SEVAJU UKRAJINSKE RAKETE Čečeni čiste Lugansk; Kadirov zapretio Poljskoj (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara i danas je 91. dan od početka "specijalne operacije" kako je zove Rusija, a neopravdane invazije kako kažu Ukrajina, Zapad i Amerika.

Zvanična Moskva i dalje tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu i Lugansjku, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručuje da Ukrajina mora da pobedi Rusiju i nanese strateški poraz Vladimiru Putinu.

Mađarska uvela vanredno stanje, a Viktor Orban navodi da će Budimpešta da se drži podalje od rata.

NATO ne želi vojni sukob sa Rusijom, neće slati vojnike u Ukrajinu, stav je šefa Alijanse Jensa Stoltenberga.

BLOG UŽIVO za 91. dan je završen.

"Još nije kasno da se predate"

23:56 - Ruske snage redovno komuniciraju sa ukrajinskim rivalima putem radio-stanice. "RusVesna" objavila je zastrašujuću poruku Rusa:

"Posebno za slušaoce ukrajinskog radija u rovovima Slušajte sebe i prenesite drugome - važne informacije na frekvenciji 98,2 FM. Specijalne jedinice Oružanih snaga RF prenosile su u etar neprijateljskim položajima naređenje o predaji. Još nije kasno da se donese ispravna odluka", stoji u objavi.

 

 

Princ Čarls se sastao sa izbeglicama u Rumuniji

23:45 - Princ Čarls se danas u Bukureštu u Rumuniji sastao sa izbeglicama i razgovarao sa njima o "košmarnoj" situaciji u Ukrajini.

Njemu se pridružila daleka rođaka Margareta, glava rumunske kraljevske porodice, u nenajavljenom obilasku centra za donacije.

- Pun sam divljenja prema ukrajinskom narodu" - rekao je princ Čarls.

"Tišina svinja"

23:29 - Borci Donbasa objavili su snimak svojih elitnih vojnika uz zastrašujući opis: "Bol i užas. Suze i poniženje. Glad i hladnoća, kao i levičarsko oružje. Sve ovo, kao i mitraljez Maksim, u sledećoj epizodi blokbastera 'Tišina svinja'."

 

 

Sevaju rakete sa teritorije Ukrajine

23:15 - U pravcu Snigirevke dve rakete su izletele sa teritorija koje kontrolišu Oružane snage Ukrajine kod Nikolajeva. Pretpostavlja se da se područje lansiranja nalazi u blizini sela Kirjakovka na desnoj obali Južnog Buga.

 

Kijev izgubio većinu Zaporoške oblasti

22:55 - Oružane snage Rusije kontrolišu više od 70 odsto teritorije Zaporoške oblasti, izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov radiju "Komsomoljska pravda".

Po njegovim rečima, pod kontrolom ukrajinskih snaga ostaje oblasni centar i mali deo poljoprivredne zone regiona.

 

Čečeni čiste Lugansk

22:39 - "Na pravcu Luganska čečenski specijalci su zajedno sa odredima LNR otpočeli bitku u granicama jednog od naselja. Ukrajinski osvajači su se naselili u privatnim domaćinstvima", objavio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

 

Kadirov preti Poljskoj

22:23 - "Ako dobijemo naređenje, pokazaćemo vam!", obratio se čečenski lider Ramzan Kadirov vlastima Poljske, izjavivši da Rusija može uništiti tu zemlju "za nekoliko sekundi".

"Bolje nosite kući svoje oružje i plaćenike", naglasio je on.

Rusija: SZO i MKCK da nastave isporuke lekova

21:56 - Rusija je pozvala Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) da nastave redovne isporuke lekova životno ugroženim pacijentima u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

Masovne grobnice u Mariupolju

21:40 - Masovne grobnice otkrivene su na starom groblju u Marijupolju, saopštio je gradonačelnik grada Konstantin Ivaščenko

Tu teritoriju su kontrolisali ekstremisti "Azova". Biće izvršena ekspertiza koja će pokazati kako su ljudi stradali. Evo nekoliko lokacija za koje se od početka meseca sumnja da sadrže masovne grobnice u ovom gradu:

 

 

Rusija otvara dva koridora

21:25 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će svakodnevno biti otvorena dva koridora za isplovljavanje stranih brodova u Crno i Azovsko more.

Ukrajina uvodi vize za građane Rusije

21:01 - Ukrajina je naredila ukidanje bezviznog režima za građane Rusije zbog, kako kažu, potrebe za povećanjem bezbednosti na granicama.

SEVAJU UKRAJINSKE RAKETE Čečeni čiste Lugansk; Kadirov zapretio Poljskoj (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

"U pozadini sveobuhvatne ruske agresije, postavljeno pitanje je važno i vitalno. Podržavam potrebu jačanja kontrole ulaska ruskih državljana", rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Za titulu najboljih takmiče se ruski izviđači

20:46 - Učesnici takmičenja „Army Intelligence Exellence“, koje se održava u blizini Novosibirska, takmiče se u izdržljivosti, upotrebi prerušavanja, upotrebi oružja, kao i sposobnosti da naprave zasedu.

 

20:35 - Marinka u Donjecku, ugušena jakom vatrom

 

 

Kalin: Sankcije protiv Turske čine NATO slabijim

20:23 - Sankcije protiv Turske na snabdevanje proizvodima odbrambene industrije čine NATO slabijim, izjavio je danas portparol predsednika Turkse Ibrahim Kalin.

- Zahtevali smo od Švedske i Finske da se odmah ukinu ograničenja na uvoz proizvoda odbrambene industrije i videli smo njihov pozitivan stav prema ukidanju sankcija sektoru odbrane. To je ključno, jer mislimo da nije u redu da saveznici nameću embargo jedni drugima. To samo slabi savez i čini naše neprijatelje zadovoljnima - rekao je Kalin na konferenciji za novinare u Ankari, prenosi TASS.

Zaharova: Mirovni plan za Ukrajinu je bajka

20:11 - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, rekla je da je mirovni plan za Ukrajinu "bajka", javlja Rojters.

 

 

Prve mere Mađarske nakon uvođenja vanrednog stanja

19:48 - Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na Fejsbuku koje mere će zemlja preduzeti kako bi zaštitila svoju ekonomiju usled rata u susednoj Ukrajini.

Mađarska će obavezati banke, telekomunikacione i energetske kompanije, velike maloprodajne lance, osiguravajuće kuće i avio-kompanije da uplaćuju veliki deo svog ekstra profita u državni budžet, saopštio je Orban.

Putin naredio povećanje penzija i minimalaca

19:34 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas povećanje penzija i minimalne plate za 10 odsto kako bi ublažio posledice inflacije, negirajući da su svi ekonomski problemi u zemlji povezani sa ratom u Ukrajini.

Sa godišnjom inflacijom od blizu 18 odsto zabeleženom prošlog meseca, lider Kremlja je priznao da će 2022. godina biti "teška" za rusku ekonomiju.

"Pitanje vremena"

19:20 - Izvođenje ukrajinskih vojnih lica i nacionalista pred lice pravde za zločine koje su počinili pitanje je vremena, izjavio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

"Specijalna operacija je bacila svetlost na to koliko je cinična i kriminalna vlast u Kijevu, njeni predstavnici i oružane snage, a posebno nacionalističke grupe. Rusija i nevladine organizacije pažljivo beleže sve zločine Kijeva, a izvođenje odgovornih pred lice pravde je pitanje vremena", poručio je ambasador Rusije u UN, prenosi TAS S.

Snimci sa ratišta

19:13 - Ruski izvori objavili su snimke jedinice dezignacije "V" u zoni Specijalne vojne operacije.

 

 

"Rusija bi da uceni svet"

19:00 - Dmitri Kuleba, visoki ukrajinski zvaničnik, objavio je na Tviteru:

"Rusija sada ucenjuje svet zahtevajući ukidanje sankcija u zamenu za deblokiranje ukrajinskog izvoza hrane. Svaki strani političar ili zvaničnik kome padne na pamet da prihvati ovu igru trebalo bi prvo da poseti grobove ubijene ukrajinske dece i porazgovara sa njihovim roditeljima."

 

 

Mapa ratnih dejstava za 91. dan

18:48 - Telegram kanal "Borbeni efektivi" objavio je novu mapu ratnih dejstava u Ukrajini. Kako kažu, očekuju se napadi na Kramatorsk i Slavjansk.

 

 

Izviđači na terenu

18:33 - Izviđačka jedinica ruske Armije ne prekida svoje pohode u pravcu Zlatnog.

 

 

Artiljerija „Hrabri” preciznim udarcima razbija protivnike kod Limana

18:20 - Tokom juriša na Liman, ruska divizijska samohodna haubica MSTA-S je, koristeći ispravljenu artiljerijsku municiju, preciznim udarcem uništila militante Oružanih snaga Ukrajine, koji su se nastanili u jednoj od kuća u predgrađu.

 

Sprema se napad?

18:09 - "U regionu Spartaka se u bliskoj budućnosti sprema ozbiljan pokret. U toku su artiljerijska priprema i prebacivanja teške opreme. Uskoro neprijatelj u ovom pravcu neće biti baš prijatan. Oni će uzeti neko veliko naselje", stoji u objavi ukrajinskih izvora na Telegramu.

 

Takmičenje artiljerije i helikoptera

17:50 - Minobacačku borbu boraca DNR i LNR sa Oružanim snagama Ukrajine prikazao je dopisnik Izvestija Stanislav Grigorijev. „Nije bez veze što se današnji sukob naziva takmičenjem artiljerije i helikoptera“, primetio je novinar.

 

Kadirov: Rusi ušli u Lisičansk

17:38 - Čečenski lider Ramzan Kadirov je saopštio da su ruske snage ušle u Lisičansk, da se nalaze u Severodonjecku, da je panika u ukrajinskim snagama i da trpe gubitke, prenose ruski mediji.

 

 

Sijarto: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini

17:25 - Mađarska će nastaviti da pomaže Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto reagujući na izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je kritikovao Budimpeštu zbog odbijanja da podrži embargo na rusku naftu.

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

17:03 - Uzbuna je podignuta u blizini regiona na mapi: Černigivska, Poltava, Dnjepropetrovsk, Zaporižka, Donjeck, Lugansk, Sumska, Nikolajevska oblast su pod vazdušnom opasnošću.

 

Poginuo ruski penzinisani general-major na nebu iznad Ukrajine

16:50 - Penzionisani general-major Kanamat Botašev poginuo je na nebu iznad Ukrajine, izvestio je u utorak BBC na ruskom.

Avion u kome se nalazio general srušen je u nedelju. Informaciju o njegovoj smrti za BBC na ruskom su potvrdila trojica bivših vojnika kojima je Botašev bio komandant, a koji su s njim ostali u kontaktu nakon njegovog penzionisanja.

 

 

Narodna milicija LNR operativno opkolila Severodonjeck

16:37 - Narodna milicija LNR operativna je opkolila Severodonjeck, izjavio je potpukovnik vojnog resora LNR Andrej Maročko Prvom kanalu.

 

 

- Zaista smo sa tri strane čvrsto blokirali ovaj grad. Iz Severodonjecka se može izaći samo preko jednog mosta koji je takođe pod našom vatrenom kontrolom. Zato se već sada može govoriti da je Severodonjeck operativno opkoljen - objasnio je on.

Objavljena imena stranih plaćenika

16:29 - Dva borca Vagner grupe iz Belorusije optužena su za ubistvo civila u blizini Kijeva, što ih čini prvim međunarodnim plaćenicima koji se suočavaju sa optužbama za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski tužioci objavili su imena i fotografije osam muškaraca traženih zbog navodnih ratnih zločina, uključujući ubistvo i mučenje, u selu Motižin. Veruje se da se nekoliko njih borilo u Siriji.

Navode da ima pet ruskih vojnika, jedan je ruski plaćenik iz grupe Vagner, a poslednja dva su beloruski plaćenici, piše The Guardian.

Ruska vojska popravlja most nakon rušenja

16:12 - Lokacija nije precizirana, ali ruski izvori navode da su OS Ukrajine digle most u vazduh.

 

 

Zaharova: Strani brodovi napustili Marijupolj

15:56 - Pet stranih brodova napustilo je luku Marijupolj pošto su ruske snage obavile deminiranje, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

SEVAJU UKRAJINSKE RAKETE Čečeni čiste Lugansk; Kadirov zapretio Poljskoj (FOTO/VIDEO)

Instagram/mzakharovamid

 


"Ruski inženjeri su očistili luku u Marijupolju, dok su stručnjaci iz Crnomorske flote uklonili ukrajinski patrolni čamac iz prolaza, čime je omogućeno da pet brodova krene ka otvorenom moru", naglasila je Zaharova.

Putin u poseti vojnicima

15:45 - Predsednik Rusije Vladimir Putin u sredu posle podne posetio je Centralnu vojnu kliničku bolnicu P.V. Mandrika u Moskvi u kojoj se leče ranjeni vojnici, učesnici specijalne operacije u Ukrajini.

SEVAJU UKRAJINSKE RAKETE Čečeni čiste Lugansk; Kadirov zapretio Poljskoj (FOTO/VIDEO)

Foto: Kremlin.ru

 

Putin je razgovarao sa vojnicima, interesovao se za njihove porodice i obećao svu potrebnu pomoć posle izlaska iz bolnice.

Dekret o državljanstvu

15.30 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim se pojednostavljuje proces izdavanja ruskog državljanstva žiteljima ukrajinskih oblasti Hersona i Zaporožja koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Dekret je u skladu sa šemom koja postoji od 2029. godine koja važi za stanonike oblasti ukrajinskih regiona Lugansk i Donjeck, prenosi Rojters.

 

Posledice granatiranja

15.10

 

 

 

Zaharova: Strani brodovi napustili Marijupolj

14.30 - Pet stranih brodova napustilo je luku Marijupolj pošto su ruske snage obavile deminiranje, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ruski inženjeri su očistili luku u Marijupolju, dok su stručnjaci iz Crnomorske flote uklonili ukrajinski patrolni čamac iz prolaza, čime je omogućeno da pet brodova krene ka otvorenom moru", naglasila je Zaharova.

Ruska vojska popravlja most nakon rušenja

14.02 

 

 

 

"Kijev ne želi mirno rešenje"

13.23 - Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko izjavio je da Moskva sumnja da Kijev iskreno želi da se situacija reši mirnim putem, jer uslovi koje je predložio u cilju obnavljanja pregovora nisu konstruktivni. On je dodao da će izvoz ukrajinskog žita biti moguć kada ukrajinske vlasti deminiraju luke, kao i da Rusija ne krade ni od koga.
 

Stanovnici Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini brže do ruskog državljanstva


12.49 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pojednostavljenju dodeljivanja državljanstva Ruske Federacije stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine, a dokument je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.
 

Granatiran Kramatorsk

12.11 - Oleksandar Hončarenko, gradonačelnik ukrajinskog grada Kramatorska na istoku Ukrajine, pozvao je stanovnike grada da se ne vraćaju nakon ruskog raketnog napada koji je izveden tokom noći.

"Napeta noć u Kramatorsku“, objavio je na Fejsbuku. "Vazdušni udar na stambeno naselje i privatni sektor. Nije bilo žrtava. Prijatelji, razumem koliko vam je teško jer niste u svom gradu. Ali neprijatelj je sve bliže. Opasnost nije tamo, već blizu! Još je rano za povratak, ma koliko vam bilo teško", najavio je Hončarenko.

Emirati šalju naftu Evropi tankerom "Duša Moskve"

11.45 - Ujedinjeni Arapski Emirati su krenuli sa isporukama nafte u Evropu, pošto evropski kupci odbijaju uvoz iz Rusije zbog napada te zemlje na Ukrajinu, javlja "Blumberg".

Tanker "Duša Moskve" (Moscow Spirit) - koji je unajmila kompanija Total Enerdži -- plovi prema holandskoj luci Roterdam u Holandiji sa teretom od oko milion barela emiratske sirove nafte, prema podacima lučkih agencija za praćenje tankera koje je prikupio "Blumberg".

Poslednji put, pošiljke nafta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Evropu isporučene su u maju 2020. godine, kada je kovid-19 uzdrmao naftna tržišta, pokazuju podaci praćenju tankera.

Pre napada na Ukrajinu, Rusija je bila najveći snabdevač Evrope sirovom naftom, a sada veliki deo od ukupnih količina koje je ranije isporučivala Satarom kontinentu transportuju u Aziju.

Litvanija šalje Ukrajini 20 oklopnih vozila tipa M113

11.03 - Litvanija će poslati 20 oklopnih vozila američke proizvodnje M113 Ukrajini, kao i vojne kamione i vozila za deminiranje, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Vilnjusa.

"Koordinisana pomoć od nas i saveznika je odlučujući faktor za ukrajinsku pobedu", rekao je ministar odbrane Arvidas Anusauskas, preneo je Rojters.

Vođa "Azova" živ i zdrav

10.42 - Denis Prokopenko se nalazi na teritoriji pod kontrolom Rusije, rekla je njegova supruga nakon kratkog telefonskog razgovora. Do prošle nedelje se borio da zadrži ukrajinsku kontrolu nad južnim lučkim gradom Mariupoljom.

Probijen front u Lugansku?

10.01Rodiona Mirošnika, samoproglašeni ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji tvrdi da su ruske snage, zajedno sa ruskom vojskom i borcima iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike, probili ukrajinsku odbranu u regionu Luganska.

- Ukrajinska odbrana se ruši. U toku je aktivan juriš na Zolote. Mirovne snage napreduju ka Malorjazancevu, Volčejarovki. Koji deo ukrajinskih vojnih formacija je napustio ova naselja, a koji je ostao, još nije tačno poznato, ali je trend jasno vidljiv - objavio je na Telegramu.

Zaporoška oblast želi u Rusiju

9.10 - Povratak Zaporoške oblasti pod kontrolu Ukrajine je isključen, isto kao i pregovori sa kijevskim režimom, budućnost oblasti može biti samo u sastavu Rusije, izjavio je član glavnog Saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

„Budućnost Zaporoške oblasti može biti samo jedna – u sastavu Rusije. Nisu nam potrebne sive zone, nije potrebna Zaporoška Narodna Republika. Želimo da budemo deo Ruske Federacije, kao što smo oduvek i bili stotinama godina. Uvek smo bili napredni deo Ruskog carstva. Stanovništvo te oblasti je potpuno rusko po mentalitetu, tako da će biti potrebno nekoliko meseci da se potpuno prilagode. Sve više ljudi se aktivno zalaže za zbližavanje sa Rusijom“, objasnio je Rogov.

SAD zatvaraju finansijske kanale za plaćanje ruskih dugova

8.41 - U saopštenju američkog ministarstva finansija se navodi da ne postoji plan da se obnovi licenca koja bi Rusiji omogućila da nastavi da plaća svoje dugove preko američkih banaka.

Već su postojale naznake da Bajdenova administracija nije voljna da produži Rusiji licencu.

Pogođeno hemijsko postrojenje, četvoro civila stradalo

8.12 - Četiri civila su ubijena a troje ih je ranjeno kada su ukrajinske snage granatirale hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, tvrdi ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik pozivajući se na izjave lokalnog stanovništva.

"Radionica na području severodonjeckog Azota granatirana je sa teritorije Lisičanska", naveo je Mirošnik na Telegramu.

On kaže, pozivajući se na svedočenja lokalnog stanovništva, da su četiri civila ubijena i da ih je troje u teškom stanju.

Azot je najveće hemijsko postrojenje u Ukrajini koje zapošljava oko 7.000 ljudi. Fabrika u Donjecku je jedina koja proizvodi metanol, sirćetnu kiselinu i vinil acetat.

Formiraće se sud za pripadnike bataljona Azov

8.01 - Tribunal za ukrajinske nacionaliste iz bataljon Azov će uključivati nekoliko etapa suđenja, pri čemu će se prvi stepen održati u Mariupolju, saopštio je predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Verujem da ne bi trebalo da odlažemo početak rada tribunala. Niz posrednih sudova mora da održava pretrese pre glavnog postupka, kao što je bilo i posle Velikog otadžbinskog rata. Pre Nirnberga postojali su trbunali i Kijev i u Harkovu, kao i niz drugih. Po svemu sudeći, imaćemo proces pred sudom u Mariupolju kao jedan od prvih", poručio je Pušilin na video snimku objavljenom na portalu Telegram.

Pušilin je potvrdio da je "više zemalja preliminarno pristalo da učestvuje u radu međunarodnog tribunala" i istakao da kada je reč o Povelji tribunala, nju razvijaju relevantne službe, u čiji rad je uključena i ruska ekspertska služba.

Do sad izbeglo oko 6,5 miliona ljudi

7.41 - Prema podacima Ujedinjenih nacija, od početka rata 24. februara iz Ukrajine je izbeglo gotovo 6,5 miliona ljudi.

3,5 miliona u Poljsku
961.000 u Rumuniju
919.000 u Rusiju
644.000 u Mađarsku
471.000 u Moldaviju
442.000 u Slovačku
27.000 u Belorusiju

Noćno obraćanje Zelenskog

7.37 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je upozorio da Moskva pokušava da uništi industrijski region Donbasa usred intenzivnih borbi u istočnom regionu. Ukrajinski predsednik je u noćnom obraćanju u utorak rekao da je „situacija u Donbasu izuzetno teška. Sva preostala snaga ruske armije sada je koncentrisana na ovom regionu”.

Izlazak iz Mariupolja

7.29 - Ruska vojska je u 8 sati po moskovskom vremenu, otvorila humanitarni koridor za siguran izlazak stranih brodova iz luke Mariupolj u Crno more, objavio je general-pukovnik Mihail Mizincev.

EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode

7.12 - Savet Evropske unije, koji zastupa 27 zemalja članica, odobrio je ukidanje carina na uvoz robe iz Ukrajine na godinu dana kako bi se pomoglo privredi te zemlje usled ruske invazije.

Ovu meru, koju je Evropska komisija predložila 27. aprila, odobrio je Evropski parlament 19. maja.

Odluka je sada potvrđena i stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU, dodaje Savet u saopštenju.

Ukidanje carina "olakšaće trgovinsku razmenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njenoj privredi", rekao je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Bilateralna trgovina EU i Ukrajine iznosila je prošle godine 52 milijarde evra, navodi evropsko izvršno telo.

Očekuje se da će ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 35 odsto, pokazuje procena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljena 19. aprila.

"Pala" tri grada u Donbasu

6.59 - Prema ruskim podacima, vojska napreduje odlično u Donbasu. Ruske snage preuzele su kontrolu nad tri grada u regionu Donbasa, a u blizini grada Donjecka, uključujući Svitlodarsk, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko, prenosi Guardian.

Najistočniji deo džepa Donbasa koji drže Ukrajinci, grad Sijerodonjeck na istočnoj obali reke Siverski Donec i njegov blizanac Lisičansk, na zapadnoj obali, postali su ključno bojno polje. Ruske snage su napredovale iz tri pravca da bi ih opkolile.

- Neprijatelj je usredsredio svoje napore na izvođenje ofanzive kako bi opkolio Lisičansk i Sijerodonjeck - rekao je Sergej Gajdaj, guverner provincije Lugansk, gde su ova dva grada među poslednjim teritorijama koje Ukrajina drži. Ukrajinska vojska saopštila je da je odbila devet ruskih napada u utorak u Donbasu, gde su moskovske trupe ubile najmanje 14 civila, koristeći avione, raketne bacače, artiljeriju, tenkove, minobacače i projektile. Rojters nije mogao odmah da proveri informacije.

Ukrajina koristi francuske topove

6.47 - Ukrajina je već počela da koristi dalekometne topove koje je dobila od francuskih vladinih zvaničnika. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će početkom meseca poslati pošiljku topova Ceaser, koji su opisani kao „adut francuske artiljerije”.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan je u utorak uveče podelio novosti od vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. Rekao je da je oružje dugog dometa postavljeno nakon što su artiljerci prošli dva ili tri sata obuke.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Zrpa i banda

25.05.2022 18:27

S L A V N A U K R A J I N A !!!!! Slava HEROJIMA!!!! DOLE PUTIN!!!!

Buksna

25.05.2022 18:30

Još jedan general manje!!!! Uraaaa!!! Ali to je manje važno. Važnije je pobiti što više tenkista i posada raketnih lansera. UKRAJINA HEROJ!! SLAVA UKRAJINI!!