VAŽNA ISLAMSKA ZEMLJA IZRIČITO PROTIV SANKCIJA RUSIJI "Rat u Ukrajini posledica provokacija na račun Moskve"
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

- Teheran razgovara sa Kijevom, pružamo Ukrajini humanitarnu pomoć, ali sankcije Rusiji nismo uveli, i protivimo im se, jer smo 40 godina pod embargom i vrlo dobro znamo kakva je to muka i kakva je to šteta po stanovništvo i zemlju. Jako dobro razumemo stav Srbije i u velikoj meri su pozicije Srbije i Irana slične - rekao je Hasanpur za danjašnju "Politiku".

Zapad u panici zbog cena hrane, apsurdan zahtev za "oslobađanje" rezervi - Alo.rs

On je istakao da je napad Rusije na Ukrajinu potvrdio da se problemi ne mogu rešiti ratom.

Ambasador Irana smatra da se sukob mogao izbeći, kako je rekao, drugačijim ponašanjem SAD i Zapada.

On dodaje da ipak nisu svi potencijali iscrpljeni i da se još uvek mogu tražiti diplomatska rešenja.

- Rat u Ukrajini posledica je zanemarivana Rusije i njenih interesa, kao i čestih provokacija na račun Moskve. Tri su faktora koja stvaraju krizu i ratne sukobe: izolacija, ponižavanje i nametanje, a Moskva je svemu tome bila izložena i to je srž i koren njene intervencije u Ukrajini - smatra iranski ambasador u Beogradu.

Šta se desilo sa posadom Moskve? (VIDEO) - Alo.rs

On naglašava da to ne znači da Iran podržava rat, jer, kako je rekao, nijedan oružani sukob nije rešenje problema, naročito u današnjem svetu.

- Želimo da pobedi zdrav razum, da se postigne kompromis i da obe strane sačuvaju obraz. Ako Zapad, međutim, želi da zloupotrebi situaciju, stanje će se pogoršati, pa nisu isključeni ni Treći svetski, ili nuklearni rat - porucuje ambasador Irana u Srbiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading