VLASNIK ČELIČANE AZOVSTALJ Rinat Ahmetov podneo je danas tužbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava
epa DANIEL NAUPOLD

Ahmetov, u čijoj su čeličani ukrajinski borci nedeljama pružali otpor ruskom bombardovanju, tužio je Rusiju za „teška kršenja njegovih imovinskih prava“, saopštila je njegova holding kompanija Sistem kepital menadžment (SCM), prenosi Rojters.

U saopštenju SCM-a se navodi da Ahmetov takođe traži sudski nalog za „sprečavanje Rusije da i dalje sprovodi blokade, pljačke, diverzije i uništavanje žitarica i čelika“ koje proizvode njegove kompanije.

Rusi objavili snimak napada krstarećim raketama (FOTO/VIDEO) - Alo.rs


- Zlo ne sme proći nekažnjeno. Ruski zločini protiv Ukrajine i našeg naroda su eklatantni i oni koji su krivi za njih moraju biti pozvani na odgovornost -, poručio je Ahmetov, prema navodima kompanije.

On je dodao da je "pljačka ukrajinske izvozne robe, uključujući žito i čelik, već rezultirala rastom cena i umiranjem ljudi od gladi širom sveta", te da, kako je rekao, "ove varvarske akcije moraju da se zaustave, a Rusija mora da plati sve".

Rat u Ukrajini, 124. dan - Alo.rs

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje o tužbi Ahmetova rekao danas da Rusija više nije pod jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava.

 - Izašli smo iz (jurisdikcije) relevantnih dokumenata. Dakle, odgovor na ovo je apsolutno očigledan - rekao je on, navodi Rojters.

Prema magazinu Forbs, neto bogatstvo Ahmetova je iznosilo 15,4 milijarde dolara 2013, ali njegova poslovna imperija od tada trpi posledice višegodišnjih borbi propruskih separatista na istoku Ukrajine, kao i posledice vojne akcije Moskve u toj zemlji koja je počela 24. februara.

Ahmetov je prošlog meseca saopštio da je njegova kompanija Metinvest, najveći ukrajinski proizvođač čelika, pretrpela gubitak od 17 do 20 milijardi dolara zbog ruskog bombardovanja njene čeličane u Mariupolju. Konačan iznos biće utvrđen u tužbi, rekao je on.

Komentari (3)

Loading
db

27.06.2022 16:12

Završio si karijeru Rinate - nisi se ni puno mučioda stekneš imanje za koe tražiš odštetu. Propao si -viša sila deluje.

Zoran

27.06.2022 20:57

Da i ti ne popiješ neki ruski čaj budi miran ne talasaj puno

Sloboda

27.06.2022 22:06

Koja je ovo budala,podneo tužbu protiv Rusije,vidise da sa njegovim mozgom upravlja London