NOVI SNIMCI NAPADA NA LIMAN Azovstalj i dalje poprište krvavih borbi (FOTO/VIDEO)
Foto: Telegram Printscreen

Nema mira u Ukrajini. Rat između Ukrajine i Rusije odbrojava 90. dan, a iako se sve više priča o novim sankcijama Rusiji, diplomatiji i pokušajima da se situacija smiri, borbe ne prestaju, naprotiv, sve su žešće.  

Nema čak ni nagoveštaja da bi uskoro moglo da dođe do preokreta i da se više koristi diplomatija, a manje oružje.

Blog 90. dana UŽIVO je završen.

"Harpuni" stižu u Ukrajinu

23:57 - Dvadeset država najavilo je da Ukrajini šalju nove pakete vojne pomoći u sklopu kojih će Kijev dobiti i naprednije oružane sisteme.

Najveću pažnju privlači vest da će Ukrajina dobiti moćne protivbrodske projektile "Harpoon".

Kao najvažnije pojačanje ukrajinskoj vojsci američki ministar odbrane Lojd Ostin istakao je donaciju danskih protivbrodskih projektila "Harpoon".

Rakete nad Harkovom pretvorile noć u dan

23:44 - Okupanti (Rusi) lansiraju rakete u Harkovskoj oblasti sa strane Belgoroda, pišu ukrajinski izvori.

 

 

Blumberg: "Nove sankcije nisu uticale na ruski izvoz sirove nafte morskim putem"

23:25 - Od 14. do 20. maja ruske terminale napustilo je 32 tankera sa 24 miliona barela nafte, prenosi Blumberg, pozivajući se na izveštaje brodarskih agencija.

Ukupne isporuke su iznosile 3,44 miliona barela dnevno - 3% manje nego prošle nedelje. Glavni tok ruskog „crnog zlata“ ide u Kinu i Indiju.

Kako navodi Blumberg, od početka 2022. godine ruski budžet dobija 20 milijardi dolara mesečno zbog prodaje nafte i naftnih derivata.

Humana ponuda Belorusije

23:14 - Beloruski graditelji spremni su da učestvuju u obnovi Ukrajine posle konflikta, ako im to bude traženo, rekao je premijer Roman Golovčenko. Za sada je prerano govoriti o tome, neophodan je pre svega uspostaviti trajni mir.

„Iskanderi” idu na mete

22:57 - Eksplozije grme u Harkovu, Merefi i Bogoduhovu.

 

Brodovi napuštaju Mariupolj

22:45 - Pet stranih brodova, prethodno blokiranih zbog opasnosti od granatiranja i mina, napustilo je luku Marijupolj na jugu Ukrajine, rekao je večeras general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Rusije.

Ranije danas je završeno deminiranje teritorije luke, otklanjanje opasnosti od mina i puštanje u rad hidrauličnih objekata i navigacione opreme na prilazima i u akvatoriju luke Mariupolja.

Prekinut miting podrške Azovcima

22:32 - U Jermeniji su aktivisti prekinuli miting podrške militantima Azova, prenosi Sputnjik.

 

 

Uznemirujući snimci!

22:20 - Pronađeno sklonište ukrajinskih dezertera koji su u civilu napustili svoje položaje u Hersonskoj oblasti.

 

 

Pogođena crkva?

22:03 - Ruska vojska gađala je iz tenka crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Lukjanovki. Hram je izgoreo do temelja. O tome pišu ukrajinski mediji.

 

"Cilj je pogođen, jedan-nula“ 

21:55 - PVO sistem TOR je uništio ukrajinsku bespilotnu letelicu. Limanski pravac DNR je objavio snimak.

 

 

Ubijeno 14 civila?

21:39 - Najmanje 14 civila ubijeno je u Luhansku i Donjecku tokom "masovnih napada" koje su izvele ruske snage, saopštila je ukrajinska vojska.

Još 15 osoba je povređeno, dodaje se.

Novo dejstvo vatrene podrške za juriš na Liman

21:23 - Pozicije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Limana podvrgnute su najjačem artiljerijskom i raketnom napadu grupe „O“, u poslednja 2 dana na glave ukrajinskih militanata pala je neviđena vatra.

 

Požar u Moskvi

21:00 - Na teritoriji crkve Petra i Pavla u moskovskom okrugu Lefortovo zapalila se pomoćna zgrada. Nema informacija o nastradalima, požar je lokalizovan na površini od 150 kvadratnih metara.

 

 

Nije gotovo u Azovstalju

20:46 - Dron je snimio posledice teških bitaka u fabrici Azovstalj u Mariupolju nakon što je došao pod rusku kontrolu.

 

 

Al Džazira: Ukrajinski zvaničnici tvrde da sve teže odbijaju ruske napade u Severodonjecku

20:34 - Rusija je poslednjih dana pojačala napade u regionu Donbas na istoku Ukrajine.

Vojska pokušava da opkoli gradove u oblasti Luganska: Severni Donjeck, Lisičansk i Rubižnje.

Ruske snage na istoku pojačane su vojnicima povučenim iz Kijevske oblasti, a prema izveštajima pridružile su im se i jedinice iz Sibira.

Rau: Rusija ostaje trajna pretnja miru u Evropi

20:23 - Rusija će ostati pretnja miru u Evropi čak i nakon prekida vatre u Ukrajini, ocenio je danas poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau.

"Možemo samo da sanjarimo da će se Rusija promeniti odmah nakon dogovora o prekidu vatre jer će ona i dalje predstavljala opasnost za mir u Evropi", rekao je Rau na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok, prenosi CNN.

Propaganda uz pomoć artiljerije

20:01 - Vojnici NM LNR delili su propagandne letke na području Severodonjecka uz pomoć artiljerijske jedinice. Dopisnik Izvestija Aleksej Poltoranin je pokazao rad boraca.

 

Teroristički napad snimljen kamerom

19:47 - Predsednik PMR je najavio umešanost snaga bezbednosti Moldavije u teroristički napad 13. maja u Tiraspolju. Krasnoselski je takvu izjavu dao u etru lokalnog TV kanala.

 

U toku bitke za 2 grada

19:31 - Lider DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman na severu Republike. Jedinice vojske Rusije i Narodne milicije DNR već su ušli u sam grad.

Posle toga sledi oslobađanje Svjatogorska i Slavjanska, rekao je on u emisiji „Solovjov lajv“.

Prema njegovim rečima, najmanje 28 naselja na severu DNR može se smatrati oslobođenim.

Kuleba: Najveća ofanziva na tlu Evrope od Drugog sv. rata

19:19 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba nazvao je danas rusku ofanzivu u Donbasu "nemilosrdnom bitkom, najvećom na evropskom tlu od Drugog svetskog rata".

Kuleba je na Tviteru naveo da je prerano zaključiti da Ukrajina ima sve što joj je potrebno od oružja.

 

 


On je pozvao saveznike Ukrajine da ubrzaju isporuke oružja i municije, posebno sistema za višestruko lansiranje raketa, artiljerije dugog dometa i oklopnih transportera.

 

 

Oglasio se Zelenski: Davali su nam 3 dana...

18:59 - "NATO nam je dao samo tri dana, a mi smo stajali tri hrabra, slavna, herojska meseca i nastavili borbu za našu slobodu i nezavisnost", objavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na Telegramu. 

 

 

Peskov: Bondarev nije s nama, on je protiv Rusije

18:41 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je jučerašnju ostavku Borisa Bondareva, savetnika u stalnoj misiji Rusije pri UN u Ženevi, na koju se odlučio zbog neslaganja sa ruskom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini ocenivši da je bivši ruski diplomata "protiv Rusije".

NOVI SNIMCI NAPADA NA LIMAN Azovstalj i dalje poprište krvavih borbi (FOTO/VIDEO)

Foto: government.ru

 

Kadirov samouveren na frontu

18:23 - Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak čišćenja jednog od naselja LNR.

- Ruski vojnici sistematski istiskuju bandite iz Donbasa. Niko ne žuri i nije izložen neprijateljskoj vatri - dodao je on.

 

 

Smrtonosno oružje sa Zapada stiglo na ukrajinski front

18:02 - Prema informacijama koje su se pojavile na ukrajinskim ali i ruskim medijima SAD su Ukrajincima isporučile najmanje jednu udarno-izviđačku "bpl MQ-9 Reaper".

 


Ukrajinci vežbaju sa ručnim raketnim bacačima

17:41 - U regionu Donjecka, novopridošli vojnici OSU izveli su trenažne udare iz protivtenkovskih sistema "Džavelin".

 

Gomila UKR ratne tehnike ostala u Mariupolju

17:33 - Jedinice NM DNR nastavljaju iznošenje i puštanje u rad opreme koju su Oružane snage Ukrajine napustile u Mariupolju. Kao i 2014. godine, ima toliko tenkova i druge opreme da se od njih mogu stvoriti dodatne jurišne jedinice.

 

Uzbuna u Japanu

17:23 - Kineski i ruski bombarderi su zajednički preleteli Japan, što je primoralo snage vazdušne samoodbrane zemlje da podignu svoje lovce i sprovedu nadzor. Ovo je u utorak, 24. maja, saopštio japanski ministar odbrane Nobuo Kiši.

 

Razbijeno ukrajinsko utvrđenje

17:02 - Ovako izgleda razbijeno utvrđeno područje Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalazi u blizini sela Novotoškovskoe u LNR. Naselje je nedavno oslobođeno od ukrajinskih militanata. Dopisnik Izvestija Dmitrij Zimenkin podelio je snimak iz helikoptera.

 

Ministar Bon: Ukrajina će na kraju postati deo EU

16:49 - Ukrajina će na kraju postati deo Evropske unije, izjavio je danas u Parizu francuski ministar za Evropska pitanja Klemen Bon, ističući da inicijativa za uspostavljanje bližih veza između evropskog bloka i zemalja kandidata neće biti zamena za njihove kandidature za pridruživanje, javlja Rojters.

Poginuo ruski general?

16:34 - Penzionisani general ruskog ratnog vazduhoplovstva Kanamat Botašev poginuo je nakon što je njegov avion oboren u ukrajinskom vazdušnom prostoru, piše BBC Russia.

Vest nije potvrđena od strane zvaničnih izvora.

Ukrajina: 200 tela pronađeno među ruševinama nebodera u Mariupolju

16:17 - Savetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko rekao je da je među ruševinama nebodera otkriveno 200 tela.

NOVI SNIMCI NAPADA NA LIMAN Azovstalj i dalje poprište krvavih borbi (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

On kaže da su tela pronađena u podrumu ispod srušene zgrade i da su u poodmakloj fazi raspadanja.

Mađarska:Proglaseno vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

16:03 - Mađarska vlada proglasila je danas vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopštio je premijer Viktor Orban.
 

Orban: "Dogovor o embargu na rusku naftu malo verovatan u skorije vreme"

15:50 - Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u kojem je naveo da na samitu lidera EU naredne nedelje ne bi trebalo da se raspravlja o predloženim novim sankcijama EU, koje uključuju embargo na rusku naftu.

NOVI SNIMCI NAPADA NA LIMAN Azovstalj i dalje poprište krvavih borbi (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

U pismu u koje je Rojters imao uvid, Orban je naveo da nije verovatno da će se do samita lidera EU naći rešenje za predložene sankcije.

"Nebo je zatvoreno"

15:38 - Borbeni rad "Buk-M3" prikazan je na ekskluzivnom snimku. Ruske posade protivvazdušnog raketnog sistema „Buk-M3“ vojnog PVO su govorile o svojoj vojnoj opremi i pokazale je na delu. Posada posebno ističe rad stanice za otkrivanje i označavanje ciljeva, koja je sposobna da prati ciljeve brzinom do 3.000 m/s.

 

Napad na ukrajinske ciljeve

15:23 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vide napadi vučnim haubicama "Msta-B" po ukrajinskim vojnim objektima, prenosi Sputnjik Srbija.

 

 

Ukrajina: "Invazija Rusije u najaktivnijoj fazi" 

15:00 - Ruska vojna kampanja u Ukrajini ušla je u najaktivniju fazu, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe u dva grada koji se prostiru na reci Siverski Donjec u istočnoj Ukrajini - Severodonjecku i Lisičansku.

Ukrajina kaže da ruske snage nisu odustale od pokušaja da pređu reku.

Zvanično produženo vojno stanje i mobilizacija

14:44 - Vrhovna rada Ukrajine ozvaničila je produžetak trajanja vojnog stanja i sprovođenja opšte mobilizacije u zemlji.

 

 

Vojne vežbe Rusije i Kine

14:34 - Rusija i Kina održale su prve zajedničke vojne vežbe otkako je pre tri meseca ruski predsednik Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu, javlja "New York Times".

NOVI SNIMCI NAPADA NA LIMAN Azovstalj i dalje poprište krvavih borbi (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

Navaljni na suđenju Putina nazvao "ludakom"

14:13 - Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, danas je oštro kritikovao i vređao predsednika Vladimira Putina tokom sudskog saslušanja, nazvavši ga "ludakom koji je započeo glupi rat" u Ukrajini baziran na lažima.

- Ovaj rat je glup, vaš Putin ga je započeo i zasnovan je na lažima, rekao je Navaljni na sudu u Moskvi putem video linka iz zatvora, preneo je Rojters.

NOVI SNIMCI NAPADA NA LIMAN Azovstalj i dalje poprište krvavih borbi (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

Ruski sud odbio je danas žalbu, koju je podneo zatvoreni opozicioni lider Aleksej Navaljni na presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog prevare. Kako navodi AP, ovo znači da će Navaljni biti poslat u strogo čuvani zatvor, prema informativnom sajtu "Mediazona".

Putin: Moskva otvorena za ekonomsku saradnju sa svima

13.55 - Rusije Vladimir Putin saopštio je da uprkos sankcijama Moskva namerava da ostane otvorena za ekonomsku saradnju sa svim zemljama sveta i da će, štaviše, proširiti saradnju sa zemljama koje su zainteresovane za to.

Neprihvatljive "energetske ucene" Rusije

13.23 - Evropska komisija i SAD u zajedničkom saopštenju osudile su danas rusku "energetsku ucenu" i kao neopravdano i neprihvatljivo ocenili isključenje struje i prirodnog gasa Finskoj, zaustavljanje izvoza prirodnog gasa u Poljsku i Bugarsku i pretnje sličnim akcijama protiv drugih evropskih zemalja.

"Kremlj nije video predlog Italije za rešavanje sukoba u Ukrajini"

12.59 - Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da Kremlj još nije video predlog Italije za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali da se nada da će taj plan biti dostavljen Moskvi diplomatskim kanalima na razmatranje.

"Još nismo videli plan. Nadamo se da će nam to biti dostavljen diplomatskim kanalima i da ćemo moći da se upoznamo sa njim", rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Lavrov: Zapadni političari ne znaju šta je Rusija

12.34 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da zapadni političari, koji izjavljuju da je potrebno poraziti Rusiju „na bojnom polju“, verovatno nisu dobro učili u školi i ne poznaju je.

"Kažu da Rusija mora da 'pretrpi poraz', da moraju da 'pobede Rusiju', da je nateraju da 'izgubi na bojnom polju'. Verovatno nisu dobro učili u školi", rekao je Lavrov i dodao da ti zapadni političari "izvlače pogrešne zaključke iz svog shvatanja prošlosti". Lavrov tvrdi i da će Zapad na kraju morati da prizna „realnost koja se stvara“ na zemlji.

"Ukrajina ne želi da pregovara"

12.23 - Dmitrij Medvedev, zamenik direktora Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je da Ukrajina ne želi da pregovara.

„Oni su zaboravili na ruski nacrt mirovnog sporazuma. Kao da ga uopšte nije bilo. Računajući samo na protok oružja i novca iz zapadnih zemalja. To je rat do gorkog kraja, oni ne žele da pregovaraju", rekao je Medvedev.

Fon der Lajen: Ukrajina mora da dobije ovaj rat

11.49 - Predsednica EK Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Kijev mora da dobije rat protiv Moskve, da napravi od ruskog napada na Ukrajinu strateški neuspeh ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu okuplja se više od 2.000 političkih i biznis lidera, kao i brojnih eksperata, a Fon der Lajen je istakla da "moskovski pravilnik kao da dolazi iz drugog veka", preneo je Rojters.

Šojgu: Postoji pretnja da će Ukrajina razviti nuklearno oružje

11.32 - Postoji realna pretnja da će Ukrajina napraviti nuklearno oružje i vozila za njihovu isporuku, rekao je ministrar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Rusija ne juri rokove 

10.52 - Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni, Rusija ne juri rokove, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je u intervjuu za list Argumenti istakao da će svi ciljevi, koje je postavio predsednik Rusije, biti ostvareni, prenosi Interfaks.

Uništeno skladište ukrajinske vojske

10.21 - Ruski avioni uništili su u Ukrajini visokopreciznim projektilima veliko skladište granata za američke haubice M777, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Precizirao je da je uništeno skladište u Razdolovki, u Donbasu, prenosi Izvestija.

Opasan plan Velike Britanije

9.58 - Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis izjavio je u ponedeljak da je razgovarao o stvaranju "zaštitnog koridora" iz Odese sa koleginicom iz Britanije Liz Tras.

On je rekao da bi takva koalicija, sačinjena od zemalja NATO i drugih zemalja koje se oslanjaju na te žitarice, kao što je Egipat, možda bila voljna da angažuje vojne resurse za jačanje zaštite i sprečavanje nestašice hrane.

Planom bi se podrazumevalo da saveznički brodovi očiste put na jugu Ukrajine oko ruskih mina, pre nego što od "Putinovih ratnih brodova" zaštite teretnjake koji nose prehrambene proizvode, preneo je "Tajms".

Dugomentne rakete bi takođe bile postavljene da zaustave bilo kakve ruske pokušaje da sabotiraju koridor.

Ukrajinci minirali jedini izlaz u Crno more

9.17 - "Ukrajinci su minirali jedini izlaz u Crno more i tako blokirali rad komercijalne luke Herson", izjavio jer za rusku agenciju RIA Novosti zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremusov.

Oboren MiG-29, uništeni tenkovi

9.00 - Portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov saopštio je na jutarnjem brifingu presek stanja na frontu u Donbasu.

Kako je naveo, u području Kramatorska ruska avijacija je oborila ukrajinski MiG-29, a sredstva PVO oborila su pet ukrajinskih dronova i četiri projektila sistema "Smerč".

"Ukrajinska armija hakera će biti pretnja i za Zapad"

8.41 - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Zapad preplavio Ukrajinu sajber oružjem i stvara armiju hakera koji će kasnije predstavljati pretnju za Zapad.

Četvoro mrtvih u Severodonjecku

8.18 - U ruskom granatiranju Severodonjecka u jednoj od višespratnica poginule su četiri osobe, izjavio je danas šef regionalne administracije Sergej Gajdaj. On je naveo da ruske snage gotovo neprekidno granatiraju Severodonjeck, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ruska baza u Hersonu?

7.52 - Ruska administracija ukrajinske oblasti Herson zatražiće od Moskve da postavi vojnu bazu na svojoj teritoriji.

Rusija je sredinom marta zauzela južnu oblast Ukrajine u Hersonu, koja se nalazi u blizini Krima, poluostrva koje Moskva kontroliše od 2014. Od tada je tamo postavila novu administraciju i počela da uvodi rusku rublju kao valutu sa planovima da integriše region kao deo ruske teritorije.

Zelenski: Spremni smo za razmenu zarobljenika

7.41 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman na razmenu zatvorenika sa Rusijom "već sutra" i pozvao njegove saveznike da dodatno pritisnu Moskvu.

- Razmena ljudi, je humanitarno pitanje, ali i politička odluka koja zavisi od podrške brojnih zemalja - kazao je Zelenski sinoć putem video linka prisutnima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, preneo je Rojters.

On je naglasio da je važno "pritisnuti" Moskvu politički na bilo kojem nivou, kroz zatvaranje poslovanja jakih kompanija, ali i kroz naftni embargo.

- Kroz te pretnje treba intenzivirati razmenu: ruski vojnici za naše ljude. Nama nisu potrebni ruski vojnici, već naši. Spremni smo za razmenu, ako može i sutra - kazao je Zelenski.

Ukrajinski sud naredio hapšenje odbeglog Viktora Janukoviča

7.34 - Ukrajinski sud je na suđenju u odsustvu naredio hapšenje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, optužujući ga za izdaju zbog sporazuma koji je potpisao 2010. godine o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu. Sporazum, koji je u Ukrajini poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj, preneo je Rojters.

Janukovič, koji je pobegao u Rusiju 2014. posle masovnih protesta, već je osuđen na 13 godina zatvora u odsustvu zbog izdaje. Taj slučaj je bio vezan za pismo koje je 1. marta 2014. godine uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, u kojem je od njega tražio da upotrebi rusku vojsku i policiju za uspostavljanje reda u Ukrajini. Janukovič je ranije negirao sve optužbe.

Žestoke borbe u pravcu Limana

7.23 - Načelnik donjecke regionalne vojne administracije u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, Pavlo Kirilenko, izvestio je o „teškim borbama“ u pravcu Limana, gde su Rusi izvršili ofanzivu poslednjih dana.

- U pravcu Limana vode se teške borbe. U proteklih 12 sati među civilnim stanovništvom jedna je mrtva, a četiri osobe su povređene - rekao je Kirilenko.

Kirilenko je rekao da je nekoliko drugih gradova — Avdijevka, Svjatohorsk, Bahmut i Soledar — pod teškim granatiranjem ili raketnim i bombaškim napadima. Regionalni vojni guverner je izvestio o snažnom ruskom granatiranju duž svih linija fronta u regionu poslednjih dana, pri čemu ruske snage pokušavaju da se probiju na nekoliko lokacija.

Nemačka želi da dovede što više radnika iz Rusije

7.12 - Nemačka planira da ublaži vize za kvalifikovane radnike iz Rusije, iako je obaveštajna agencija te zemlje upozorila na povećan rizik od toga da bi ruski državljani koji rade za nemačke firme mogli biti regrutovani za industrijsku špijunažu.

Još 20 država najavilo nove pakete pomoći Ukrajini

7.01 - Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je oko 20 zemalja najavilo nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini tokom virtuelnog sastanka koji je imao sa saveznicima, a čiji je cilj bila koordinacija slanja naoružanja Kijevu.

Nove pakete pomoći najavile su između ostalih Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Ostin novinarima u ponedeljak, posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, preneo je Rojters.

Danska će obezbediti bacač harpuna i rakete za odbranu ukrajinske obale, rekao je Ostin.

Lavrov za jačanje veza Rusije i Kine

6.51 - Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da će se Moskva fokusirati na razvoj odnosa sa Kinom, iako će razmotriti ponude sa zapada za ponovno uspostavljanje veza. Sergej Lavrov, u sesiji pitanja i odgovora na događaju u Moskvi, rekao je da zapadne zemlje podržavaju „rusofobiju“ otkako je počeo sukob u Ukrajini. Rusija je radila na tome da zameni robu uvezenu iz zapadnih zemalja, rekao je on, i da će u budućnosti zavisiti samo od „pouzdanih“ zemalja

 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Mia

24.05.2022 11:00

Ukrajinci minirali jedini SVOJ izlaz na Crno more!

rwrwdw

24.05.2022 17:47

Neprihvatljive "energetske ucene" Rusije HAHAHAHAHAAH mene bi bilo sramota da izjavim ovako nesto licemerno

Niba

25.05.2022 00:34

Ameri nw prestaju da husjaju, a Zelenski prodana dusa...