ZVANIČNICI AMERIČKE ADMINISTRACIJE OPTUŽUJU UKRAJINCE Kriju i lažiraju podatke o gubicima koji su veliki
AP Photo/Bernat Armangue

Međutim, američke obaveštajne agencije imaju manje informacija nego što bi želele o ukrajinskim operacijama i imaju daleko bolju sliku o ruskoj vojsci, njenim planiranim operacijama i njenim uspesima i neuspesima, kažu sadašnji i bivši zvaničnici.

Vlade često kriju informacije od javnosti radi operativne bezbednosti, ali nedostaci u informacijama unutar vlade SAD mogu otežati Bajdenovu administraciju da odluči kako da usmerava vojnu pomoć. Američki zvaničnici su rekli da im je ukrajinska vlada dala nekoliko tajnih brifinga ili pojedinosti o njihovim operativnim planovima, a ukrajinski zvaničnici su priznali da nisu sve rekli Amerikancima, navodi Njujork tajms.

Američka obaveštajna zajednica prikuplja informacije o skoro svakoj zemlji, uključujući Ukrajinu, ali američke špijunske agencije svoje napore usmeravaju na neprijateljske vlade. Tako je Rusija već 75 godina glavni prioritet američkih špijuna.

Kriju i lažiraju podatke o poginulim vojnicima

„Koliko mi zapravo znamo kako je u Ukrajini? Možete li da nađete osobu koja će vam sa poverenjem reći koliko je vojnika i opreme Ukrajina izgubila?“, pitala je bivša visoka obaveštajna službenica Bet Saner.

Zvaničnici Pentagona kažu da imaju rigorozan proces slanja oružja, koji počinje od zahteva Ukrajinaca i uključuje procenu SAD koja im je oprema potrebna i koliko brzo se može savladati. Međutim, pitanja o stanju ukrajinskih vojnih snaga i strategiji u Donbasu stvorila su nepotpunu sliku za Sjedinjene Države.

Poslednjih dana Ukrajina je dala više informacija. Zelenski je u nedelju posetio ratište i nazvao borbe u Severnom Donjecku „izuzetno teškim“. On je takođe priznao da čak 100 ukrajinskih vojnika umire dnevno i opisao kako je Rusija zauzela petinu zemlje.

SAD Ukrajini šalji podatke o ruskoj vojsci

„Verovatno se vodi debata o tome da li da povučemo odbranu koja bi mogla da bude zarobljena ako ostane“, rekao je Stiven Bidl, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Kolumbija.

Sjedinjene Države obezbeđuju Ukrajini redovne obaveštajne informacije u skoro realnom vremenu o lokaciji ruskih snaga, informacije koje Ukrajinci koriste za planiranje operacija i napada i za jačanje njene odbrane. Međutim, ukrajinski zvaničnici dele samo svoje strateške ciljeve, a ne i svoje detaljne operativne planove.

Ukrajinska tajnost primorala je američke vojne i obaveštajne zvaničnike da pokušaju da nauče šta mogu od drugih zemalja koje deluju u Ukrajini, navodi Njujork tajms.

Ukrajinska vlada ne želi da deli informacije koje bi mogle da ukažu na slabljenje odlučnosti ili da odaju utisak da možda neće pobediti. Naime, veruje se da ukrajinski zvaničnici ne žele da obelodane informacije koje bi mogle da podstaknu SAD i druge njihove zapadne partnere da uspore protok naoružanja.
Sve najnovije informacije o specijalnoj vojnoj operaciji vojske Ruske Federacije u Ukrajini možete opgledati u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading