DA LI ĆE IM PUTIN POŠTEDETI ŽIVOT? Ruska Duma traži smrtnu kaznu za "azovce" - pritisak na predsednika Rusije
Foto: Shutterstock/Ilustracija: A.V.

Predajom "azovaca" ruske trupe su preuzele potpunu kontrolu nad strateški važnim ukrajinskim gradom, koji se nalazi na kopnenom putu između Krima i Rusije.

Oni su mesecima odolevali i odbijali da se predaju u okruženju bez vode i hrane u podzemnim tunelima čeličane sposobnim da izdrže nuklearni udar, koji su izgrađeni u periodu SSSR. Ruska strana je u više navrata pozivala "azovce" da se predaju, obećavajući da će im život biti pošteđen.

Čak je i predsednik Putin u nekoliko navrata pozivao na predaju, naređujući da se obustave napadi dok civili ne napuste fabriku preko koridora za evakuaciju.

Međutim, nepuna 24 sata nakon predaje "azovaca" iz Moskve stižu uznemirujuće vesti za Kijev. Vjačeslav Volodin, prvi čovek Dume, insistira na tome da bi oni trebalo da budu izuzeti iz bilo kakve razmene zarobljenika. - Oni su ratni zločinci i moramo učiniti sve da budu izvedeni pred lice pravde - rekao je Volodin.

On je čak i naložio bezbednosnim komitetima da pripreme predlog zakona koji će zabraniti razmenu "azovaca". Vladislav Davidzon, ekspert za Rusiju u Atlantskom savetu, kaže da bi promena zakona mogla da stopira planiranu razmenu zarobljenika. Poslanik Leonid Slutski, koji je bio deo ruskog pregovaračkog tima, otišao je i korak dalje. On je pozvao na suđenje "azovcima", nakon čega bi trebalo da budu pogubljeni.

- Oni ne zaslužuju da žive posle monstruoznih zločina koje su počinili protiv naših zarobljenika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov se oglasio i poručio da će svima koji budu dobrovoljno predali oružje biti garantovano suđenje u skladu s međunarodnim standardima. U svom redovnom noćnom obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je započela vojnoobaveštajna operacija spasavanja ukrajinskih vojnika iz Marijupolja.

Najnovije vesti o ukrajinskom ratu čitajte u našem BLOGU UŽIVO.

Dmitrij Medvedev: Za strane plaćenike ne važi Ženevska konvencija

DA LI ĆE IM PUTIN POŠTEDETI ŽIVOT? Ruska Duma traži smrtnu kaznu za

EPA

 

Procenjuje se da među ukrajinskim borcima ima stranih plaćenika i instruktora koji su ih obučavali. Biće posebno zanimljivo videti kakva će biti njihova sudbina imajući u vidu da za njih neće važiti pravila Ženevske konvencije, što je potvrdio Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije i zamenik šefa Saveta za bezbednost Ruske Federacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading