IZ PENTAGONA PORUČUJU "Putin je želeo da proguta Ukrajinu, ali je doživeo težak poraz"
EPA

Od početka ruske operacije u Ukrajini 24. februara Amerika je čvrsto na strani Kijeva, pomoć u novcu i oružju meri se milijardama dolara, zbog čega se sve češće može čuti kako se preko Ukrajine zapravo vodi rat između Sjedinjenih Država i Rusije.

Sukob u Ukrajini u kritičnoj fazi - Alo.rs

Zbog toga i ne čudi nastup Kolina Kala, američkog podsekretara za odbranu, koji je na otvaranju konferencije u organizaciji Centra za novu američku bezbednost otvoreno govorio o ciljevima Vašingtona u konfliktu u Ukrajini koji traje već 112 dana.

Sve za pobedu

- Amerika će nastaviti da Ukrajini obezbeđuje sve što joj je potrebno za pobedu. Mi želimo da rat u Ukrajini košta Rusiju više nego što može da zaradi. Rusija je ostvarila samo taktičke ciljeve, ali nije postigla nijedan od ključnih ciljeva. Amerika je do sada Ukrajini dostavila vojnu pomoć u vrednosti od 5,3 milijarde dolara. Naš cilj je da osiguramo to da Ukrajina može da se odbrani, da suverena nezavisna demokratska Ukrajina izdrži, da damo Ukrajini sposobnost da ojača svoju poziciju za pregovaračkim stolom, istakao je Kal, navodeći da Amerika želi da Rusiji nametne trošak koji prevazilazi bilo koju korist za koju se predsednik Vladimir Putin nada da će postići kroz ovaj sukob.

Pogled uprt ka Aziji: Kina je najveći izazov

Kal tvrdi da, iako ruske ambicije u Ukrajini predstavljaju pretnju za slobodan svet, Kina ostaje najveći izazov za Pentagon.

- Kina je zapravo jedina zemlja koja ima nameru i sposobnost da sistemski izazove Sjedinjene Države vojno, politički, diplomatski, ekonomski, tehnološki - na neki način u celosti. I to je tačno ne samo u ovom trenutku već i u doglednoj budućnosti, naveo je Kal.

Kal je naveo i da cilj SAD nije promena režima u Rusiji, kako se to u maju omaklo predsedniku Džozefu Bajdenu, zbog čega je morala da reaguje Bela kuća i demantuje šefa države tvrdeći da nije došlo do promene u američkoj politici i da je predsednik bio previše emotivan.

IZ PENTAGONA PORUČUJU

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

Prema Kalu, Putin je ušao u ovaj rat želeći da proguta Ukrajinu.

- On je mislio da će munjevitim ulaskom u Kijev dovesti do promene režima, ali je ruska armija pretrpela žestok poraz, a ukrajinska prestonica ju je zaustavila.

Imperijalne ambicije

Zvaničnik Pentagona optužio je Putina da ima "imperijalne ambicije" i da "pokušava da povrati teritoriju za koju veruje da je pripadala slavnoj prošlosti Ruske imperije".

- Obe strane imaju gubitke i linija fronta se ne pomera previše.

Kal je istakao da sankcije koje su Rusiji uvele SAD i saveznici imaju veliki efekat na rusku ekonomiju.

- Ove godine sankcije će izbrisati najmanje 15 godina ekonomskog rasta u Rusiji, a to je samo početak. Ruska vojska neće uspeti da dopuni svoja skladišta municije i precizno navođenih projektila.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading