RUSIJA OPTUŽILA IZRAEL Podržavate neonaciste u Ukrajini
EPA

Vlasti Izraela su juče kritikovale Lavrova, ocenjujući da je njegova tvrdnja - izrečena kada je govorio o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, koji je Jevrejin - bila „neoprostiva" laž koja je umanjila užase nacističkog holokausta, prenosi Rojters.

Lideri nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrovljeve komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svetskog rata.

Rusko ministarstvo je u saopštenju navelo da su komentari izraelskog ministra spoljnih poslova Jaira Lapida „antiistorijski" i „u velikoj meri objašnjavaju zašto aktuelna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu".

Moskva je ponovila Lavrovljevu tvrdnju da jevrejsko poreklo Zelenskog nije sprečilo Ukrajinu da bude pod kontrolom neonacista.

„Ne samo da se u Ukrajini antisemitizam u svakodnevnom životu i politici ne zaustavlja, već se i neguje", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Lavrov je svoju tvrdnju izneo na italijanskoj televiziji u nedelju kada su ga pitali zašto Rusija ima stav da treba da „denacifikuje" Ukrajinu, kad je i sam predsednik te zemlje, Volodimir Zelenski, Jevrejin.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon početka sukoba u februaru, ali je izbegavao direktne kritike Moskve i nije sproveo formalne sankcije ruskim oligarsima, vodeći računa o tome da ne naruši odnose sa Rusijom, moćnim posrednikom u susednoj Siriji.

Međutim, odnosi su postali zategnutiji, a Lapid je prošlog meseca optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini, navodi britanski servis.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading