RUSIJA DOSTAVILA DOKAZE O PLANIRANOM RATU Hteli su da nas napadnu, ali smo ih sprečili intervencijom u Ukrajini
Foto: Ilustracija

„Mogu da kažem da je sada očigledno da imamo proksi rat. NATO vodi proksi rat sa Rusijom, a ne obrnuto. To je realnost sa kojom se suočavamo“, rekao je on za Skaj njuz.

Diplomata je takođe naglasio da se slični planovi razvijaju i za Donbas . Time je, prema njegovim rečima, Rusija zadala neku vrstu preventivnog udara. „Ovo smo uradili u potpunosti u skladu sa članom 51 Povelje UN i o tome smo obavestili UN“, rezimirao je zamenik predstavnika.

Član 51. Povelje UN predviđa neotuđivo pravo države da pribegne vojnoj sili u ostvarivanju prava na samoodbranu u slučaju oružanog napada, sve dok Savet bezbednosti UN ne preduzme neophodne mere za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

Dokumentovani dokazi

Kako je u martu izjavio sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev , tokom ruske specijalne operacije dobijeni su dokumentarni dokazi da je Kijev u martu pripremao invaziju na teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i na Krim.

Kako je primetio predsednik Krima Sergej Aksjonov, u Ukrajini su čekali pogodan trenutak i kovali planove za invaziju na poluostrvo, samo je pitanje bilo vreme njihovog sprovođenja.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 9. marta dokument kojim se potvrđuje ofanzivna operacija u Donbasu koju Kijev priprema za mart – prvobitno tajno naređenje komandanta Nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Nikolaja Balana, od 22. januara. 2022.

Vlasti DNR su 6. marta takođe izvestile da su dokumenti koji ukazuju na namere vojske i nacionalista da napadnu Krim i Donbas 8. marta 2022. godine pronađeni u sedištu ukrajinskih radikala tokom specijalne operacije demilitarizacije Ukrajine.

Specijalna operacija

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, a od 25. marta su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru nazvan je oslobođenje Donbasa.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je važnost postizanja ciljeva operacije u svetlu incidenata napada na ciljeve na ruskoj teritoriji, napominjući da je Rusija „pobrinula za avanture” Kijeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading