BIĆE HAOS Kazahstan ne priznaje Donjecku i Lugansku narodnu republiku
Printscreen

- Izračunato je da ako se pravo nacija na samoopredeljenje zaista ostvari, onda će umesto 193 države koje su sada članice UN na Zemlji nastati više od 500 ili 600 država. Naravno, biće haos - rekao je Tokajev.

Prema njegovim rečima, iz tog razloga Kazahstan ne priznaje Kosovo, Abhaziju, Južnu Osetiju i Tajvan.

Isti princip će očigledno biti primenjen i na "kvazi-države", a to su, prema kazahstanskim vlastima, DNR i LNR.

Tako je Tokajev odgovorio na pitanje moderatorke Margarite Simonjan tokom diskusije na sastanku Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF).

- Ovo je iskren odgovor na otvoreno pitanje - dodao je predsednik Kazahstana.

BIĆE HAOS Kazahstan ne priznaje Donjecku i Lugansku narodnu republiku

RU-RTR Russian Television via AP

 

Ocenjujući odnos kazahstanskog društva prema sukobu u Ukrajini,  Tokajev je istakao da se iznose različita mišljenja i podsetio da se u povelji UN nalaze dva protivrečna principa - integritet države i pravo nacije na samoopredeljenje. Zato postoje različita tumačenja, rekao je.

Rusija je 21. februara priznala DNR i LNR. Neke zemlje su kasnije takođe najavile priznanje DNR i LNR.

Republike Donbasa komentarisale su izjavu Tokajeva

-  Kazahstan ima pravo kao država da zauzme svoj stav, ali je nemoguće sakriti se od promena svetskog poretka, rekao je Vladislav Dejnego, ministar spoljnih poslova Luganske Narodne Republike, komentarišući izjavu predsednika Kazahstana Kasim-Žomarta Tokajeva o priznanje republika Donbasa.

BIĆE HAOS Kazahstan ne priznaje Donjecku i Lugansku narodnu republiku

Foto: Printscreen

 

- Država ima pravo na takav položaj. Ali nemoguće je zatvoriti oči pred objektivnom stvarnošću, sakriti se od promena u svetskom poretku, rekao je on.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Ja

18.06.2022 10:34

Rusija je 21. februara priznala DNR i LNR. Neke zemlje su kasnije takođe najavile priznanje DNR i LNR. To jesu rusija nije neka druga zemlja i to su priznati su uz UN !!! Ili je pogresno ?!

Ja

18.06.2022 10:50

Izračunato je da ako se pravo nacija na samoopredeljenje zaista ostvari, onda će umesto 193 države koje su sada članice UN na Zemlji nastati više od 500 ili 600 država. Naravno, biće haos - rekao je Tokajev. Prema njegovim rečima, iz tog razloga Kazahstan ne priznaje Kosovo, Abhaziju, Južnu Osetiju i Tajvan jer nemogu biti drzave jer pripadaju drugim zemljama to imate pravo tokajev jeste tako !!!

Ja

18.06.2022 10:56

BIĆE HAOS Kazahstan ne priznaje Donjecku i Lugansku narodnu republiku to netreba biti ako su te zemlje vec priznati uz UN jer rusija nisu druga zemlja nego je rusija neznam drugcije kako da objasnim nego onako kako i vidimo !!!