DA LI ĆE SE TOK SUKOBA U UKRAJINI PROMENITI? Ekspert objašnjava šta će se desiti nakon ulaska Švedske i Finske u NATO
Foto: Shutterstock

Ona je u izjavi za Tanjug objasnila da te dve zemlje, iako misle da će im ulazak u NATO povećati bezbednost, ipak neće dozvoliti razmeštanje osetljivog naoružanja koje bi dovelo do toga da Rusija dopremi svoj odgovarajući odgovor blizu njihovih granica.

"U tom smislu ne verujem da će oni uticati na tok sukoba u Ukrajini", kazala je Mitrović, odgovarajući na pitanje kako bi se eventualno širenje NATO-a na Švedsku i Finsku odrazilo na sukob u Ukrajini.

Na pitanje kako komentariše reakcije predsednika Rusije Vladimira Putina na ulazak ove dve zemlje u NATO i turskog predsednika Erdogana, ona je kazala da je Putin u smirenom razgovoru sa predsdnikom Finske ukazao na to da to neće povećati bezbednost Finske, kao i da ta zemlja ni ranije nije bila ugrožena.

Međutim, Mitrović je kazala da je ruski predsednik upozorio da će se ulaskom Finske u NATO pogoršati ekonomski i sveukupni odnosi dve zemlje, što će se, ocenila je, gotovo sigurno i desiti.

Profesorka je podsetila da je predsednik Turske Erdogan, pak, budući da je Turska osetljiva na gostoprimstvo koje kurtske organizacije uživaju u Švedskoj i Finskoj, najavio da će sprečiti njihov ulazak u NATO.

Mitrović je uverena da će uslediti strahovit američki pritisak, jer je i ranije bilo zemalja koje nisu odobravale proširenje.

"Videćemo. Turska je u jednu ruku nepredvidiva, ali sa druge strane Amerikanci su vrlo predvidljivi, kao i njihov način ponašanja prema državama koje ne slušaju ono što bi tog trenutka trebalo da svakako poslušaju. Tako da ćemo tu sada sačekati ili veliko iznenađenje ili da od Turske najave nema ništa", kazala je profesorka Mitrović.

Na pitanje kako vidi dalji razvoj situacije u Ukrajini ona je ocenila da je to teško predvideti i da se sada vidi učinak onoga što ruske snage polako rade od početka sukoba, a očigledno je da se značajan broj ukrajinskih trupa sada nalazi u okruženju ruskih snaga koje stežu obruč oko njih.

"Ukoliko bi došlo do predaje ukrajinskih trupa i do predaje velike teritorije, koja se prostire na nekoliko stotina kilometara, u ruske ruke, to bi onda ubrzalo promene na samaom frontu i donekle uticalo na ubrzanje okoncanja ovog sukoba, no zaista teško je predvideti bilo šta", ocenila je Mitrović.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading