UKRAJINI STIŽE NOVO ORUŽJE Jedno je velika noćna mora za rusku mornaricu
Foto: mil.ru

Taj potez, prema agenciji, dolazi u trenutku zabrinutosti da bi snažnije oružje koje bi moglo da potopi ruske ratne brodove dodatno pojačalo sukob.

Ukrajina ne krije želju za naprednijim američkim oružjem sa artiljerijom kojom trenutno raspolaže, kao što su projektili Dževelin i Stinger i drugo oružje. Lista želja Кijeva, na primer, uključuje rakete koje bi mogle da potisnu rusku mornaricu od ukrajinskih crnomorskih luka, omogućavajući joj da nastavi isporuke žita i drugih poljoprivrednih proizvoda širom sveta.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici i izvori u Кongresu navode prepreke za slanje moćnijeg oružja dugog dometa u Ukrajinu, uključujući duge potrebe za obukom, poteškoće u održavanju opreme, zabrinutost da bi ruske snage mogle da se dočepaju američkog oružja i strah od eskalacije sukoba.

Ali tri američka zvaničnika i dva kongresna izvora kažu da se dva tipa moćnih protivbrodskih raketa - Harpun, proizvođača Boinga, i Nejval Strajk (NSM), proizvođača Кongsberg i Rajton Tehnolodžis - aktivno razmatraju ili za direktnu isporuku Ukrajini ili preko evropskih saveznika koji imaju te projektile, prenosi Rojters.

U aprilu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Portugal da ukrajinskoj vojsci isporuči rakete Harpun, koje imaju domet od skoro 300 kilometara.

Ali postoji nekoliko problema koji sprečavaju Ukrajinu da se domogne ovih projektila. Pre svega, ograničena je dostupnost platformi za lansiranje Harpuna sa obale – to je, prema nekim zvaničnicima, tehnički zahtevno rešenje, jer se uglavnom radi o sistemima stacioniranim na moru.

Dva američka zvaničnika su rekla da SAD rade na potencijalnim rešenjima koja uključuju povlačenje lansera sa američkih brodova. Obe rakete koštaju oko 1,5 miliona dolara po komadu, kažu stručnjaci i lideri industrije.

U operativnoj zoni Crnog mora nalazi se oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

"U Crnom moru nema skloništa“

Brajan Кlark , pomorski stručnjak sa Instituta Hadson, kaže da bi 12 do 24 protivbrodske rakete poput Harpuna sa dometom većim od 100 kilometara bile dovoljne da ugroze ruske brodove i da bi mogle da nateraju Moskvu da prekine blokadu.

- Ako (ruski predsednik Vladimir ) Putin istraje (u blokadi), Ukrajina bi mogla da izbaci najveće ruske brodove iz igre, jer nemaju gde da se sakriju u Crnom moru - rekao je Кlark.

Rusija je već pretrpela gubitke na moru, posebno kada je reč o potonuću komandnog broda Crnomorske flote, krstarice Moskva.

Nekoliko zemalja bi bilo spremno da pošalje rakete Harpun u Ukrajinu, kažu američki zvaničnici i izvori u Кongresu. Ali niko ne želi da bude prva ili jedina zemlja koja će to učiniti, jer se plaše ruske odmazde ako njihov Harpun potopi ruski brod, rekao je jedan američki zvaničnik.

Zvaničnik kaže da jedna zemlja razmatra da prvo isporuči projektil Кijevu, a nakon toga bi druge mogle da slede.

NSM, sa druge strane, može da se lansira sa ukrajinske obale i ima domet od 250 kilometara. Takođe je potrebno manje od 14 dana obuke za rad na tom sistemu.

Uloga Norveške

Izvori kažu da se NSM-ovi smatraju logistički manje zahtevnim od Harpuna jer bi saveznici iz NATO-a mogli da pozajme dostupne mobilne zemaljske lansere i bojeve glave iz Norveške, piše "Jutarnji list".

Dva američka zvaničnika i izvora u Кongresu kažu da Sjedinjene Države pokušavaju da pronađu način da Ukrajina dobije NSM i lansere upravo od evropskih saveznika.

Izvori u Кongresu kažu da bi druga opcija bila da Norveška donira NSM Ukrajini, što je ideja koju podržavaju norveški zakonodavci. Norveško Ministarstvo odbrane je u međuvremenu odbilo da komentariše koje bi dodatne doprinose u naoružanju i odbrambenoj opremi mogli da ponude Ukrajini.

Još jedno oružje koje je visoko na listi želja Кijeva je sistem višestrukih raketnih bacača (MLRS), kao što je Lokhid Martinov M270, koji može da pogodi metu udaljenu 70 ili više kilometara, što je tri puta više od mnogih ukrajinskih haubica.

Odobreno je 40 milijardi dolara pomoći

Poslednjih nedelja administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila je da umesto toga pošalje vučne haubice M777, koje se mogu brže rasporediti i isporučiti u većim količinama, izjavila su dva američka zvaničnika.

Dva američka zvaničnika su rekla da će M270, ili sličan sistem kao što je M142 HIMARS, biti razmatran za isporuku Ukrajini nakon što Кongres usvoji račun za dodatno finansiranje od 40 milijardi dolara, što se u međuvremenu i dogodilo.

Zakon o dodatnom finansiranju, prema zvaničnicima Rojtersa, omogućava predsedniku da odobri prenos viškova oružja iz američkih zaliha bez odobrenja Кongresa kao odgovor na hitan slučaj.

Najnovije informacije o borbenim dejstvima u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (1)

Loading