NEMA GENOCIDA U UKRAJINI Novi izveštaj UN baca rukavicu u lice i Bajdenu i Zelenskom
Foto: Twitter/printscreen

UN su odbile da podrže optužbe Kijeva i Vašingtona da su akcije Rusije tokom njene vojne ofanzive na Ukrajinu bile genocid.

Ravina Šamdasani, portparol visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR), obratila se u petak povodom ovog pitanja.

„Ne, nismo dokumentovali obrasce koji bi mogli da dovedu do (genocida)“, odgovorila je ona.

Šamdasani je istakla da „mnogo od ovih pravnih kvalifikacija – zločini protiv čovečnosti i genocid – na kraju dana bi trebalo da utvrdi sud“.

Prema sopstvenoj definiciji UN, „genocid“ uključuje „dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu za „genocid” nakon događaja u kijevskom predgrađu Buča, gde su 1. aprila otkrivena brojna tela sa znacima pogubljenja, ubrzo nakon povlačenja ruskih trupa iz tog područja.

Rusija, koja insistira na tome da ne gađa civilno stanovništvo u Ukrajini i pogađa samo vojne ciljeve, odbacila je tu tvrdnju i zauzvrat okrivila Kijev da je organizovao nameštenu provokaciju kako bi okaljao svoje snage.

Naime, američki predsednik Džo Bajden odlučio je da sledi vođstvo Zelenskog i takođe je optužio Moskvu za „genocid“ i da „pokušava da izbriše ideju da je čak i moguće biti Ukrajinac“.

Najnovije vesti pratite na našem blogu UKRAJINA UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading