UKRAJINA IZVRŠILA UDAR NA RUSIJU Traže od Nemačke da im se priključi
Foto: Printscreen

- Zajedno sa Naftogasom uputili smo apel nemačkom Ministarstvu ekonomije i nemačkom regulatoru vezan za obustavu Severnog toka - 1. Ovo je gasovod koji trenutno radi...Vidimo da razlozi na osnovu kojih je Severni tok - 1 izuzetak, u ovom trenutku više ne odgovaraju stvarnosti. I zahtevamo da nemačka vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1 - rekao je Makogon za televiziju Ukrajina 24.

On je naveo da sada ima dovoljno slobodnih kapaciteta za transport gasa iz Ruske Federacije, uključujući i ukrajinski sistem, koji je, prema njegovim rečima, spreman da transportuje ruski gas evropskim potrošačima umesto preko Severnog toka 1.

Makogon smatra da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema za prenos gasa moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava, prenela je agencija RIA Novosti.

Savetnica ministra energetike Ukrajine Olena Zerkal izjavila je ranije, u kontekstu nespremnosti Budimpešte da odustane od ruske nafte, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda Družba koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim bi, prema njenim rečima, nešto moglo da se dogodi.

Zemlje EU uvele su pet paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog situacije u Ukrajini.

U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu.

Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

Komentari (2)

Loading
ja

27.05.2022 22:54

Ovome se priblizava sudjeni dan ima mnogo male usi sto znaci da su mu dani odbrojani.

Jelena

28.05.2022 09:54

Sada ce oni odmah da dodju da ti pomognu sacekaj samo.Hahaha