RUSIJA STAVILA AMERIKU U NEZAVIDNI POLOŽAJ Nemaju odgovor na ovaj potez Moskve
Foto: Shutterstock

Sada SAD ne znaju šta da rade i da li da pristanu na zahteve Rusije. Ovo piše kinesko izdanje Sina.

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin nedavno je saopštio da američka kompanija Aksiom još nije platila let NASA-inom astronautu Marku Vande Heju.

Predstavnici Sjedinjenih Država duguju ruskoj strani pristojan iznos – oko dve milijarde rubalja.

Rogozin je primetio ono što je veoma bitno, da će Amerikanci morati da plate let svog astronauta upravo u ruskoj valuti.

Aksiom se do sada poziva na neke „logističke probleme“ i obećava da će prebaciti novac u maju. Međutim, nije poznato da li Amerikanci pristaju na transfer u rubljama.

Kako god bilo, u budućnosti Roskosmos planira da sve transakcije konvertuje u nacionalnu valutu, po ugledu na naftni i gasni sektor zemlje.

Autori kineskog izdanja Sina smatraju da je ovo bilo iznenađenje za Amerikance – očigledno nisu bili spremni na takve uslove i sada ne razumeju šta da rade, pa se pozivaju na neizvesne „logističke poteškoće“.

U međuvremenu, Roskosmos je odlučan da traži plaćanje putovanja u rubljama, a ako SAD odbiju buduće letove, onda će morati da plate već završene poslove po ruskim uslovima.

Istovremeno, novinari iz NR Kine pojašnjavaju: S obzirom na nedavne događaje, kada su Amerikanci zaplenili devizne rezerve Ruske Federacije i ponašali se protivzakonito u mnogim drugim oblastima, neće biti iznenađenje da nikada ne prenesu novac za putovanje kosmonauta, u Rusku Federaciju u rubljama ili drugim valutama, pišu kineski mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading