RUSI VRATITE DEO TERITORIJE! Estonski poslanici optužuju Moskvu
EPA

Parlament Estonije danas će razmatrati taj predlog.

Kako navodi portal "Delfi", estonski poslanici optužuju Moskvu za "ideološke i političke napade" na Talin i za "okupaciju" više od pet odsto estonske teritorije.

"Nakon završetka okupacije i obnavljanja nezavisnosti, teritorija Estonije i kopnena granica se de jure, na osnovu sukcesije, ponovo uspostavljaju u skladu sa Tartuskim mirovnim sporazumom", navodi se u obrazloženju predloga.

Prema Tartuskom mirovnom sporazumu iz 1920. godine, Ruska sovjetska federativna socijalistička republika predala je Estoniji deo današnjih teritorija Rusije – Lenjingradske i Pskovske oblasti. Estonija je 1940. godine ušla u sastav Sovjetskog saveza, a Moskva smatra da ovaj dokument nema pravnu snagu.

RUSI IMAJU PLAN Papa Franja: Orban mi je otkrio kada Putin planira da završi RAT u Ukrajini!

Estonija i Rusija trenutno nemaju pravno regulisane granice. Nakon pregovora koji su trajali više od 10 godina, u Moskvi je 2005. godine potpisan sporazum o granici. Međutim, prilikom ratifikacije Talin je samoinicijativno ubacio u postojeći zakon preambulu u kojoj se poziva na Tartuski sporazum. Moskva je to shvatila kao mogućnost da Estonija u budućnosti ispolji teritorijalne pretenzije i povukla potpis sa sporazuma. Ministri spoljnih poslova dve zemlje su 2014. godine potpisali novi sporazum, ali on još uvek nije ratifikovan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading