RUSI NA STO STAVILI POSLEDNJU PONUDU ZA MARIUPOLJ "Predajte se, ili..."
Profimedia

Dan ranije, Rusija je najavila zauzimanje Mariupolja, a predsednik Vladimir Putin je prekinuo napad na "Azovstal", koji je i dalje poslednje uporište ukrajinskih snaga u tom strateškom lučkom gradu.

Ruske trupe bi trebalo da "zapečate područje tako da muva ne može da prođe", poručio je Putin. Ministarstvo odbrane je u novom saopštenju istaklo da ostaje na mestu ponuda da se predaju onima koji su bili u objektu.

"Rusija je u svakom trenutku spremna da uvede primirje i objavi humanitarnu pauzu kako bi se izvršila evakuacija civila (ako zaista borave u podzemnim strukturama čeličane) i trupa ukrajinskih oružanih snaga i nacionalističkih bataljona".

Komandant ukrajinskih marinaca, koji se skrivao u fabrici, ranije je tvrdio da je tamo zarobljeno "na stotine" civila. On nije objasnio zašto bi ljudi dobrovoljno odlučili da se sakriju zajedno sa ukrajinskim trupama, koje su na meti ruskih snaga.

Ukrajinski borci i strani plaćenici samo treba da podignu bele zastave duž područja "Azovstala" da bi mogli da se predaju. U međuvremenu, borbe i dalje traju:

"Ova humanitarna ponuda Rusije ostaje na snazi 24 sata dnevno", navodi se u saopštenju. Životi onih koji polože oružje garantovano su pošteđeni, a biće im pružena i medicinska pomoć – baš kao i ukrajinskim borcima, koji su ranije odlučili da prestanu sa otporom, insistirala je ruska strana.

Prema podacima ministarstva, humanitarni koridori, koje su organizovale ruske snage u Mariupolju, omogućili su evakuaciju 143.631 ukrajinskog civila, 341 stranog državljanina, kao i 1.844 ukrajinska vojnika. Ove brojke su više dokaz da su tvrdnje Ukrajine i Zapada da Rusija ometa evakuaciju civila ili da nerado obezbeđuje neophodne uslove za predaju boraca apsolutno neosnovane, dodaje se.

2.000 boraca, prema ruskim procenama, koji se nalaze u čeličani "Azovstal", poslednjih dana je dobilo nekoliko prilika da polože oružje, ali su se uzdržali od upotrebe.

Presretnute komunikacije iz čeličane sugerišu da ukrajinskim trupama i borcima nacionalističkog bataljona nedostaje hrane i vode. Željni su da se predaju, ali to ne mogu da urade bez naređenja iz Kijeva zbog straha da će biti izvedeni pred vojni sud.

Sve o situaciji u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading