"KANDIDAT ZA EU" Evropska komisija će 17. juna raspravljati o dodeli adekvatnog statusa Ukrajini
EPA

Evropska komisija definitivno će odlučiti o davanju statusa kandidata Ukrajini 17. juna. Lideri političkih grupa Evropskog parlamenta pozvali su takođe lidere zemalja članica da na samitu 23. i 24. juna pozitivno odluče o zahtevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za pristupanje Evropskoj uniji i da zadrže posvećenost evrointegracijama Zapadnog Balkana.

U zajedničkom saopštenju, lideri političkih grupacija u EP, pozivaju EU da "pokaže hrabrost, odlučnost i viziju u kontekstu brutalnog agresorskog rata protiv Ukrajine" i bude "pouzdan partner i kredibilan geopolitički akter" solidaran sa onima koji se zalažu za iste ideale.

- Ukrajinski građani žele da žive u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja je ponosan i posvećen član evropske porodice. Te težnje dele narodi Gruzije i Moldavije i zemalja Zapadnog Balkana čija očekivanja ne treba i dalje da se zanemaruju - stoji u saopštenju EP lidera.

 

 

Oni pozivaju Evropski savet da Ukrajini i Republici Moldaviji dodele status kandidata za članstvo u EU, kao "početak procesa zasnovanog na zaslugama", i da rade na tome da isti status dobije i Gruzija.

Kijevske vlasti su posle napada Rusije 24. februara zatražile brz pristup EU i ponudile dokumenta kao osnov za otvaranje pristupnih pregovora.

Međutim, evropski zvaničnici su sugerisali Ukrajini da je ubrzan ulazak u članstvo EU nerealan, a kao jedan od argumenata za tu tvrdnju ponudili su iskustvo Zapadnog Balkana, koje na članstvo čeka decenijama. Šef ukrajinske diplomatije izjavio je da Kijevu nisu potrebne zamene statusu kandidata EU koje, po njegovom mišljenju, "pokazuju drugostepeni odnos" prema zemlji.

Sve o ratu u Ukrajini, možete pročitati OVDE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading