AMERIKANCI IMAJU "DOJAVU": "Rusi hoće novu vladu i novi Ustav Ukrajine"
Foto: Twitter/printscreen/EPA/EFE/ALEXEI NIKOLSKY

- Realnost je, naravno, da je Rusija postavila marionetske režime koji zavise od ruskog mita i orkestrirala nejasne "narodne savete" da proizvode lažne ustave - objasnio je Majkl Karpenter. Nove strukture upravljanja treba da budu uspostavljene na "oslobođenim" teritorijama pod ruskom kontrolom, rekao je on na brifingu za nekoliko novinara, uključujući Večernji list, američkog ambasadora u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkla Karpentera.

UKRAJINCI TVRDE: Ruska vojska pojačava vojnu ofanzivu, a sve zbog jednog cilja

"Ruski zvaničnici i takozvani separatisti razvijaju planove za novu vladu i novi ustav. Ovo planiranje uključuje moratorijum koji ne dozvoljava legitimnim ukrajinskim liderima i onima koji podržavaju legitimnu vladu Ukrajine da budu na bilo kakvim vodećim pozicijama. I ovaj plan je u skladu sa ranijim ruskim metodama koje su pokazale da koriste lažne izborne procese, uključujući održavanje "lažnih”"referenduma, da daju privid legitimiteta svojoj osvajačkoj kampanji koristeći marionete i ljude pod njenim uticajem", rekao je Karpenter.

UKRAJINCI TVRDE: Ruska vojska pojačava vojnu ofanzivu, a sve zbog jednog cilja

- Sada postoje dokazi da se Kremlj sprema da održi lažne referendume u južnoj i istočnoj Ukrajini – u oblastima koje je nezakonito okupirao od 24. februara – a u utorak će ruske snage za koje su tvrdile da su "oslobodile" oblast Herson na jugu Ukrajine, početi da koristiti rusku rublju kao svoju valutu.

"Ukrajinska vlada već neko vreme upozorava da bi Rusija uskoro mogla da organizuje lažni referendum u Hersonu, pitajući stanovnike da li odobravaju „nezavisnost“ entiteta koji se zove "Narodna Republika Herson". Naravno, ovo je čista fantastika i fikcija. Takav entitet ne postoji van propagandne mašine Kremlja", ističe američki ambasador.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading