STOLTENBERG GOVORIO O SUKOBU SA RUSIJOM Otkrio da li postoji mogućnost da NATO pošalje trupe u Ukrajinu
EPA

On je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je od izbijanja rata NATO "značajno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu", prenosi Tas s.

"Glavna odgovornost NATO-a je da štiti sve saveznike i spreči da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga sprečimo i da sačuvamo mir", istakao je Stoltenberg.

Kazao je da su od 2014. godine zemlje članice NATO već potrošile desetine miljardi dolara na obuku i opremanje ukrajinske vojske.

Dodao je da su zemlje članice Alijanse te godine počele da snaže sopstvenu bezbednost i da je trenutno pod komandom NATO 40.000 vojnika u blizini granica sa Rusijom, u "značajna vazdušna i mornarička sredstva, kao i da ih je još 100.000 u visokoj pripravnosti.

Stoltenberg je rekao da NATO sve te pripreme smatra "merama odvraćanja" s cljem da se otkloni bilo kakva mogućnost nesporazuma ili loše procene u Moskvi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Marcco

24.05.2022 17:20

Ovaj ego-manijak I njegova izjave zadnjih 5 godina su I te kako doprinele svemu ovom. Vidim da ne posustaje. Nije ni čudo. Jos kao tinejdjer je bio sklon ekstremizmu, tada komunističkom