UKRAJINCI ŽELE OD AMERIKE F-16 Turski Bajraktari su im praktično beskorisni
EPA

Džek Deč iz magazina Forin Polisi citirao je nekoliko anonimnih ukrajinskih zvaničnika i vojnog osoblja da su ukrajinske snage u velikoj meri zaustavile upotrebu turskih bespilotnih letelica Bajraktar, koje su korišćene sa velikim efektom ranije u ratu, a sve za poboljšanje sposobnosti ruske protivvazdušne odbrane.

Takođe, ukrajinski zvaničnici su, kako se izveštava, sve više zabrinuti da bi američke bespilotne letelice Grej Igl, za koje se pričalo da su SAD donirale Kijevu, takođe mogle da budu laka meta ruskih sistema protivvazdušne odbrane iznad Donbasa.

O tome su javno govorila i dva ukrajinska pilota koji su „otvorili dušu“ za sajt Vor Zone. I oni su priznali da su turski Bajraktari praktično beskorisni kada se suoče sa sve snažnijom ruskom protivvazdušnom odbranom, i jasno su stavili do znanja da su više zainteresovani za bilo kakav plan da ih obuče na modernijim zapadnim borbenim avionima, kao što je proizvodnja američke F-16. Čini se da njihovi komentari ukazuju na širu tekuću debatu između pilota i višeg rukovodstva o prioritetima kada je u pitanju jačanje ukrajinskih vazdušnih snaga.

Ukrajinske snage su navodno smanjile operacije na 20 do 30 letova dnevno i suočavaju se sa nedostatkom aviona dostupnih aktivnim pilotima. Ruske snage će verovatno favorizovati raspoređivanje protivvazdušne odbrane u istočnoj Ukrajini kako bi se poništile operacije ukrajinskih aviona i zaštitili artiljerijski sistemi na koje se ruske snage oslanjaju da bi ostvarile napredak, navodi Institut za proučavanje rata. Međutim, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i naoružani dronovi su i dalje aktivni na drugim delovima ratišta, pa su prošle nedelje izveli nekoliko uspešnih napada na ciljeve u oblasti Herson.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading