KLJUČNA BITKA ZA DONBAS Dramatično obraćanje Zelenskog: Borba za Severodonjeck odlučiće sudbinu istoka Ukrajine
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će bitka za istočni grad Severodonjeck odlučiti o sudbini Donbasa i da su to verovatno najteže borbe od početka ruske invazije.

- Severodonjeck ostaje epicentar konfrontacije u Donbasu, rekao je Zelenski u noćnom obraćanju naciji u sredu uveče, tvrdeći da je Ukrajina nanela ''značajne gubitke neprijatelju'', prenosi Gardijan.

Međutim, regionalni lideri su ranije rekli da su ukrajinske snage potisnute na periferiju ključnog grada na liniji fronta usred teških borbi tamo i u selima na frontu na jugu dok Rusija teži prodoru u Donbas.

Sergej Gajdaj, guverner Luganska, rekao je da je veći deo grada sada u ruskim rukama i da više nije moguće spasiti civile koji su tamo ostali.

- Naše snage sada ponovo kontrolišu samo periferiju grada. Ali borbe i dalje traju, naše snage brane Severodonjeck. Nemoguće je reći da Rusi u potpunosti kontrolišu grad, rekao je guverner.

Zelenski je potvrdio izveštaje o teškim borbama, rekavši da je bitka za Severodonjeck ''verovatno jedna od najtežih tokom ovog rata''.

- Tamo se posebno odlučuje o sudbini Donbasa, dodao je on.

Procenjuje se da je ostalo oko 15.000 civila u Severodonjecku i u susednom Lisičansku, koji je pre rata imao ukupno oko 200.000 stanovnika. Mnogi su stariji, a šačica je onih, rekao je Gajdaj, čekala da Rusi donesu mir u to područje.

Moskva je intenzivirala svoj fokus na Severodonjeck do tačke kada je ukrajinsko ministarstvo odbrane procenilo da ruske snage imaju čak 10 puta više vojne opreme od ukrajinskih u nekim delovima grada.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading