ORUŽJE JE SPREMNO Pentagon: Ukrajina od SAD dobila više od polovine obećanih haubica
Foto: Twitter/printscreen

Kijev je već dobio više od polovine haubica koje su mu obećale Sjedinjene Američke Države, a više od 50 ukrajinskih vojnika koji su obučeni za njihovo korišćenje van granica Ukrajine, već se vratilo u zemlju, izjavio je portparol Pentagona DŽon Kirbi.

- Više od polovine, od 90 haubica koje su SAD obećale, već je u Ukrajini. Više od 50 ukrajinskih artiljerista, koji su prošli obuku izvan Ukrajine, protekle nedelje se vratilo u zemlju - rekao je Kirbi za televizijski kanal Si-En-En.

On je rekao da ne zna da li se to naoružanje koristi, ali da se ono nalazi na teritoriji Ukrajine i da je spremno za upotrebu.

Predstavnik Pentagona je dodao da naoružanje koje je upućeno Kijevu ponekad dospeva u ruke ukrajinskih vojnika samo nekoliko dana pošto predsednik SAD potpiše uredbu o njegovoj isporuci.

Prošle sedmice je predsednik SAD DŽozef Bajden objavio da je za vojnu pomoć Ukrajini izdvojeno 800 miliona dolara, a da pomoć uključuje 72 haubice s tegljačima i 144.000 jedinica odgovarajuće municije, kao i 121 taktičke bespilotne letelice „Feniks goust“. Ranije je Pentagon saopštio da je Kijevu upućeno 18 haubica kalibra 155 milimetara i 40.000 jedinica municije.

Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je naveo da svaka pošiljka koja sadrži naoružanje za Ukrajinu postaje legitimni cilj Rusije. U diplomatskom resoru su saopštili da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading