AMERIKA VRŠI PRITISAK Turci odbili da predaju S-400, ali se na Grčku vrši pritisak da preda S-300 Ukrajincima
EPA

Prema navodima lista, „Amerikanci pritiskaju Grčku da pruži vojnu pomoć Kijevu i da u Ukrajinu pošalje protivraketne sisteme S-300 koje poseduju grčke oružane snage“.

-Grčka strana tvrdi da je već pomogla Ukrajini u granicama svojih mogućnosti. Prema informacijama iz grčkih medija, to je jedna od retkih zemalja NATO-a koja ima ruske sisteme naoružanja, ali se na Grčku vrši pritisak da preda S-300 Ukrajincima. Osnovni razlog zbog kog SAD i Ukrajina traže rusko oružje jeste u njegovoj sposobnosti da se momentalno integriše u ukrajinski arsenal i da otkriva veliki broj ciljeva, piše list.

Portparol Vlade Grčke Janis Ikonomu je ranije saopštio da Atina ne namerava da šalje Ukrajine protivraketne sisteme S-300 ruske proizvodnje ili bilo koje drugo naoružanje.

Agencija Rojters je, pozivajući se na izvore, prenela da SAD traže od Turske da sisteme S-400 koje je nabavila od Rusije predaju ukrajinskoj vojsci.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je ta tema zatvorena i da su kompleksi S-400 tursko vlasništvo.

Američke vlasti sada po celom svetu traže protivraketne komplekse ruske ili sovjetske proizvodnje koje bi Ukrajina mogla da upotrebi protiv ruske avijacije.

Najnovije vesti o ukrajinskom ratu pratite na našem blogu UKRAJINA UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading