PET PUTA NIJE USPELO, ALI SAD SIGURNO HOĆE Liderka EU pozvala na zabranu uvoza ruske nafte u 6. paketu sankcija
EPA/ FRANCOIS LENOIR

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je predložila da se "Sberbanka", najveća ruska banka, i dve druge velike banke isključe iz međunarodnog bankarskog platnog sistema SVIFT.

Fon der Lajen je, obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu, u Francuskoj, pozvala zemlje članice EU da postepeno ukinu uvoz sirove nafte u roku od šest meseci i rafinisanih proizvoda do kraja godine.

„Potrudićemo se da postepeno izbacimo rusku naftu na uredan način, na način koji omogućava nama i našim partnerima da obezbedimo alternativne puteve snabdevanja i minimiziramo uticaj na globalna tržišta“, rekla je fon der Lajen.

Predlozi moraju biti jednoglasno odobreni da bi stupili na snagu i verovatno će biti predmet žestoke debate. Von der Lajen je priznala da dogovor svih 27 zemalja članica — neke od njih nemaju izlaz na more i veoma zavise od Rusije u pogledu snabdevanja energentima — „neće biti lak“.

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju, navela je fon der Lajen dodajući: „Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim“.

Najnovije vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading