UKRAJINA DOBIJA REKORDNIH 40 MILIJARDI DOLARA: Senat SAD usvojio predlog zakona, čeka se Bajdenov potpis za slanje raketa harpun
Foto: Danijel Simić

Za inicijativu, koju je ranije odobrio Predstavnički dom, već je glasao 51 od 100 senatora. Kako se navodi, paket uključuje vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, kao i razna izdvajanja, na ovaj ili onaj način povezana sa situacijom u tom zemlji. Kongres je povećao iznos do skoro 40 milijardi u odnosu na 33 milijarde, koje je prvobitno tražio Bajden.

NEMCI IMAJU NOVE INFORMACIJE: "Nivo špijunaže možda veći nego tokom Hladnog rata"

Bela kuća, Stejt department i Pentagon apelovali su na zakonodavce da požure, upozoravajući da će do 19. maja biti iscrpljene finansijske mogućnosti za pomaganje Ukrajini. Protiv predloga zakona bio je republikanac Rend Pol, koji je zahtevao da se veću kontrolu potrošnje sredstava.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Zapadne zemlje, u prvom redu Amerika i Velika Britanija, intenzivno naoružavaju snage Kijeva.

Britanska agencija Rojters je javila da u Americi rade na tome da se Kijevu isporuče savremene protivbrodske rakete, a u razmatranje su uzeta dva tipa - "Harpun" koje proizvodi "Boing" i rakete koje proizvode "Kongsberg" i "Rejtion tehnolodžiz".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading