AMERIČKI PLAN KOJI IMA NESAGLEDIVE POSLEDICE Ovo može gurnuti Nemačku u rat protiv Rusije
Foto: Shutterstock

Zbog toga se postavljaju mnoga pitanja, između ostalog i da li će to Nemačku još više uvući u rat?

Presat je miran gradić u istočnoj Bavarskoj: oko 5.000 stanovnika, šumska avanturistička staza, čitav niz zamkova. Ali odnedavno je ta idila narušena. Povremeno, nakon snažnog praska, zidovi i zemlja se zatresu, piše lokalni novinski portal Nordbayern.de.

Razlog za to krije se u komšiluku: Presat je samo 20 kilometara udaljen od centra vojnog poligona Grafenver. Sa preko 200 kvadratnih kilometara, to je najveći vojni poligon SAD u Evropi. I tu – barem se tako može pretpostaviti – američke snage obučavaju ukrajinske trupe na artiljerijskom oružju.

Prošlog petka, portparol američkog Ministarstva odbrane Džon F. Kirbi potvrdio je da su „SAD počele da obučavaju ukrajinske oružane snage na ključnim sistemima naoružanja u američkim vojnim objektima u Nemačkoj“.

Pored rada sa haubicama, Kirbi kaže da je u program uključena i obuka za radarske sisteme i oklopna vozila, čija je isporuka nedavno najavljena. Oružane snage SAD će „organizovati tu obuku u koordinaciji sa vladom Savezne Republike Nemačke i mi smo naravno zahvalni na kontinuiranoj podršci Nemačke“, rekao je portparol Pentagona. Kirbi nije želeo ništa da kaže o drugim lokacijama za obuku, van Nemačke.

Obećanja iz Ramštajna

 

Potresi u Presatu primetni su znaci podstreka koji je poslednjih dana dobila „prekretnica“, koju je zbog ruskog napada na Ukrajinu pre više od dva meseca najavio kancelar Olaf Šolc. To se može videti i po najavama koje je ministarka odbrane Kristina Lambreht dala na konferenciji za pomoć Ukrajini koju su pre nedelju dana SAD organizovale u svojoj vojnoj bazi u nemačkom Ramštajnu. U prisustvu Lojda Ostina, ministra odbrane SAD, ali i desetina drugih kolega, Lambreht je obećala isporuku teškog naoružanja Ukrajini, uključujući i tenkove Gepard.

Nemačka ministarka odbrane tom prilikom je najavila i da će ukrajinske trupe biti obučavane na nemačkom tlu, „zajedno s našim američkim prijateljima“. Nemačka će, „zajedno sa Holandijom, obezbediti obuku na samohodnim haubicama i dati municiju za Ukrajinu, jer svi znamo da je artiljerija suštinski faktor u ovom sukobu“, dodala je Lambreht.

Pored Grafenvera, ukrajinski vojnici verovatno dobijaju instrukcije o zapadnoj vojnoj opremi i na vojnom poligonu Hoenfels. On ima površinu od preko 160 kvadratnih kilometara i koriste ga i američke oružane snage. Ima više od 300 kilometara puteva, a tamo su napravljeni i pravi mali gradovi kako bi se za ratovanje vežbalo što je moguće realnije.

Od kog trenutka je Nemačka strana u ratu?
 

Obučavanjem ukrajinskih vojnika na nemačkom tlu Nemačka bi mogla biti još više uvučena u rat u Ukrajini. U svakom slučaju, na to ukazuje izveštaj naučne službe Bundestaga. Pod naslovom „Pravna pitanja vojne podrške Ukrajini od strane država NATO između neutralnosti i učešća u sukobu“, eksperti su veoma diferencirano sagledali vojnu pomoć i isporuke naoružanja.

U izveštaju se navodi da su, prema međunarodnom pravu, isporuke oružja irelevantne – bez obzira da li je reč o „ofanzivnom“ ili „odbrambenom“ oružju. Ali, drugačije je kada se radi o obuci, smatraju autori: „Bezbedan prostor neratovanja se napušta tek kada se, pored isporuke oružja, strana u sukobu obuči za upotrebu takvog oružja“. Oni na taj način citiraju izjavu bohumskog stručnjaka za međunarodno pravo Pjera Tilborgera datu za list „Noje Cirher cajtung“.

Na pitanje o izveštaju, portparol Vlade Štefen Hebeštrajt priznao je u ponedeljak da se vlada „stalno nalazi u teškoj situaciji kada balansira“. Uvereni smo, kaže, da obuka ukrajinskih vojnika u Nemačkoj na sistemima naoružanja ne znači direktan ulazak u rat.

Agresorski rat i neutralnost
 

Portparol vlade dobio je podršku Stefana Talmona. U intervjuu za DW, taj stručnjak za međunarodno pravo iz Bona tvrdi: „Ako je agresorski rat protivzakonit po međunarodnom pravu, onda više ne postoji obaveza međunarodnog prava da se ostane neutralan. To znači da se oružje može isporučiti, a i vršiti obuka za njega.“

Međunarodno pravo obuku stranih vojnika ne vidi kao napad na drugu državu. Prema Talmonu, obukom ukrajinskih vojnika Nemačka ne učestvuje u ukrajinskim borbenim operacijama. „Da li će to tako videti i gospodin Putin ili ne, sasvim je drugo pitanje“, zamišljeno kaže taj pravni stručnjak.

Pritom obuka ukrajinskih trupa na nemačkom tlu nije počela poslednjih dana. Volfgang Rihter, bivši pukovnik Bundesvera, a sada zaposlen u berlinskom institutu Nauka i poltika, potvrdio je za Dojče vele da su ukrajinski vojnici i ranije bili obučavani na teritoriji Nemačke od strane američke vojske, tačnije na poligonima Hoenfels i Grafenver u Bavarskoj.

Američki medij Stars and Stripes izvestio je prošlog decembra o desetodnevnoj vežbi u Hoenfelsu sa 4.600 vojnika iz istočne Evrope. Prisutne su bile i jedinice 92. mehanizovane pešadijske brigade Ukrajine.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

Komentari (1)

Loading