(UKRAJINA UŽIVO) UKRAJINSKA VOJSKA TRPI TEŠKE GUBITKE Povlače očajne poteze u pokušaju da zaustave rusko napredovanje (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/EPA/EFE/ALEXEI NIKOLSKY

U danu za nama, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će u narednih 48 sati održati razgovore sa ruskim i ukrajinskim kolegama Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

On je takođe izrazio nadu da će se Putin i Zelenski sastati u Istanbulu kako bi se okončao sukob između Rusije i Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavio je juče dugačak telefonski razgovor sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Njih dvojica su razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Ukrajinska diverzantska grupa uništena u noćnoj zasedi

Kako javljaju ruski izvori ukrajinska diverzantska grupa je uništena blizu linije fronta. Oni su stradali u noćnoj zasedi. Uznemirujući snimak tog događaja možete pogledati OVDE.

PUTIN UDARIO ZELENSKOG TAMO GDE NAJVIŠE BOLI

Zvanična Moskva saopštila je da je danas visokopreciznim raketama uništila logistički terminal na vojnom aerodromu u blizini Odese, gde je bio uskladišteno oružje isporučeno Ukrajini iz SAD i Evrope.

"Danas popodne, korišćenjem visoko preciznih raketa vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dugog dometa, eliminisan je logistički terminal na vojnom aerodromu u blizini Odese gde je bila uskladištena velika količina stranog naoružanja dobijenog iz SAD i evropskih zemalja“, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov

ŠEF NAJOPASNIJE SVETSKE TAJNE SLUŽBE PRE 5 GODINA PREDVIDEO RAT U UKRAJINI, POMENUO JE I SRBIJU

Još pre pet godina je Jakov Kedmi predvideo šta će se desiti u Ukrajini. U intervjuu je ispričao kako će se sve razvijati, korak po korak. Nakon toga je pomenuo i Srbiju. Intervju možete pogledati OVDE.

Amerika je sa razlogom zabrinuta zbog jednog ruskog poteza

Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije strahuju da bi ruska specijalna operacija u Ukrajini mogla radikalno da promeni svetski poredak. Do ovog zaključka su došli politikolozi nakon analize odnosa Zapada i Rusije.

Snimak raketiranja Odese

 

 

Zelenski održao konferenciju za ukrajinske i strane medije

 

 

Video Ministarstva odbrane Rusije 

Uništena skladišta ukrajinske vojske u kojima se nalazila municija i oružje

 

 

Deminiranje u oblasti Harkov

Nakon inženjerskog izviđanja, protivminski tim Oružanih snaga Rusije čisti područje od eksplozivnih objekata. Sigurna detonacija pomoću TNT-a je prikazana na kraju videa.

 

 

Zgrada u plamenu u Odesi

 

 

Ministarstvo odbrane prikazalo je snimak uništavanja ukrajinskih skladišta municije i naoružanja visokopreciznim artiljerijskim oruđama

 

 

Izveštaj MO Velike Britanije prikazuje aktuelnu mapu sukoba

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je današnju mapu ratnih dejstava u Ukrajini.

 

Oglasila se DNR

Narodna milicija DNR: Ukrajinski neonacisti poremetili evakuaciju iz Mariupolja: otvorili vatru iz minobacača na mesto okupljanja građana

Detalji o raketnom napadu Rašista iz Odese u ovom trenutku

Bile su četiri eksplozije

Jedna od raketa je uletela u stambeni kompleks. U dvorištu je izgorelo par automobila. Nekoliko stanova je teško oštećeno, na ostalima su razneseni prozori. Još nema informacija o žrtvama.

Na snimku - raspon jednog od "kalibara osvajača"

 

 

Zaharova otkrila suštinu

Strani instruktori, bilo da je reč o poljskim, britanskim, američkim, kanadskim ili bilo kojim drugim, već odavno ukrajinske neonacističke borce „vode na ispašu“, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova: NATO specijalci upravljaju borbenim dejstvima u Ukrajini - Alo.rs

Ukrajinski napad dronom sa toksičnim supstancama

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su položaji ruskih trupa u Ukrajini napadnuti dronom koji je sadržao kontejner sa toksičnim supstancama, izjavio je danas načelnik Ruskih snaga za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov.

"Bespilotna letelica je 21. aprila 2022. na položaj ruskih trupa bacila kontejner sa ampulama. Trebalo je da izazovu hemijsku reakciju koja bi dovela do eksplozije i požara uz oslobadjanje toksičnih supstanci van konvencionalnih spiskova", precizirao je Kirilov, preneo je TAS S.

Zaharova: NATO specijalci upravljaju borbenim dejstvima u Ukrajini - Alo.rs

Prema njegovim rečima, ampule se trenutno analiziraju. Kirilov je podsetio da su danas SAD jedina država u svetskoj istoriji koja je koristila sve tri vrste oružja za masovno uništenje.

"U pokušaju da diskredituje specijalnu vojnu operaciju ruskih trupa, kijevski režim, na predlog administracije SAD, u stanju je da sprovede scenarije koji će dovesti do smrti desetina hiljada građana Ukrajine i izazvati ekološku i humanitarnu katastrofu u bliskoj budućnosti", naglasio je on.

Poslednje sekunde ukrajinskog aviona

Pojavio se video na kome se vide poslednje sekunde ukrajinskog vojno-transportnog aviona An-26V-100 koji se srušio u okolini Kijeva

Primetno je da na letelici gori levi motor. Uzrok može da bude pogodak raketom klase v-v.

 

 

Skinut ukrajinski trozubac

Ukrajinski trozubac je skinut sa administracije grada Dnjeprorudnoje u Zaporoškoj oblasti, koji kontrolišu ruske oružane snage, javlja dopisnik Sputnjika.

Pored toga, sa jedne od gradskih zgrada uklonjeni su plakati posvećeni „herojima ATO”.

 

 

Ukrajinci granatirali civilne objekte?

Stanovnica Marijupolja svedoči kako su Ukrajinci granatirali civilne objekte. Ona kaže da njen okrug nije mnogo stradao, jer su u njega odmah ušle trupe DNR i Čečeni.

 

 

Ukrajinci uhvatili ruskog špijuna


Kontraobaveštajna služba ukrajinske Državne bezbednosti u Kijevu otkrila ruskog špijuna koji je imao zadatak da navodi artiljerijsku vatru. Hapšenje izvele specijalne jedinice SBU. Po svemu sudeći radi se veoma mladoj osobi ženskog pola.

 

 

Kanada napravila korak posle koga nema povratka

Kanada napravila korak posle kojeg nema povratka kada je u pitanju naoružavanje ukrajinske armije.

Naime, ova zemlja je zajedno sa haubicama M777 isporučila i nepoznatu količinu granata kalibra 155mm M982 Excalibur koji mogu sa izuzetno velikom preciznosti da pogode tačkaste mete na daljini i do respektabilnih 60km. Ruska armija takođe poseduje analog ovog projektila oznake Krasnopolj koji se takođe odlikuje izuzetno velikom preciznosti, ali na dometima do 25km. 

Ovakva municija može značajno da poveća gubitke ruske armije, posebno ako se zna da su na terenu do maksimuma angažovani obaveštajno-izviđački sistemi NATO.

 

 

"Tenk karusel" taktika


Ovo je "tenk karusel" - taktika u kojoj nekoliko tenkova puca zauzvrat, zamenjujući jedan drugog.

Taktika se koristi za povećanje gustine vatre uz smanjenje rizika za posade. Tankeri čiste položaje za juriš na područje gradske uprave.

Ekskluzivni snimak oficira Andreja Filatova koji je ovaj video snimio nekoliko dana pre potpune blokade nacionalnog bataljona Azov u ​​fabrici Azovstal.

 


 

 

Groblje tenkova

Ukrajinski špijuni su uz pomoć špijunskog drona "Štorka" fotografisali "groblje" ruskih tenkova u blizini granice u Belgorodskoj oblasti.

 

 

Makron: Evropa neće moći da preživi sledeću zimu bez ruskog gasa

 

U intervjuu za Ouest-France francuski predsednik je primetio da EU ne razgovara o embargu na isporuke ugljovodonika iz Rusije

 

 

Narodna milicija LNR spasava civile


Narodna milicija LNR dosledno napreduje u Popasni, istovremeno spasavajući civile koji su taoci Oružanih snaga Ukrajine.

Andrej Maročko, potpukovnik NM LNR:

„Oni postavljaju vatrene položaje u dvorištima stambenih zgrada. Bukvalno u privatnom sektoru kopaju se rovovi ispod kuća civila. Oni prave komunikacione puteve između kuća, dok su ljudi u podrumima tih kuća, kaže on.

 


 

 

Zapad sprema pakleni scenario za Rusiju?


Jedan od scenarija provokacija koje Zapad planira da iskoristi u Ukrajini kako bi optužio Rusiju mogao bi da bude otvorena upotreba oružja za masovno uništenje u gradovima Slavjansk i Kramatorsk, izjavio je Igor Kirilov, načelnik snaga za radijaciju, hemijsku i biologiju odbrane Oružane snage RF.
 

Češka započela isporuku smH 2S1 "Gvozdika"

Krenule su put Ukrajine.

One se nalaze na kamionima tegljačima i obmotane su zelenim najlonom.

 

 

Oružane snage Ukrajine izvele uspešnu kontraofanzivu u Harkovu

"Razbili smo ruske trupe"

 

 


Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

▪ Ruska protivvazdušna odbrana oborila je avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u oblasti Nove Dmitrovke, Harkovska oblast

▪Dve rakete Točka-U i tri granate ukrajinskog MLRS-a oborile su u vazduh posade protivvazdušnog raketnog sistema Pancir-S u oblasti Černobajevke.

 

 

▪Tri ukrajinska skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja uništena su u rejonu naselja Chervonne

▪Petnaest ukrajinskih bespilotnih letelica uništeno je tokom noći, uključujući jedan Bairaktar ​​TB-2 iznad Novaja Zarja, region Mikolajv

▪Raketne trupe i artiljerija izvršili su 1098 vatrenih zadataka tokom dana

 


 

 

Snimci iz luke Marijupolj


Potopljeni brodovi, morske mine i uništene zgrade.

Objekat je 11. aprila došao pod kontrolu snaga DNR. Mornari koji su bili taoci Oružanih snaga Ukrajine, pušteni su na slobodu.

 


 

 

Čečenski dobrovoljci poslati u Ukrajinu

U Čečeniji je još jedan odred dobrovoljaca poslat da učestvuje u specijalnoj operaciji u Ukrajini. 

Svaki od dobrovoljaca je prošao punu obuku na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga u Gudermesu. Profesionalni instruktori su ih naučili osnovama borilačkih veština.

 

 

Ukrajinci 26 puta granatirali Donjeck


Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 26 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
 

 

 

Moskva priprema tužbe


Međunarodne rezerve Rusije porasle su na 611 milijardi dolara, ali je skoro polovina zamrznuta. Prema rečima šefice Centralne banke Elvire Nabiuline, Moskva priprema tužbe.
 

 

 

Britanci: Rusi bez većeg napretka u poslednja 24 h


Ruske snage nisu ostvarile veći napredak u poslednja 24 sata uprkos pojačanoj aktivnosti, pošto ukrajinski kontranapadi i dalje ometaju njihove napore, saopštila je u subotu britanska vojna obaveštajna služba.

Uprkos tome što je Rusija zauzela lučki grad Marijupolj, teške borbe nastavljaju da osujećuju pokušaje Moskve da zauzme grad, ometajući njihov napredak u regionu Donbasa, tvitovalo je Ministarstvo odbrane u redovnom biltenu.

 


 

Kultne ličnosti zovu Šolca da obustavi isporuku oružja Ukrajini


Nemačke javne ličnosti pozvale su Šolca da obustavi isporuku oružja Ukrajini, prenosi Berliner cajtung.

Otvoreno pismo nemačkoj kancelarki napisalo je oko 20 naučnika, političara i kulturnih ličnosti zemlje, među kojima je i bivša potpredsednica Bundestaga Antje Volmer.

„Snabdevanjem oružjem Nemačka i druge zemlje NATO-a su de fakto postale strane u sukobu. Time je Ukrajina postala i bojno polje za sukob NATO-a i Rusije oko bezbednosnog poretka u Evropi. Autori su naveli da je, uprkos „izveštajima o uspehu ukrajinske vojske“, „mnogo inferiornija od ruske“. Potpisnici pisma Šolcu smatraju da se Kijev mora ubediti da prestane da pruža otpor.

 


 

 

Tri države pozvale NATO da rasporedi divizije na njihovoj teritoriji


Premijeri Letonije, Litvanije i Estonije pozvali su NATO da rasporedi borbeno spremne divizije u njihovim zemljama Ovo se navodi u zajedničkom saopštenju premijera triju država. Navodi se da treba da pojačaju prisustvo kopnenih, vazdušnih i pomorskih snaga saveznika.

O detaljima ove mogućnosti biće reči na predstojećem sastanku NATO-a u Madridu. Pored toga, Letonija, Litvanija i Estonija nameravaju da dodatno povećaju svoje budžete za odbranu na najmanje 2,5% BDP-a. Zemlje će takođe nastaviti da sarađuju u nabavci MLRS-a.
 

 

 

Pronađeni nacistički simboli u bazi "Azova"

U bazi Nacionalnog puka Azov (protiv njih u Rusiji) u Marijupolju pronađeno je mnogo nacističkih simbola i literature, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.
 

 

 

Embargo bi teže pogodio Austriju nego Rusiju


Zabrana gasa iz Rusije pogodila bi Austriju teže nego Rusiju, rekao je za CNN ministar finansija Magnus Bruner.

„Kada vas sankcije pogode više od onoga koga ciljaju, mislim da je od male koristi“, dodao je on. Ranije je šef francuskog ministarstva finansija rekao da pitanje embarga na gas u EU još nije na dnevnom redu, jer bi to dovelo do prestanka svih ekonomske i društvene delatnosti niza zemalja unije.
 

 

 

Zelenski: Napad na Ukrajinu je tek početak

Nakon što je jedan ruski general izjavio da Rusija želi potpunu kontrolu nad južnom Ukrajinom, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je danas da je ruska invazija na njegovu zemlju samo početak i da Moskva ima planove da zauzme i druge zemlje

(UKRAJINA UŽIVO) UKRAJINSKA VOJSKA TRPI TEŠKE GUBITKE Povlače očajne poteze u pokušaju da zaustave rusko napredovanje (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

 

UKR: Rusija nastavlja bombardovanje Mariupolja

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Marijupolj granatiran uz upotrebu dalekometnih aviona, a da je u grad stigla ruska inženjerijska jedinica kako bi deminirala infrastrukturu u luci.

Ruske snage nastavljaju blokadu ukrajinskih jedinica u oblasti fabrike Azovstalj, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da Rusija nastavlja da delimično blokira Harkov i da ga bombarduje, a na Donjeckom pravcu izvodi ofanzivne operacije duž cele linije sukoba.

 

 

Ruske podmornice lansirale krstareće rakete na Ukrajinu


Ruske podmornice u Crnom moru lansirale su krstareće rakete na Ukrajinu - piše Tajms.

Najmanje 4 podmornice učestvuju u lansiranju krstarećih raketa. Tajms tvrdi da se rakete lansiraju sa dubine do 50 metara i da ih je veoma teško uočiti na radaru ili satelitu na vreme. Pored toga, u Crnom moru se nalaze dva broda nosača krstarećih raketa „Kalibar“.

 


 

 

Evropa ne može bez ruskog gasa ni nedelju dana

Evropa neće ni nedelju dana isdržati bez ruskog gasa, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

„Cenimo doslednost i principijelnost naših evropskih partnera. Posebno kada uzmemo u obzir poslednje podatke Međunarodnog monetarnog fonda da Evropa bez ruskog gasa može da izdrži ne više od šest meseci. Ali ako ćemo iskreno, jedva da i nedelju dana može da izdrži“, napisao je Medvedev na Telegramu.

Aligatori „Ka-52 uništavaju kamuflirana oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine

Posle još jednog naleta eliminisani su tenk, borbeno vozilo pešadije i utvrđeno uporište.
 

 

 

Snimak iz katakombi Azovstala

Nacionalisti se živi raspadaju

 

 

Zelenski: Saveznici najzad šalju oružje koje traži Kijev
 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zekenski izjavio je da su saveznici najzad počeli da Kijevu isporučuju oružje koje je tražio, dodajući da će to pomoći da se, kako je naveo, "spasu životi hiljada ljudi".

Zelenski je sinoć rekao i da komentari ruske vojske u vezi sa potrebom da se na ukrajinskom frontu stvori veza sa Moldavijom, ukazuju na to da Moskva želi da izvrši invaziju i na druge zemlje, javlja Rojters.

 

 


Britanska agenicja ranije je javila da je predstavnik ruske vojske Rustam Minekajev danas za ruske državne medije rekao da bi puna kontrola nad južnim delom Ukrajine dovela do mogućnosti prodora do, kako prenosi Rojters, "dela Moldavije pod okupacijom Rusije".

 

Boris Džonson izazvao raskol
 

Njegova najava je bila prvo priznanje velikog zapadnog lidera da bi Rusija mogla da pobedi u operaciji i označava značajnu promenu u njegovoj sopstvenoj retorici od pre samo nekoliko nedelja, kada je Džonson bio uveren da će Rusija „izgubiti“. Ovo je takođe suprotno ujedinjeni front koji su demonstrirali lideri G7“, piše Fajnenšel tajms.

 


Očekuje se predaja nacionalista


Ukrajinski nacisti zatvoreni u „Azovstalu” imali su samo jedan skroman izvor vode i masu ranjenika na rukama. To prenosi na svom TG kanalu Aleksandar Hodakovski, komandant bataljona Vostok.

„Sada ocrtavamo zajedničku zonu kontrole, miniramo liniju dodira tamo gde je to prikladno, povlačimo jedinice vojske u drugim pravcima i ostavljamo dovoljno snaga da držimo neprijatelja pritisnutim sa svih strana“, rekao je Hodakovski. On piše da neprijatelj, okružen u industrijskoj zoni Azovstal, ima ozbiljne probleme u svemu.

Evo koliko evropa može da izdrži bez ruskog gasa - Alo.rs

„Slomićemo neprijatelja raspoloživim mogućnostima, što će, u kombinaciji sa njegovom žalosnom situacijom, imati značajan efekat: prema dostupnim informacijama, on ima samo jedan izvor izvorske vode, ogroman broj ranjenih na rukama i svakodnevni gubitak ljudstva“, kaže komandant bataljona. Prema Hodakovskom, očekuje se masovna predaja nacionalista.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading