SPREMA LI PUTIN ATOMSKI UDAR? Poslednje sredstvo za kraj rata u Ukrajini
Alo! Ilustracija /J.V.

"Imamo za to sve instrumente", rekao je ruski predsednik, "i nećemo se hvaliti. Primenićemo ih, ako bude neophodno. Hoću da svi to znaju."

Iako je rekao da su neophodne odluke "već donete", Putin nije ulazio u detalje. Prema mnogim stručnjacima, u vazduhu je pretnja taktičkim nuklearnim bombama.

Drugi pak misle da je u pitanju još jedan Putinov blef, međutim moramo napomenuti da se radi o navodnim stručnjacima nemačkog medija DW.

"Putin i njegovi savetnici su zaključili da se Ukrajina ne može savladati konvencionalnim oružjem", smatra vojni analitičar Jurij Fjodorov.

"Kremlj vidi atomsko oružje kao poslednje sredstvo, dakle ono koje određuje ishod rata."

Vojni stručnjak ne isključuje mogućnost da ruska armija upotrebi hipersoničnu raketu tipa Cirkon. Hipersonični projektili tipa Cirkon već su imali premijeru u napadima na Ukrajinu. To oružje, koje je Rusija razvila pre Zapada, odlikuje se neverovatnom brzinom i okretnošću, pa se smatra neuhvatljivim za protivvazdušnu odbranu.

"Sateran u ćošak"

Drukčije stvar vidi Andrej Kolesnikov iz Karnegijevog moskovskog centra, organizacije koja je u aprilu morala da se zatvori pod udarom Kremlja. Kolesnikov smatra da su Putinove reči reakcija na nedavni sastanak predstavnika 40 zapadnih država u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

"Sve što Putin kaže nema strateški, već čisto taktički, reaktivni i oportunistički karakter", misli ovaj politikolog.

"Kada recimo kaže da sve ide po planu, niko ne zna kakav je to tačno plan. Dalji ciljevi isto zavise od toga šta se dešava na Zapadu i na frontu."

Kolesnikov u Putinu vidi čoveka koji je "sateran u ćošak pa postaje sve brutalniji".

"On nikada nije bio posebno spreman na dijalog, ali u sadašnjem stanju bi svaki pregovori za njega imali puki neobavezni karakter."

Abas Galjamov, politikolog koji je svojevremeno pisao govore za Putina, a onda postao njegov kritičar, kaže da su Putinove reči čista propaganda.

"Svi su videli da je tigar od papira. Putin hoće da dokaže da to nije tačno, ali ne uspeva. Ostaju mu samo reči."

Zapad neće biti uplašen?

Nemačka štampa nedavno je ocenila da rusko pominjanje nuklearnog oružja ostavlja utiska posebno na nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji u svakoj prilici ponavlja da se mora izbeći direktan sukob sa nuklearnom velesilom. Ipak, uprkos tome se Nemačka priključila zemljama koje isporučuju teško naoružanje Ukrajini.

"Imamo sledeće činjenice: Rusija je napala, imamo ratne zločine i herojsku odbranu Ukrajinaca", nabraja Galjamov.

Te činjenice, kaže, određuju poteze zapadnih političara pa stoga ne očekuje da Putinove pretnje to mogu da promene.

Putinova greška je, zaključuje Galjamov, to što i dalje misli da njegove reči imaju težinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading