DOVOLJNA JE VARNICA DA SVET EKSPLODIRA Ruski obaveštajci optužuju Britance za sve
Alo! Ilustracija /J.V.

„Britanski oficiri od početka naše specijalne vojne operacije neprekidno rade na prvoj liniji fronta, posećuju komandne punktove Ukrajinaca na najopasnijim pravcima, unose korekcije u akcije komande Oružanih snaga Ukrajine. Tako na primer, od kraja aprila do 6. maja su se ti oficiri u Zaporožju stalno kretali od jedne komande do druge, nedaleko od prve linije fronta, od Zagradovke koja je pod komandom 60. odeljenja pešadijskog bataljona komandne rezerve Oružanih snaga Ukrajine pa do Aleksandrovke“, rekao je izvor za medije.

Prema njegovim rečima, osim direktnog komandovanja ukrajinskom vojskom i koordinacije akcija vojske Oružanih snaga Ukrajine, Britanci „koriste sva obaveštajna sredstva NATO-a i operativno reaguju“. Izvor je naglasio da im je to pomoglo da uz upotrebu taktičkih grupa bataljona organizuju odbranu na glavnim pravcima.

Prema rečima izvora ruskih snaga, jedan od formalnih rezultata aktivnosti radne grupe engleskih oficira je mapiranje operativne situacije na ukrajinskom frontu s ciljem objavljivanja u javnosti pod okriljem Američkog instituta za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu.

Britanci komandovali odbranom Kijeva na dan početka ruske operacije

Britanski rezervni oficiri su se 24. februara uputili u Kijev kako bi komandovali odbranom ukrajinske prestonice u trenutku kada se gradu približila ruska vojska, izjavili su ruski obaveštajci pozivajući se na svoje izvore u Oružanim snagama Ukrajine.

„Izvor iz Oružanih snaga Ukrajine je rekao da su se Britanci, nakon ofanzive ruske vojske 24. februara na Kijev, a koji su pomagali obaveštajnom štabu ATO (antiteroristička operacija) u Kramatorsku, premestili u Kijev kako bi rukovodili odbranom grada iz štaba koji se nalazio na teritoriji škole broj 72“, rekao je on.

Početkom februara pomagali su vojsci Ukrajine u Donbasu na prikupljanju obaveštajnih podataka.

Vojnici Donjecke i Luganske Narodne Republike su od početka februara 2022. godine više puta izjavljivali da u Donbas, u zonu ratnik sukoba, dolaze instruktori i strani plaćenici, među kojima su i Britanci. O tome su pisali i britanski mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Boze

16.05.2022 15:29

Po pravdi podeli sudbinu Britancima. Amin