ZAPADNA ZEMLJA UVODI NOVE SANKCIJE RUSIJI Šolc odbacio optužbe! "Sram vas bilo gospodo" (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Sukobi i dalje traju, vode se ulične bitke u Severodonjecku, a satelitski snimci pokazuju razoren grad.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je i dalje spreman za direktne pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

"Odlučan sam po tom pitanju. Spreman sam za direktne pregovore sa predsednikom Putinom ukoliko smo spremni da razgovarmo ozbiljno o okončanju rata", kazao je Zelenski za "Fajnenšl tajms", a preneo TASS.

Ukrajina se neće složiti da se žitarice izvoze iz ukrajinskih luka ruskim brodovima, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski za izdanje londonskog "Fajnenšl tajmsa".

"Svi znaju za činjenicu da nećemo pustiti ruske brodove u ukrajinske luke, jer nas napadaju svakodnevno", rekao je Zelenski, preneo je TAS S.

Predsednik Ukrajine je rekao da je nemoguće postići dogovor sa Moskvom po tom pitanju.

Rusija je predala Ukrajini tela 210 ukrajinskih boraca, od kojih je većina poginula braneći grad Mariupolj u kompleksu ogromne čeličane Azovstal, saopštila je ukrajinska vojska.

UKRAJINA UŽIVO 105. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE

 

Oglasila se Zaharova

22.43 - Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a deo oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo, upozorila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ZAPADNA ZEMLJA UVODI NOVE SANKCIJE RUSIJI Šolc odbacio optužbe!

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Šolc odbacio optužbe

22.28 - Nemački kancelar Olaf Šolc ponovo je danas, u razgovorima sa predstavnicima stranih medija akreditovanih u Berlinu, stao u odbranu politike Nemačke prema Ukrajini, odbacujući pritom optužbe za nedovoljnu nemačku pomoć u oružju.

ZAPADNA ZEMLJA UVODI NOVE SANKCIJE RUSIJI Šolc odbacio optužbe!

EPA/ CLEMENS BILAN

 

Rusija: Ukrajina sprema provokaciju

22.10 - Služba bezbednosti Ukrajine priprema provokaciju sa hemijskim supstancama u ukrajinskom gradu Sumiju, a cilj je da se optuži Rusija, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnika Mihail Mizincev.

Zaharova održala konferenciju

21.58

 

 

Rusi udarili iz aviona u Sumskoj oblasti

21.36 - Ruske trupe su tokom dana gađale Sumsku oblast iz minobacača i mitraljeza, a popodne su izvele dva vazdušna udara, u kojima je jedna osoba povređena.

"Sram vas bilo, gospodo"

21.11 - Predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Grigorij Karasin kritikovao je danas pokušaje zapadnih tajnih službi da otvoreno regrutuju ruske diplomate u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

Zelenski se sastao sa američkim biznismenom; dogovori o pomoći

20.50

Ruski roboti uklanjaju mine u Mariupolju

20.24 - Demineri ruskog Ministarstva za vanredne situacije vrše deminiranje mariupoljskih plaža na kojima je u moru ostalo mnogo mina, javlja dopisnik RIA Novosti.

SBU priprema hemijski napad na svoje građane

20.06 - Pripadnici SBU pripremaju novu provokaciju u Sumiju. Oni će prema izvorima ruskih oružanih snaga baciti otrovne hemijske supstance po gradu kako bi za taj čin okrivili Rusiju.

Ukrajinska vojska se sprema da izvrši artiljerijske udare iz Sumske oblasti na pogranične regione Rusije.

Policijski psi u DNR

19.40 - Dvanaest ukrajinskih policijskih pasa koji su bili zatočeni u kavezima, spašeno je u Marijupolju. Siti i izlečeni, prešli su u službu DNR.

Ukrajina pokušava da reši problem manjka skladišta

19.23 - Ukrajina bi do kraja jeseni mogla imati manjak kapaciteta za skladištenje 10-15 miliona tona žitarica, ali Kijev pokušava da reši ovaj problem, izjavio je danas na ukrajinskojj televiziji zamenik ministra poljoprivrede te zemlje Markijan Dmitrasevič

Ukrajinci granatirali selo

19.05 - Ukrajinska armija izvršila teško granatiranje sela Kolodezi (Krasni Liman) u kome se ne nalaze jedinice ruske armije i NM LNR.

 

 

Ukrajinski vlr „Grad” napušta svoj vatreni položaj nekoliko trenutaka pre udara 

18.55

 

 

Denis Pušilin smenio je vladu i premijera DNR

18.36 - Vlada DNR je smenjena, proizilazi iz Pušilinovog ukaza.

 

 

Ukrajina i Rusija razmenile po 50 tela preminulih vojnika

18.10 - Ukrajina i Rusija razmenile su po 50 tela svojih poginulih vojnika u razmeni koja je uključivala i 37 Ukrajinaca ubijenih u marijupoljskoj fabirici Azovstalj, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju.

Kanada uvodi nove sankcije Rusiji

17.46 - Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da uvodi nove sankcije Rusiji, zabranjujući savetovanja ruskih naftnih, gasnih i hemijskih kompanija.

UNHCR: Više od 7 miliona izbeglica napustilo Ukrajinu

17.28 - Više od 7miliona ljudi napustilo je Ukrajinu od izbijanja rata u toj zemlji 24. februara, saopštila je danas Agencija UN za izbeglice (UNHCR).

Putina više neće biti?

16.55 - Bivši obaveštajac Kristofer Stil, koji je radio za britansku tajnu službu MI6, kaže da "ne vidi" kako ruski predsednik Vladimir Putin može da ostane na vlasti narednih "tri do šest meseci".

Zabranili stranku i oduzeli imovinu

16.31 - Sud u Ukrajini zabranio je delovanje stranke Opozicioni blok, saopštila je ukrajinska javna organizacija "Ruh česno".

Trenutna vojna situacija u Ukrajini

16.30 - Trenutna vojna situacija u Ukrajini Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 105. dan. Pogledajte na mapi gde se sada odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane RF, DNR i LNR.

 

 

Granatirana Jasinovataja

16.25 - Ukrajinske trupe u 16.20 po moskovskom vremenu ispalile su šest granata kalibra 122 mm na Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Kanada uvodi sankcije ruskim preduzećima u naftnoj i gasnoj i hemijskoj industriji

16.04 

 

 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u posetu Jerevanu

15.52 

 

 

Tenkovima gađali civile u selu

15.50 - Ukrajinske trupe granatirale su selo Kremennaja u Luganskoj Narodnoj Republici iz tenka, ispalivši osam granata, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Kuleba: Kijev može da veruje Ankari

15.40 - Kijev može da veruje Ankari kada je reč o obezbeđivanju izvoza žita iz ukrajinskih luka, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

Na tom planu možemo da verujemo turskim pomorskim snagama, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare.

ZAPADNA ZEMLJA UVODI NOVE SANKCIJE RUSIJI Šolc odbacio optužbe!

EPA STEPHANIE LECOCQ

 

Gađano selo sa 40 raketa kalibra 122mm

15.30 - U 15.20 po moskovskom vremenu ukrajinske trupe ispalile su 40 raketa iz VBR Grad na selo Kremennaja u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštava predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Jaka eksplozija u centru Donjecka

15.18 - Na grad je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

 

 

Peskov: "Ukrajina izašla iz pregovaračkog koloseka"

15.10 - Ukrajinska strana izašla je iz pregovaračkog koloseka i stoga sada nema potrebe da se govori o mogućnosti pripreme sastanka predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naš stav ovde je dobro poznat – svaki sastanak na najvišem nivou treba da bude rezultat pregovora i treba da bude dobro pripremljen. Ukrajinska strana je izašla iz pregovaračkog ciklusa i stoga sada nema potrebe da se govori o mogućnosti pripreme takvog sastanka - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o potrebi sastanka predsednika Rusije i Ukrajine.

 

Zaharova: "Ukrajinci spremaju provokaciju u Severodonjecku"

15.00 - Ukrajinski neonacisti spremaju provokaciju sa toksičnim hemikalijama u fabrici u Severodonjecku i zadržavanjem radnika i civila na toj teritoriji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Pogledajmo šta se zaista sprema. A sprema se još jedna provokacija ukrajinskih nacionalista, naime, miniranje cisterne sa toksičnim hemikalijama u fabrici ‘Azot’ u Severodonjecku na teritoriji LNR i zadržavanje više od hiljadu radnika fabrike i lokalnog stanovništva u njegovim podzemnim objektima - istakla je portparolka.

 

Šolc i Zelenski o žitu

14:40 - Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o daljoj podršci Ukrajini i problemu izvoza žita

 

U Donjecku odzvanjaju snažne eksplozije

14:20 - Snažna eksplozija odjeknula je danas u centru Donjecka.

Navodno su povređene dve žene i jedno dete.

 

Kremlj ponovo o sastanku Putina i Zelenskog

13:50 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ukrajinska strana napustila pregovarački proces i da nema potrebe da se sada govori o mogućem sastanku dva predsednika.

- Naš stav je dobro poznat. svaki sastanak na visokom nivozu treba da bude rezultat pregovora i treba da bude dobro pripremljen - rekao je Peskov.

Ruska artiljerija pogodila je objekat ukrajinske granične službe

13.40

 


 

 

 

Medicinar jedinice specijalnih snaga Ruske garde pruža pomoć jednom civilu

 


 

Ukrajinci u akciji

13.35

 

 

 

"Oslobođen aerodrom u Severodonjecku"

12.45 - Aerodrom u Severodonjecku oslobođen je od ukrajinskih formacija, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

"Severodonjecki aerodrom je očišćen... Ukrajinske formacije održavaju kontrolu jedino nad manjim delo severodonjeckog hemijskog kombinata 'Azot'. Ukrajinski ekstremisti neselektivno gađaju četvrti koje su najbliže kombinatu. Angažovani su snajperisti. Krug savezničkih snaga oko preostalih ekstremista se sužava", napisao je Mirošnik na Telegramu.

 

Kijev: Podignuto još osam optužnica za ratne zločine

12:30 - Pred ukrajinskim sudom podignuto je još osam optužnica za ratne zločine, a tri presude su već izrečene ruskim vojnicima, izjavila je danas ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova.

„Svakog dana otvaramo sve više istraga. Govorimo o ljudima koji nisu došli samo kao vojnici, već su došli da siluju, ubijaju civile, pljačkaju, ponižavaju, i tako dalje“, izjavila je Venediktova, prenosi Rojters.

 

Zelenski i Šolc:Poštovati prava ratnih zarobljenika

11.45 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je danas na Tviteru da je u telefonskom razgovoru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom pokrenuo pitanje poštovanja međunarodnih pravila koja regulišu postupanje sa ratnim zarobljenicima.

Kancelar Nemačke i ukrajinski predsednik su razgovarali i o jačanju odbrambene podrške Ukrajini i složili su se da je potrebno učiniti sve da se ukrajinske žitarice namenjene izvozu “izvuku iz Ukrajine”, posebno morskim putevima, dodao je portparol, navodi Rojters.

 

Mišel: Rusija je kriva za poskupljenja hrane i glad u svetu

11:00 - Predsednik Evropskog saveta, Šarl MIšel, poručio je iz Strazbura da Rusija koristi hranu kao oružje u ratu i optužio Kremlj da je isključivi krivac za globalnu nestašicu hrane, poskupljenja i glad u svetu.

- Kremlj svoje akcije okružzuje lažima u sovjetskom stilu. Moramo da se udružimo i nazovemo ove laži čistim izmišljotinama. Ruski brodovi i rakete blokiraju izvoz žitarica, tenkovi, bombe i mine zaustavljaju ukrajinsku poljoprivredu. Istovremeno EU nije uvela sankcije na ruske poljoprivredne proizvode. Svi koji su pogođeni ne smeju da budu u zabuni zbog ruske popagande - poručio je Mišel.

 

Izveštaj iz Rusije: Oboreni MiG-29 i Mi-8

10:30 - Ruski PVO sistemi oborili su za jedan dan dva ukrajinska borbena aviona MiG-29, jedan helikopter i 11 dronova.

To je danas rekao portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, i naveo da su avioni i helikopter oboreni u Mikolajevskoj oblasti, na jugu Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

 

Oružane snage Ukrajine u Severodonjecku stambeno naselje pretvorile u utvrđeno područje

 

 

 

Mapa vazdušne opasnosti u ovom trenutku

10:05

 

 

"Traže mi da izdam Putina"

09:45 - Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da je primio pismo u kojem ga pozivaju da se javno izjasni protiv ruske vlade.

"Nedavno sam dobio pismo poštom, sa pozivom da se izjasnim protiv svoje domovine i osudim postupke ruskog predsednika. Preporučeno mi je da se raspitam u kancelariji zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman ako sam spreman da prihvatim predlog", rekao je ambasador u utorak tokom gostovanja na ruskoj televiziji, prenosi Tass.

 

Ukrajina traži od Izraela Gvozdenu kupolu i rakete Spajk

09:20 - Ukrajina želi da kupi izraelski sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ i da Izrael odobri transfer svog protivtenkovskog vođenog raketnog sistema "Spajk SR" iz Nemačke u Ukrajinu, rekao je novinarima ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk.

- Prošle nedelje, na osnovu onoga što pouzdano znam, Amerikanci su dali dozvolu da se rakete ''Spajk'' prebace iz Nemačke u Ukrajinu, ali Izrael je rekao ne - saopštio je Kornijčuk, uz napomenu da Berlin želi da izvrši transfer, prenosi izraelski list "Jerusalem Post".

Kako se navodi, time su potvrđeni raniji izveštaji da je Izrael odbio da potpiše transfer svog protivtenkovskog odbrambenog sistema, koji je proizvela izraelska kompanija "Rafael".

 

Norveška poklonila Ukrajini 22 samohodne haubice

09:10 - Norveška je poklonila Ukrajini 22 samohodne haubice, uključujući rezervne delove, municiju i drugu opremu, saopštilo je danas norveško ministarstvo odbrane.

"Norveška vlada je čekala sa javnim objavljivanjem donacije iz bezbednosnih razloga. Buduće donacije možda neće biti objavljene ili komentarisane", navodi se u saopštenju norveskog ministarstva, prenosi Rojters.

 

Zelenski: Pokrećemo knjigu dželata, evidenciju ruskih zločina

08:40 - Ukrajina pokreće "Knjigu dželata", sistem evidencije za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tokom ruske okupacije, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski.

ZAPADNA ZEMLJA UVODI NOVE SANKCIJE RUSIJI Šolc odbacio optužbe!

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

 

Ukrajinsko tužilaštvo tvrdi da raspolaže podacima za više od 12.000 ratnih zločina, za koje je osumnjičeno više od 600 osoba, otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, prenosi Rojters.

- Sledeće nedelje biće pokrenuta posebna publikacija, ''Knjiga dželata'', sistem kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske - rekao je Zelenski u video poruci.

 

Snimak iz Mariupolja

08:34 - Zaposleni ruskog Ministarstva za vanredne situacije i volonteri nastavljaju da rastavljaju ruševine stambenih zgrada i izvlače tela poginulih ispod ruševina.

 

 

Lisičansk posle granatiranja

08.00

 

 

 

Ukrajinske trupe granatirale aerodrom u Donjecku

07:45 - Ukrajinske trupe granatirale su u sredu ujutro aerodrom u Donjecku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

"Zabeležena je vatra iz Oružanih snaga Ukrajine u sledećim pravcima: 6.04 – naselje Opitnoe – grad Donjeck (Aerodrom): iz tenka je ispaljeno 15 granata kalibra 125 mm", navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Zelenski: Najteža zima pred nama, bez izvoza gasa i uglja

07:35 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da njegova zemlja obustavlja sav izvoz uglja i gasa uoči, kako je naglasio, „najteže zime tokom svih godina od sticanja nezavisnosti“, prenosi TAS S.

"Zbog rata, to će zaista biti najteža zima tokom svih godina nezavisnosti. U ovom periodu nećemo prodavati svoj gas i ugalj u inostranstvo. Sva domaća proizvodnja će se biti usmerena na zadovoljenje unutrašnje potražnje“, rekao je Zelenski u video obraćanju na Telegram kanalu.

 

Svetska banka odobrila pomoć Ukrajini od 1,49 mlrd dolara

07:20 -  Bord izvršnih direktora Svetske banke odobrio je 1,49 milijardi dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, saopšteno je iz te međunarodne finansijske institucije.

Nova sredstva su deo ukupnog paketa podrške od preko 4,0 milijarde dolara koji mobiliše Svetska banka. Paket uključuje finansijske garancije Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Litvanije, Letonije i drugih država, prenosi Tas s.

Više od 1.000 zarobljenika iz Azovstalja prebačeno u Rusiju

07:15 - Više od 1.000 ukrajinskih vojnika, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju zbog istrage, rekao je danas za TAS S izvor iz policije.

„Preko 1.000 ljudi iz Azovstalja prebačeno je u Rusiju. Pripadnici policije rade sa njima. Istražitelji takođe planiraju da u narednom periodu pošalju još drugih zarobljenika u Rusiju “, saopštio je ovaj izvor.

Merkel upozorava Putina: Rat je velika greška

07:10 - Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini "velika greška".

- To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta ne postoji nikakvo opravdanje - kazala je Merkel sinoć u razgovoru sa novinarima u pozorištu "Berliner Ensemble".

Lavrov doputovao u Ankaru na razgovore sa Čavušogluom

07:00 - Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov doputovao je u zvaničnu posetu Turskoj, gde će danas u Ankari razgovarati sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Kako je saopštila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, dva ministra razgovaraće o situaciji u Ukrajini i u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, kao i o situaciji na Balkanu, u Avganistanu i centralnoj Aziji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

08.06.2022 14:30

Gospodine Mišel ja mislim da je Francuska i ostali potpisnici dogovora iz 2014 kriva zato što nije sprovela dogovor u delo .Kao i E.unija za dogovor i neispunjavanja dogovora Prištine i Beograda.