OVAKO BI IZGLEDAO NUKLEARNI RAT Hrvati tvrde da je svetski sukob veoma blizu
Pixabay.com/geralt

Ako ruski predsednik Vladimir Putin odluči da napadne Ukrajinu nuklearnim projektilima kraćeg dometa, oni će morati da se premeste iz skladišta. SAD bi najverovatnije brzo saznale za tu akciju i zatim bi s drugim državama s nuklearnim arsenalima morale da odluče kako da odgovore, piše „Jutarnji list“.

Administracija Džoa Bajdena nije konkretno govorila o tome šta bi mogla da preduzme ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom, osim da bi takvo ponašanje bilo „apsolutno neprihvatljivo“. Ali američka vlada procenjuje da Rusija na nekoliko načina može da izvrši atomski napad na Ukrajince. To su detonacija nuklearne bombe iznad Crnog mora kao demonstracija sile i bez direktnih žrtava; pokušaj uništavanja vođstva Ukrajine napadom na bunkere predsednika Volodimira Zelenskog i njegovih savetnika; napad na ukrajinsku vojnu bazu ili skladište bez namere da se nanese šteta civilima; te uništenje celog grada i pokolj civila kako bi se napravio užas i naterao protivnik da odmah odustane od borbe.

Medvedev: Posezanje za Krimom značilo bi treći svetski rat

Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, a ako to učini država koja je deo NATO, to će značiti sukob sa Severnoatlantskom alijansom, odnosno treći svetski rat, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, govoreći o posledicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO.

Ako Putin izabere jedan od tih koraka, onda će Bajden i njegov uži krug morati da razmotre ne samo jedan od tih scenarija nego i kako će Rusija reagovati, jer oštar odgovor Vašingtona može još više raspaliti neprijatelja i dovesti do eskalacije sukoba, dodaje „Jutarnji“.

Sem Nun, bivši senator i neslužbeni savetnik Baraka Obame, smatra da Bajden opravdano ima dvosmislene izjave o reakciji, ali da bi čak i u slučaju upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, povratni udar SAD trebalo da bude poslednje sredstvo.

Prikladnija bi bilo da, na primer, ako Rusija lansira bojevu glavu s broda, američka vojska odmah uništiti taj brod, a u zavisnosti od razmera napada odgovori i potapanjem ruske Crnomorske flote ili uspostavljanjem zone zabranjenog leta iznad Ukrajine, odnosno da učini sve da se izbegne eskalacija u otvoreni nuklearni sukob.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading