JOŠ UVEK NEMA DOGOVORA O IZVOZU HRANE IZ UKRAJINE Putin postavio jasan uslov
EPA/ KHALED ELFIQI


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je u sredu da se nada da će prehrambena kriza izazvana ratom u Ukrajini biti ublažena, ali je upozorio da je bilo kakav dogovor o deblokiranju isporuka robe kao što je žito još neizvestan.

- Postoji načelna saglasnost Rusije da će se složiti sa tim, ali treba još pregovora da bi se takođe olakšao izvoz Rusije- rekao je Avad na konferenciji za novinare u Ženevi- prenosi Rojters.

NATO OČEKUJE DALJU ESKALACIJU RATA Stoltenberg poslao poruku Rusiji u vezi upotrebe nuklearnog oružja - Alo.rs

Gutereš, koji je posetio Moskvu i Kijev ranije ove godine, pokušava da posreduje u, kako ga on naziva, "paket aranžmanu" za nastavak izvoza hrane iz Ukrajine i Rusije i izvoza ruskog poljoprivrednog đubriva.

Rusija i Ukrajina obezbeđuju skoro trećinu globalnih zaliha pšenice.

Osim toga, Rusija je i ključni izvoznik đubriva, a Ukrajina glavni dobavljač kukuruza i suncokretovog ulja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije ove nedelje da je Rusija spremna da olakša izvoz ukrajinske pšenice preko Crnog mora, kao i isporuke ruskog đubriva, ali pod uslovom da sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji budu ublažene.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dejan

03.06.2022 13:30

Zašto bi Rusi neprijateljima dozvolili uvoz žita a oni šalju oružje Ukrajini?! Sve sankcije bi trebalo ukinuti, strogo zabraniti slanje oružja Ukrajini i žito prodavati deset puta skuplje po kg.