ZELENSKI POMENUO GAVRILA PRINCIPA Ukrajinski predsednik upotrebio atentat kao primer (VIDEO)
Foto: Sajt predsednika Ukrajine

Predsednik Ukrajine je, govoreći o situaciji u njegovoj zemlji, pomenuo istorijske događaje koji su doprineli dramatičnim promenama u svetu - Sarajevski atentat 1914. i Minhenski sporazum 1938. - koji su prethodili izbijanju dva svetska rata.

- Sećamo se, na primjer, kako samo nekoliko hitaca može da dovede do milionskih žrtava poput pucnjave u Sarajevu 28. juna 1914. Istorija pamti koliko tuge može da napravi jedna osoba ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. Bilo je to, na primer, 1938. godine u Minhenu - rekao je Zelenski.

Zelenski je tada pozvao na dodatne sankcije Rusiji.

- Sada je vreme da damo odgovor. Sve ruske banke moraju da budu sankcionisane bez izuzetka, odsečene od svakog pristupa tehnologiji i svih komercijalnih veza - rekao je ukrajinski predsednik.

On je dodao da se mora izvršiti maksimalan pritisak da svaki agresor zna posledice svojih postupaka i pozvao da se sva ruska imovina u inostranstvu zapleni i stavi u poseban fond za pogođene ratom.

Komentari (2)

Loading
Ruzica

24.05.2022 06:16

Da li ovi u Rusiji i Ukrajini imaju da nesto drugo kazu osim da se pozivaju na Srbe. Srbi nisu niti ce ikada voleti okupatore,a niti se Kosovo moze porediti sa intervencijom u Ukrajini, niti Gavrilo Princip moze da se poredi sa borbom Ukrajinaca. Izgleda da su obe strane resile Srbe da koriste za svoje interese.

boban

29.05.2022 16:55

Nalupa se čovek gluposti,rata bi bilo i bez atentata jer su odnosi u tadasnjoj evropi kao i u samoj austrougarskoj bili toliko napeti da je rat bio neizbezan.