UKRAJINA POKREĆE "KNJIGU DŽELATA"  Kijev prikuplja dokaze o ratnim zločinima tokom ruske okupacije
EPA

Ukrajinsko tužilaštvo tvrdi da raspolaže podacima za više od 12.000 ratnih zločina, za koje je osumnjičeno više od 600 osoba, otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

- Sledeće nedelje biće pokrenuta posebna publikacija, ''Knjiga dželata'', sistem kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske - rekao je Zelenski u video poruci.

On je napomenuo da će to biti ključni element za njegov zahtev da se na odgovornost pozovu ruski vojnici koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubistva, silovanja i pljačke.


- To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca - naglasio je Zelenski, navodeći kijevsko predgrađe Buču, gde su, kako tvrde istražitelji, pronađeni dokazi o masovnim likvidacijama.

Rusija tvrdi da je učinila sve kako bi izbegla civilne žrtve u “specijalnoj vojnoj operaciji”, kako naziva napad na Ukrajinu. Moskva je odbacila snimke događaja u Buči kao “laž” ukrajinskih vlasti, nakon što su se ruske snage povukle iz tog grada krajem marta.


Sve o ratu u Ukrajini, možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
PERA

08.06.2022 13:04

PIŠI TI KNJIGU O NACISTIMA KOJI VLADAJU UKRAJINOM,A NE TE GLUPOSTI I ŠTA JE IZAZVALO RAT. ZELINSKI, SEBE STAVI NA PRVO MESTO JER SI TI NAJVECI KRIVAC ZA STRADANJE UKRAJINSKOG NARODA.