"ODGOVORNI SU ZA RAT I PUTIN I ZELENSKI" Bivši predsednik Brazila osuo paljbu i na Bajdena
Alo! Ilustracija /J.V.

- Vidim predsednika Ukrajine kako govori na televiziji, kako mu aplaudiraju, prima ovacije svih (evropskih) parlamentaraca, rekao je Lula, koji je bio predsednik Brazila od 2003. do 2010. za časopis Tajm, koji je u sredu objavio priču o njegovom nastojanju da organizuje predsednički povratak na izborima protiv predsednika krajnje desnice Žaira Bolsonara.

- Taj tip (Zelenski) je odgovoran koliko i Putin za rat, dodao je on.

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

Ove primedbe će verovatno začuditi i SAD i Evropi, koje pružaju vojnu podršku Ukrajini i pogodile su Rusiju kažnjavajućim sankcijama zbog invazije koja se na Zapadu smatra aktom ničim izazvane ruske agresije, prenosi AFP.

Lula (76) rekao je da je Zelenski trebalo da popusti ruskom protivljenju potezima Ukrajine da se pridruži NATO-u i da vodi pregovore sa Putinom kako bi izbegao sukob.

Osvrćući se na uspon Zelenskog do slave kao glumca i komičara, on je dodao: ''Trebalo bi da vodimo ozbiljan razgovor. U redu, bio si dobar komičar. Ali hajde da ne ratujemo da bi se pojavio na TV-u''.

Kritikovao je i američkog predsednika Džoa Bajdena.

EPA

 

-Bajden je mogao da ode avionom u Moskvu da razgovara sa Putinom. Takav stav očekujete od lidera, rekao je on.

Lula, koji je favorit u odnosu na Bolsonara u anketama za oktobarske izbore, bio je ključni igrač na međunarodnoj sceni tokom svoja dva predsednička mandata.

Predstavljajući sebe kao graditelja mostova, održavao je prijateljske veze sa kolegama koji su različiti kao što su Džordž V. Buš iz SAD i Ugo Čavez iz Venecuele ili Mahmud Ahmadinedžad iz Irana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading