ORBAN "TORPEDOVAO" EVROPSKU KOMISIJU Stao na stranu Rusije i poručio: Nisam jedini u EU koji tako misli
Alo!

- Ako Evropska komisija bude insistirala na usvajanju njenog predloga, moraće da snosi punu odgovornost za istorijski neuspeh u procesu evropskih integracija - izjavio je Orban za „Fajnenšal Tajms“.

On je dodao da će sankcije koje je Evropska komisija predložila protiv Rusije dovesti do daljeg rasta cena energenata, bez ikakvih olakšavajućih mera od strane Evropske unije.

Orban je još objasnio da Mađarska i zemlje Evropske unije uopšte nisu spremne da usvoje i realizuju predlog Evropske komisije koji se tiče ruske nafte, istakavši da zemlje članice EU moraju biti pripremljene na takve mere.

Budimpešta protiv sankcionog plana protiv Rusije

Mađarski zvaničnik uputio je pismo šefu EK u kom je saopštio da Budimpešta ne može da podrži sankcioni plan EU protiv Rusije „u njegovoj trenutnoj formi“.

- Ni Mađarska, ni Brisel, generalno, nisu spremni da usvoje i realizuju mere koje je komisija predložila. Sankcije moraju biti usvojene onda kada svi neophodni preliminarni uslovi budu ispunjeni u svim zemljama članicama - navodi se u pismu, u čiji je uvid imao „Fajnenšel tajms“.

Orban je istakao da će predložene sankcije zahtevati od Mađarske da „ozbiljno unapredi alternativne infrastrukture snabdevanja i potpuno reorganizuje naše kapacitete za preradu nafte“. Premijer je takođe istakao da su sankcije „skrenule neophodne nacionalne resurse na višak ulaganja u fosilna goriva“, dok je relevantno finansiranje iz EU dostupno Mađarskoj samo na papiru.

Evropske sankcije protiv Rusije

Kako je ranije izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Evropska komisija u okviru šestog paketa sankcija protiv Rusije predlaže da se postepeno zabrani uvoz ruske nafte u EU.

Prema informacijama iz medija, predstavnici članica EU nisu usaglasili embargo, a završetak rada na šestom paketu sankcija planiran je najkasnije 9. maja. Protiv potpunog embarga, izjasnile su se Češka, Slovačka i Mađarska. Prve dve za sebe traže trogodišnji prelazni period, dok Mađarska zahteva izuzeće od isporuke nafte iz Rusije cevovodima.
Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Evropska unija je usvojila pet paketa sankcija protiv fizičkih lica, organizacija, finansijskog sektora i energetike Rusije.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije da su sankcije Zapada veoma ozbiljne, ali da se Rusija blagovremeno pripremila za njih.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Balkan

06.05.2022 09:18

Ovi iz EU komisije kao da su na platnom spisku SAD. Ziveli

Nik

07.05.2022 13:04

Neverovatno kakve suicidne stvari čini EU zbog pritiska SAD. I u takvu tvorevinu treba da idemo? Orban prosto logično razmišlja. Može sankcije na umetnike,hrastove i mačke,ali na gas i naftu ne. To im treba da prežive. Zasad.