PAPA STAO NA STRANU PUTINA? NATO laje pred ruskim vratima, nema odlaska u Kijev - Franja ide u Moskvu!
EPA/ ALESSANDRO DI MEO

Papa Franja rekao je da je NATO približavanjem Rusiji i "lajanjem" na njihova vrata možda doprineo da dođe do ruske invazije na Ukrajinu i poručio da je predložio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, preneo je Politiko.

U intervjuu za "Korijere dela sera", papa se osvrnuo na napad Rusije na Ukrajinu i rekao da, iako možda ne ide toliko daleko da kaže da je prisustvo NATO-a u susednim zemljama "isprovociralo" Moskvu, ono je "možda olakšalo" invaziju.

On je potvrdio da Sveta stolica od sredine marta traži sastanak pape i Putina u Moskvi:

"Naravno da nam je potrebno da lider Kremlja odredi vremenski okvir. Još nismo dobili nikakav odgovor i još uvek pokušavamo, uprkos mom strahu da Putin ne može i ne želi da održi ovaj sastanak u ovom trenutku", naglasio je papa.

U intervju, papa Franja je za sada isključio odlazak u Kijev i naglasio da prvo mora da ide u Moskvu i da se sretne sa Putinom.

Od invazije na Ukrajinu, papa je u više navrata kritikovao ovu agresiju, izbegavajući eksplicitno da pomene Putina, u skladu sa spoljnom politikom Vatikana da drži otvorena vrata za mogući dijalog, preneo je "Politiko".

Sve o ukrajinskoj krizi pročitajte u NAŠEM BLOGU.

Komentari (0)

Loading