PUTIN SPREMA VELIKI POTEZ Ceo svet je u iščekivanju, a njegovi neprijatelji strepe zbog toga (FOTO)
Alo/ Ilustracija

- Svi očekuju da će se nešto dogoditi 9. maja - i Putinovi neprijatelji i njegove pristalice. A upravo ta očekivanja stvorila su vakuum koji sad treba da se popuni. Ako se to ne dogodi, Putin će politički izgubiti - smatra u intervjuu za BBC politički stručnjak Abas Galjamov, koji je nekada pisao govore za ruskog predsednika.

Nagađanja da bi Putin mogao da objavili "svetski rat" morao je i sam Kremlj da demantuje. Saopšteno je da je potpuna besmislica informacija da bi ruski predsednik u ponedeljak mogao da objavi rat Ukrajini, ili čak Zapadu, kao i da bi mogao da proglasi opštu mobilizaciju u zemlji.

Međutim, mnogi stručnjaci misle da će Putin, u najmanju ruku, sve teritorijalne dobitke u istočnoj Ukrajini u ponedeljak predstaviti kao pobedu. Galjamov za BBC predviđa da će ruski predsednik Ukrajini postaviti ultimatum - ili dođite za pregovarački stol ili se borite i suočite s pretnjom taktičkog nuklearnog oružja.

 

- Jedini način na koji Putin sad može da pobedi - jer sigurno će izgubiti ako ovako nastavi - jeste stvaranje utiska o sebi kao apsolutno ludom tipu. On želi da se zapadni lideri i svetska javnost uplaše, da počnu zvati Volodimira Zelenskog i kažu mu: 'Dosta je sad, hajde da prekinemno ovo. Odi za pregovarački sto i pristani na barem neke od zahteva koje Rusija postavlja. Jer mi smo spremni da vam pomognemo, ali nismo spremni da umremo zbog vas - rekao je Abas Galjamov.

Dodaje i kako mu se čini da "Putin duboko žali zbog invazije iz koje sad pokušava pronaći izlaz, a da pritom ne ispadne slabić".

Najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading