Krimski most
Foto: Alo/Foto: Printscreen

"Ovakve izjave su ništa manje nego najava mogućeg terorističkog akta. Ovo je neprihvatljivo. Ovde ima mnogo znakova dela koja podležu pravnoj verifikaciji i naknadnoj kazni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

RUŠE KRIMSKI MOST? Kremlj hitno odgovorio na ukrajinske pretnje

EPA

 

Saopštenje dolazi nakon što je Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, izjavio da bi Kijev, da je imao šansu davno napao na Krimski most i da će njegove snage to učiniti ako bude moguće.

Predsednik ruske Dume upozorio predsednika Ukrajinu - Alo.rs

"Da smo imali priliku da ovo uradimo, već bismo to uradili. Ako bude prilika da to uradimo, mi ćemo to svakako uraditi", rekao je Danilov u intervjuu za Radio NV, na pitanje da li bi Ukrajina mogla da napadne na Krimski most, pošto se on koristi za slanje pojačanja.

Bivši ruski predsednik i aktuelni šef Saveta za nacionalnu bezbednost Dmitrij Medvedev je takođe odgovorio na pretnju napisavši na svom Telegram kanalu da je "jedan od tvrdoglavih ukrajinskih šefova govorio o potrebi udara na Krimski most. Nadam se da razume šta će biti meta odmazde."

Izgradnja Krimskog mosta počela je 2016. godine, a završena je dve godine kasnije. Više milijardi dolara vredan infrastrukturni projekat povezuje poluostrvo Krim sa Krasnodarskim krajem na jugozapadu Rusije. Sa 19 km, to je najduži most u Evropi, a Rusija ga je koristila za transport oklopnih vozila u južne regione Ukrajine usred tekućeg vojne operacije.

Internet bruji o ovom detalju koji je svima promakao (VIDEO) - Alo.rs

Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.

Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Najnovije vesti o ukrajinskim sukobima pratite na našem blogu UKRAJINA UŽIVO.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading