RAT, DAN BROJ 125 Stoltenberg najavio novi paket pomoći Ukrajini (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/Ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rezime 124. dana

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je juče da će Ukrajina vratiti sve gradove koje je izgubila u sukobu sa Rusijom, uključujući Severodonjeck.

Sa druge strane, grad Severodonjeck i cela teritorija industrijske zone hemijske fabrike Azot pod kontrolom su snaga Luganske Narodne Republike (LNR), potvrdio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Iako su Britanija, SAD, Japan i Kanada odlučile da zabrane uvoz tek iskopanog ili prerađenog ruskog zlata, čelnici EU i lideri evropskih država članica G7 i Unije, smatraju da treba ostati oprezan i osmisliti zaštitni mehanizam pre uvođenja sankcija.

Uživo: 

 

Kličko apelovao na Zapad da bezrezervno pomogne Ukrajini

22.51 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uputio je danas snažan apel zapadnim saveznicima koji se sastaju u Madridu na samitu NATO da njegovoj zemlji pruže "šta god je potrebno" da zaustavi rat.

"Probudite se, momci. Ovo se sada dešava. Vi ćete biti sledeći, ovo će vam pokucati na vrata za tren oka", poručio je Kličko sa mesta na kojem će se sastati lideri zemalja članica NATO, prenosi AP.

"Maltretirajte siledžiju, to je jedini način da ga zaustavite. U ovom slučaju, Rusija je siledžija'''' rekao je Kličko.
 

Poljske haubice na frontu u Ukrajini

22.46 - Oružane snage Ukrajine prvi put su u Donbasu upotrebile samohodne haubice AHS Krab.

*Samohodna jedinica ima kupolu od britanske haubice AS90, a njena šasija je južnokorejska platforma iz K9 Tander (Thunder).

*Glavne karakteristike: maksimalni domet paljbe 40 km; brzina do 60 km/h; daljina kretanja 400 km; težina 48 tona; posada od 5 ljudi.

*Poljska je od 1990-ih radila na zameni za sovjetsku Gvozdiku. Prve serijsk samohotke vojska je dobila pre nekoliko godina.

*Varšava je već pripremila 100 ukrajinskih vojnika za delovanje samohodnih artiljerijskih postrojenja. Ukupno su Poljaci planirali da prebace oko 50+ samohodnih artiljerijskih oruđa u Kijev.

Oboren ukrajinski dron

22.27 - Istočno od Kurska oboren je ukrajinski dron, prema preliminarnim podacima nema žrtava i štete, izjavio je gubernator ovog regiona Roman Starovojt. Prema njegovim rečima, na mestu pada rade pripadnici ruske vojske i predstavnici specijalnih službi.

Zagreb neće blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO

21.59 - Hrvatska taktika bila je da kao članica NATO-a spreči ulazak Finske i Švedske u NATO savez, sve dok se ne promeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini, piše hrvatski Jutarnji list.

Izvučen iz ruševina

21.56 - Borci grupe "Otvažnie" (Hrabri) spasili su vojnika Oružanih snaga Ukrajine, koji je 3 dana ležao pod ruševinama u blizini Lisičanska.

Turska dozvolila da Finska i Švedska uđu u NATO

21.46 - Ministri spoljnih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su memorandum o proširenju NATO-a na ove dve države.

 

 

Balističkom raketom gađali naselje poginulo dete

21.39 - Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti bila je podvrgnuta raketnoj vatri ukrajinskih trupa, grad je pogođen sa četiri projektila Točka-U, dete je poginulo, rekao je za RIA Novosti izvor u ruskim agencijama za sprovođenje zakona.

 

 

 

Ukrajinska služba uhapsila agenta zbog pomaganja ruskoj vojsci

21.37 - Ukrajinska bezbednosna služba saopštila je danas da je uhapsila bivšeg sovjetskog agenta KGB-a koji je pomagao u usmeravanju ruskih raketnih udara u kojima je u martu ubijeno više od 50 vojnika u vojnom objektu na zapadu zemlje.

Ruska vojska upozorava: Oružane snage Ukrajine pripremaju nove provokacije

21.18 - Ukrajinske obaveštajne službe pripremaju provokaciju u Odeskoj oblasti kako bi optužile Oružane snage Rusije za navodnu upotrebu hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Granatirana naselja u DNR

21.14 - Ukrajinske trupe pucale su na naselja Holjmovski, Pantelejmonovka i Zajcevo Južno, ispalivši dve mine kalibra 120 mm, šest granata kalibra 152 mm i sedam mina kalibra 82 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinski vojnici prolaze obuku u inostranstvu

20.34 - Hiljade ukrajinskih vojnika od aprila je prošlo obuku u inostranstvu za rukovanje i upotrebu oružja i vojne tehnike strane proizvodnje, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov.

Po njegovim rečima, obuka ukrajinske vojske se nastavlja – održava se u Velikoj Britaniji, Italiji, Poljskoj, Litvaniji, Slovačkoj, Sloveniji, Francuskoj i Nemačkoj.

„Glavna pažnja je usmerena na obuku stručnjaka za rukovanje samohodnim i vučnim artiljerijskim sistemima velikog kalibra, višecevnim raketnim bacačima, sredstvima za artiljerijsko izviđanje, uključujući radare, sredstvima PVO, različitim tipovima brodova i sistemima njihovog naoružanja, uključujući protivbrodsko“, saopštio je Reznjikov na Fejsbuku.

 

Stoltenberg najavio paket pomoći Ukrajini na samitu NATO

20.12 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je danas uoči početka samita Alijanse u Madridu da će se zemlje članice dogovoriti o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini kako bi pomogle toj zemlji da "održi pravo na samoodbranu".

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančesom rekao i da će na samitu u Madridu biti dogovoren novi strateški koncept, koji će biti nacrt za NATO "u opasnijem i nepredvidivijem svetu".

Šon Pen sa Zelenskim

19.58 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa američkim glumcem i rediteljem Šonom Penom i zahvalio mu na podršci Ukrajini.

"Glumac i reditelj Šon Pen snima dokumentarac o ratu u Ukrajini. Od prvog dana invazije bio je u Kijevu i svojim očima video šta je ruska agresija. Ceo svet će uskoro moći da vidi celu istinu o ratu zahvaljujući njegovom filmu. Šon, hvala ti na podršci našoj državi i našem narodu", objavio je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Evakuacija ranjenika sa fronta helikopterom

19.49 - Snimak evakuacije ranjenog vojnika helikopterom Mi-8 pod maskom "aligatora" Ka-52.

 

 

 

Granatirana Jasinovataja

19.45 - Ukrajinske trupe u utorak u 19.45 po moskovskom vremenu ponovo su pucale na Jasinovatu, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Uništena zaostala mina u luci

19.43 - U Luci Berđansk je došlo do eksplozije tokom uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava, rekao je član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

"U procesu deminiranja dignuta je u vazduh neeksplodirana ubojna sredstva koja nisu mogla da se transportuju – nasleđe terorista Zelenskog", rekao je on. 

Sankcije i za vojne jedinice

19.40 - SAD su uvele sankcije protiv 64. motorizovane brigade iz Istočnog vojnog okruga i 76. jurišno-desantne divizije i 234. vazdušno-desantnog jurišnog puka sa sedištem u Pskovskoj oblasti, saopštava Ministarstvo finansija SAD.

Berbokova ne zna kada će se završiti rat u Ukrajini

19.37 - Nemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok nije mogla da navede konkretan datum završetka sukoba u Ukrajini.

„Mogao bi da se završi već sutra, kada ruski predsednik prekine bombardovanje“, izjavila je Berbokova uoči samita NATO-a u Madridu.

Ukrajinska strana gađa civile, prema saopštenju proruskih snaga

19.06 - Ukrajinska strana nastavlja da teroriše civilno stanovništvo DNR, nanoseći forsirane artiljerijske napade na stambena naselja i civilnu infrastrukturu, koji ne predstavljaju opasnost za neprijatelja i nisu vojni ciljevi, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Kako se navodi u saopštenju, od početka današnjeg dana ukrajinska strana je ispalila više od 140 granata iz višecevnog bacača raketa BM-27 „Uragan“ i BM-21 „Grad“, topova kalibra 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 82 i 120 mm.

Bugarska traži od Rusije da povuče 70 diplomata iz Sofije

19.04 - Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zatražilo od Rusije da povuče 70 članova diplomatskog osoblja do 3. jula, uz obrazloženje da bi Rusija trebalo da smanji broj osoblja ambasade kako bi se uskladila sa bugarskim predstavništvom u Moskvi.

Navodi se da je prvi razlog za takav zahtev reciprocitet, prenosi Rojters.

"Drugi razlog su aktivnosti ruskih zvaničnika za koje su nadležni bugarski organi utvrdili da nisu u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", kaže se u saopštenju.

Ukrajinske trupe granatirale selo Popasna

18.32 - "U 17.45 ispaljeno 16 granata iz višecevnog bacača raketa BM-21 „Grad“", saopštilo je predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Eksplozija u Berdjansku

18.22 - Vladimir Rogov saopštio je da se u luci Berdjansk dogodila eksplozija čiji je uzrok još nepoznat, ali ne isključuje se ni mogućnost terorističkog napada.

„U luci u Berdjansku je mnogo toga minirano, već mislite da je sve očišćeno, ali se onda ipak nađu (mine). Još nemam informacije, jer se eksplozija dogodila pre 20 minuta... Jasno je da se ne može isključiti ni teroristički napad, ali ne kažem da je to tako, jer ne znam šta se tamo dogodilo“, rekao je Rogov za emisiju „Solovjov uživo“.

Granatiranje ukrajinskih položaja

17.54 - Pošto je otkriven plan ukrajinske vojske i znaju se njihovi važni strateški položaji, ruske trupe su počele da dejstvuju.

 

 

Otkriven plan ukrajinske vojske

17.29 - Ukrajinska vojska je planirala da 8. marta pokrene specijalnu operaciju sa izlazom na rusku granicu, izjavio je predsedavajući Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin.

„Imamo podatke, sada ih proučavamo i proveravamo, da bi tačno 8. marta počela specijalna operacija Ukrajine iz Severodonjecka sa izlazom na rusku granicu“, rekao je Bastrikin na plenarnoj sednici Međunarodnog omladinskog pravnog foruma u Sankt Peterburgu.

Nove sankcije

17.26 - SAD su danas zabranile uvoz zlata iz Rusije i uvele dodatne sankcije, koje pogađaju oko 100 ljudi i kompanija.

Američko ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da je uvelo sankcije za 70 kompanija, od kojih su mnoge važne za rusku vojnu industriju, kao i 29 ljudi. Cilj novih sankcija je ograničavanje sposobnosti Rusije da razvija i koristi oružje i tehnologiju koje koristi u invaziji na Ukrajinu.

"Ovaj udar na rusku vojnu industriju će ograničiti Putinove sposobnosti i dodatno zakomplikovati njegov rat protiv Ukrajine, koji je već obeležen niskim moralom ruskih snaga, prekinutim lancima snabdevanja i lošom logistikom", rekla je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.

Raketni udari po Dnjepropetrovsku i Nikolajevu

17.06 - U popodnevnim časovima zabeleženi su novi raketni udari po ukrajinskim gradovima. Pogođeni su ciljevi u Dnjepropetrovsku i Nikolajevu.

Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom

17.01 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu poručio da su njegovoj zemlji potrebni raketni odbrambeni sistemi da spreči ruske napade.

"Imao sam telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Usaglašeni su stavovi uoči NATO samita u Madridu", objavio je na Tviteru Zelenski.

Dodao je da je u razgovoru naglašena važnost snažnog sistema protivraketne odbrane za Ukrajinu, kako bi se sprečili, kako je rekao, ruski teroristički napadi.

U Madridu danas počinje samit NATO, na kojem se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Alijansu.

Rusi ušli u Bahamut

16.22 - Borbe se nastavljaju u pravcu Bahmuta. Ukrajinski zvaničnici kažu da je neophodno dodatno ojačati odbranu okružnog centra, koji je važan logistički centar za Oružane snage Ukrajine. Međutim, ruske jedinice se već nalaze na periferiji naselja: žestoki sukobi se vode u Zajcevu, Pokrovskom i Klinovom.

"Putin bi mogao da napadne van Ukrajine"

16.21 - Postoji "veoma realna opasnost" da bi Vladimir Putin mogao da napadne van granica Ukrajine, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

Govoreći na konferenciji za novinare, Volas je opisao Rusiju kao "najdirektniju i najveću pretnju Evrope".

On je kritikovao prethodne britanske vlade, konzervativne i liberalne, koje su pokušavale da uštede smanjenjem broja britanskih vojnika, dodajući da će vojni budžet morati da se poveća u budućnosti.

"Ako se promeni nivo pretnje, mora se promeniti i budžet", rekao je Volas.

Vlasti LNR su objavile fotografije fragmenata vođene rakete „Lokid Martin“

16.01 - Sa kasetnim delom M30 pronađene na mestu granatiranja Perevaljska, koje se koriste u raketnom sistemu HIMARS.

 

 

Ukrajinci šalju rezerviste i regrute na prvu linju

15. 58 - Oružane snage Ukrajine, nesposobne da nateraju vojnike po ugovoru da se bore, šalju rezerviste na prvu liniju fronta.

Vojnici po ugovoru Oružanih snaga Ukrajine razumeju vojne operacije i jednostavno odbijaju da glupo idu u smrt. Stoga je komandi lakše da prevari i pošalje nespremne rezerviste na prvu liniju fronta. Rečeno im je da ih jednostavno šalju u rov, ali u stvarnosti se neobučeni ukrajinski borci samo sa mitraljezima nalaze na samoj liniji fronta u pravcu ruskih tenkovskih udara.

"Domino efekat" gasne krize

15:05 - Gasna kriza će u jednoj zemlji Evropske unije izazvati domino efekat i proširiće se na celu Evropu, izjavio je u intervjuu za „Politiko“ ministar za klimu i energetiku Holandije Rob Jeten.

Peskov otkrio kad će kraj rata

14:55 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će Rusija prekinuti svoju ofanzivu u Ukrajini kada ukrajinske vlasti i vojska budu kapitulirali.

"Ukrajinska strana može da okonča sukob tokom dana. Treba da naredi nacionalističkim jedinicama da polože oružje, da naredi ukrajinskim vojnicima da polože oružje i sprovede sve uslove koje je dala Rusija. Tada će sve biti gotovo za jedan dan", rekao je novinarima Peskov.

Počeo je talas neobično intenzivnih napada

14.40 - Rusija je pokrenula "neobično intenzivne talase napada" širom Ukrajine poslednjih dana koristeći oružje osmišljeno da zauzme ciljeve od "strateškog značaja".

Podela Rusije – šta Amerika zapravo želi?

14.18 - "Slabljenje Rusije", koje su američki zvaničnici postavili kao strategiju, poslednjih nedelja zamenjuje novi izraz u američkom javnom govoru - "dekolonizacija".

Kidnapovan gradonačelnik

13.50 - Ruske snage kidnapovale su gradonačelnika Hersona, prenose ukrajinski mediji. Gradonačelnik Igor Kolihajev ostao je u gradu i nakon ruske okupacije. Savetnik gradonačelnika potvrdio je otmicu kijevskom Independentu i Ukrajinskoj pravdi.

Makron: To je ratni zločin!

13.36 - Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da je ovonedeljni napad Rusije na ukrajinski tržni centar "ratni zločin" i da će Francuska podržavati Ukrajinu koliko god bude bilo potrebno

RAT, DAN BROJ 125 Stoltenberg najavio novi paket pomoći Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/Ludovic Marin Pool

 

Rusija uvodi sankcije supruzi i ćerki američkog predsednika

13.13 - Rusija je uvela sankcije supruzi i ćerki američkog predsednika Džoa Bajdena, prenosi Rojters.

RAT, DAN BROJ 125 Stoltenberg najavio novi paket pomoći Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Foto: AP/Alex Brandon

 

CNN: To se neće desiti

12.50 - Deo zvaničnika Bele kuće sumnja da će Ukrajina ikada moći da osvoji kompletnu teritoriju koju je izgubila od Rusije u protekla četiri meseca rata, navodi CNN.

Ukrajina može da okonča rat?

12.36 - Portparil Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ukrajinska strana može da zaustavi neprijateljstva za kratko vreme tako što će narediti ukrajinskoj vojsci da položi oružje.

RAT, DAN BROJ 125 Stoltenberg najavio novi paket pomoći Ukrajini (FOTO/VIDEO)

EPA

 

"Stop lista"

12.12 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je proširilo za 25 osoba spisak američkih gradjana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a medju njima su supruga i ćerka predsednika SAD - Džil i Ešli Bajden.

Nikolajev i Očakov

11.44

 

 

Rusi potvrdili vazdušni napad

11.28 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Kremenčuku u ponedeljak uništile skladište naoružanja i municije, a da je detonacija municije izazvala požar u obližnjem tržnom centru koji nije radio.

Novi brifing Ministarstva odbrane Rusije

11.11

Otkriven broj ubijenih Rusa?

10.50 - Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara gubici Ruske Federacije premašili su 35.000 ljudi, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Tržni centar u Kremenčuku posle napada

10.36

 

 

Ako Putin odluči tako da završi sa Ukrajinom, SAD će morati...

10.19 - Iako se svi nadaju da Vladimir Putin nije toliko lud da pokrene nuklearni rat, na Zapadu se ipak pripremaju i za takvu mogućnost.

Najnoviji izveštaj sa fronta

10.08

 

 

Mudiz kaže da Rusija kasni sa isplatom duga, Moskva negira

09.50 - Agencija za kreditne rejtinge Mudiz saopštila je da Rusija kasni sa isplatom spoljnog duga, što zvanični Kijev poriče.

Sirene u Mikolajivu

09.33 - Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Sienkevič rekao je da su se u gradu rano jutros čule eksplozije.

Prve sirene oglasile su se oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu i još su na snazi.

Napad na fabriku za proizvodnju raketa

09.22

 

 

U granatiranju poginulo pet civila

09.00 - U ukrajinskim granatiranju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tokom proteklog dana poginulo je pet civila, a ranjeno je još 24, saopštila su zvaničnici DNR a prenosi TAS S.

Raketni napad na Nikolajev

08.43

 

 

Najmodernije američke rakete za Ukrajinu

08.26 - Si-En-En, pozivajući se na anonimni izvor, objavio je da će SAD najkasnije ove nedelje saopštiti da su za Ukrajinu kupile napredni odbrambeni sistem.

Svetski lideri osudili napad na tržni centar

08.08

 

 

Kijev: Najmanje 18 poginulih u napadu na Kremenčuk

07.50 - Načelnik poltavske oblasti Dmitro Lunin izjavio je da je najmanje 18 ljudi poginulo u ruskom raketnom napadu na tržni centar u Kremenčuku.

Više od 40 osoba je prijavljeno kao nestalo, saopštila je kancelarija državnog tužioca Ukrajine.

Lideri G7 osudili ruski napad na Kremenčuk

07.34 - Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta, okupljeni na godišnjem samitu u južnoj Nemačkoj, osudili su kao "gnusan" ruski raketni napad na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku.

Hitan sastanak SB UN

07.11 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitan sastanak o Ukrajini.

Kako prenose RIA Novosti, hitan sastanak SB UN zatražio je stalni predstavnik Ukrajine pri ovoj organizaciji Sergej Kisilica.

Kisilica je u pismu predsedavajućem SB UN zatražio da se sastanak održi pod tačkom dnevnog reda "Održavanje mira i bezbednosti u Ukrajini".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Marko

28.06.2022 12:24

A što ne osudite napad na Donjeck, kad ste takve demokrate i pravdoljupci?