađala i pogodila skladište sa oružjem i municijom i da je to izazvalo požar u obližnjem tržnom centru. Ukrajina tvrdi da je Rusija raketom pogodila civilni objekat sa hiljadu ljudi i da je tom prilikom poginulo 18 civila.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da napad nije bio slučajan, i ocenio da je ruska država postala "najveća teroristička organizacija u svetu".

EU je osudila, kako je navela, ruski raketni udar na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku i ponovila da Rusija snosi punu odgovornost i da će odgovarati za "akte agresije i sva razaranja i gubitke života koje izaziva".

Moskva tvrdi da su ukrajinska strana koristila civilne objekte za raspoređivanje artiljerije, oklopnih vozila, raketnih sistema.

Sa druge strane, ukrajinski generalštab saopštava da ruske snage napadaju u pravcu Lisičanska, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su uhapsile "ruskog agenta"koji je navodno rukovodio napadom u kojem je poginulo 50 vojnika, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti.

Osumnjičeni, rodom iz Lavova, zadržan je u pritvoru i pod istragom je zbog izdaje, navela je kancelarija tužioca.

Načelnik regiona Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko kaže da spasioci tragaju za ljudima pod ruševinama u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine nakon ruskog raketnog udara.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavljujenovi paket pomoći Kijevu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da sve više zapadnih zemalja šalje oružje Ukrajini što će, kako ocenjuje, produžiti oružni sukob u toj zemlji.

Moskva je proširila sankcije protiv američkih državljana – još 25 njih se nalazi na ruskoj crnoj listi. Među sankcionisanima su i supruga i ćerka američkog predsednika Džoa Bajdena.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading