RASKOL U UKRAJINSKOJ VOJSCI? Zelenski krivi Zapad za sve, pozicija za pregovore sve lošija
Foto: EPA

Ne znamo kojim će tempom stizati vojna pomoć sa Zapada, izjavio je savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

Da je i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom pao ratni optimizam vidi se iz intervjua koje je davao ovih dana zapadnim medijima. Čim on postane spreman da sedne za pregovarački sto sa Vladimirom Putinom, jasno je da ukrajinska vojska na frontu doživljava poraze. U razgovoru za "Fajnenšel tajms", priznao je da Rusi imaju prednost, jer su vojnotehnički bolje opremljeni, pa je ponovo molio Zapad da mu pošalje pomoć.

"Slabiji smo u tehnici, pa ne možemo u kontranapad", kaže Zelenski. Iako je svestan velikih gubitaka, ponavlja da "pobeda mora biti dostignuta na bojnom polju". Doduše, svestan je da će jednom morati da pregovara, a sada mu je pozicija za to znatno lošija.

Posebno mu smeta što na Zapadu sve češće govore da treba razgovarati sa Putinom bez obzira na stav Kijeva.

Češki plaćenici ne mogu u Ukrajinu, planove im srušio jedan čovek - Alo.rs

Ruski penzionisani general, poslanik u parlamentu, Andrej Guruljov, kaže da ukrajinska vojska ima ogromne gubitke, a većina oružja koja je pristigla već je uništena.

- Uveren sam da je poginulo najmanje 30.000 ukrajinskih vojnika. Iskustvo u ratovima govori da je broj ranjenih uvek tri do četiri puta veći u odnosu na poginule. Lakše ranjeni mogu nazad u jedinice, ali mislim da oko 90.000 ukrajinskih vojnika neće više nikada moći da ratuje. Kijev je mobilisao mnoge koji nisu bili pripremljeni, ni sposobni za rat. To je jedan od glavnih razloga za veliki broj poginulih - objašnjava Guruljov.

Rukovodstva Donjecke i Luganske narodne republike poručuju Zapadu da su oni odavno izglasali svoju samostalnost i žele da se pripoje Rusiji. U Hersonskoj oblasti, gde je za sada mirno, građani će se izjasniti sa kime žele da žive. Za razliku od te oblasti, koja je potpuno pod kontrolom ruskih jedinica, u Zaporožju se još vode borbe, ali je 70.000 građana podnelo zahteve za prijem u rusko državljanstvo.

Amerikanci optužuju Kijev za skrivanje ovih važnih informacija - Alo.rs

Istovremeno, iz Kijeva apeluju na roditelje da bojkotuju nove vlasti. Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, zadužena za reintegraciju, pozvala je roditelje na okupiranim teritorijama da ne šalju decu u školu početkom naredne školske godine, jer to može da odredi sudbinu i dece i roditelja. Ona je zapretila roditeljima da "se saradnja sa okupatorima zakonski kažnjava". U martu je ukrajinski parlament doneo zakon po kom se kažnjavaju saradnici okupatora.

U utorak je u ruskom parlamentu govorio predsednik Narodnog saveta Donjecke narodne republike Vladimir Bidevka i rekao da se priprema procedura za pripajanje te republike Rusiji. U Donjecku žele da se ispoštuje sva zakonska procedura pripajanja Rusiji, kao što je to bilo sa Krimom.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading