GRAFITI, 100 LITARA VOTKE I GROZAN POKLON OD RUSA Radnici Černobilja otkrili šta su zatekli tamo kad je ruska vojska otišla
Foto: EPA

Nedeljama su ruske snage okupirale fabriku, što je navelo mnoge posmatrače da strahuju da bi borbe mogle dovesti do još jedne katastrofe u ovom malom gradu oko 20 milja od severne granice Ukrajine sa Belorusijom.

Televizijski monitori su otkinuti sa zidova, polomljena vrata i uništena oprema. Tragovi tenkova mogu se videti širom černobilske zone isključenja, kao i odbačene zelene kutije za ručak, za koje zvaničnici kažu da su pripadale ruskim vojnicima i da su sada verovatno radioaktivne.

„Kada je invazija počela, prednja straža je dobila poziv da se povuče jer je dolazio ogroman broj ruskih trupa“, rekla je Julija Bezdiža, portparolka fabrike. „Oni su pobegli uglavnom zato što je bilo veoma opasno ostati i učestvovati u teškim borbama zbog jake radijacije.

Tokom okupacije, sama elektrana je ostala u funkciji, zahvaljujući nekolicini radnika koji su ostali na licu mesta čak i nakon što su ruski tenkovi uleteli u objekat iz Belorusije 24. februara.

Fabrika je prvobitno bila isključena iz ukrajinske električne mreže, što je izazvalo strah da bi moglo ometaju hlađenje nuklearnog materijala na licu mesta i potencijalno dovode do curenja radijacije.

Posle pet dana korišćenja rezervnog generatora za električnu energiju, ukrajinski inženjeri su obnovili glavno napajanje, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Barsukov je rekao da su se radnici vratili u ruinirane kancelarije. Sale za sastanke su bile ofarbane sprejom, dosijei su bili razbacani po svim kancelarijama, a ekrani kompjutera su razbijeni.

„Hard diskovi su izvađeni iz svih kompjutera u svim zgradama“, rekao je on i dodao da su Rusi za sobom ostavili i 100 litara visokokvalitetne votke.

„Moglo je biti mnogo gore“, rekao je.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading