MOSKVA OBELEŽILA CRVENE LINIJE: Upotreba nuklearnog oružja ili potpuno uništenje Kijeva, neće biti poslednja kap za NATO
Foto: Shutterstock/EPA

Sviđalo se to zapadnim zemljama ili ne, Rusija je povukla crvenu liniju oko Ukrajine, sa kojom je povezuju istorijski, kulturni i verski aspekti. Beri Given ističe da malo Amerikanaca razume komplikovanu istoriju Rusije i Ukrajine da bi kompetentno rasuđivalo o tome. Kako god bilo, Moskva je obeležila svoje crvene linije.

- Međutim, Putin nije jedini koji može da povuče crvene linije - rekao je kolumnista NI.

Prema njegovim rečima, SAD i njeni NATO partneri imaju svoje uslove, čije će kršenje biti shvaćeno kao prelaženje nedopustive granice. Mnogi ljudi misle da bi upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini mogla biti takva poslednja karakteristika, ali Bari Given je siguran da to nije slučaj.

Prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Države i njihovi saveznici neće rizikovati da započnu treći svetski rat, tako da ništa što se desi u Ukrajini – čak ni upotreba nuklearnog oružja ili potpuno uništenje Kijeva – neće biti poslednja kap za NATO.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Crvene linije Zapada nemaju nikakve veze sa Ukrajinom, one se odnose samo na članice Severnoatlantske alijanse. Vojna agresija na njih je poslednja granica koju Alijansa nije spremna da izdrži.

- Svaki pokret protiv Poljske ili Baltika dovešće do potpunog i ujedinjenog odgovora - objasnio je Beri Given.

Analitičar američkog izdanja naglašava: Zapad treba da jasno stavi do znanja Rusiji da će se boriti za očuvanje NATO-a, čak i ako to dovede do nuklearnog rata punih razmera.

Foto: mil.ru

 

- Ovo je naša crvena linija - naglasio je autor NI.

Međutim, prema političkim stručnjacima iz Kine, uopšte nije sigurno  da će zemlje vojnog bloka požuriti da zaštite svoje članice ako bude potrebno. U povelji NATO- a postoji nijansa koju SAD i druge države mogu koristiti kako ne bi slale svoje vojnike da se suprotstave Oružanim snagama Rusije.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDE.

Komentari (0)

Loading