OSMANI MOLI NATO ČLANICE DA PRIZNAJU NEZAVISNOST KOSOVA Napala predsednika Rusije, a onda pomenula Slobodana Miloševića: Putin želi da dođe do Evrope
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Osmani je u intervjuu španskoj novinskoj afenciji EFE istakla da je uznemirena mogućim porastom tenzija na Balkanu.

"Nesumnjivo, Putin će pokušati da iskoristi Srbiju da destabilizuje naš region, jer preko našeg regiona želi da dođe do Evrope", rekla je Osmani.

Osmani je istakla da održavanje mira i stabilnosti na Balkanu znači održavanje mira i stabilnosti na celom evropskom kontinentu.

"I dalje smo veoma zabrinuti što je Srbija povećala količinu naoružanja koje kupuje i to pokazuje njene namere u regionu", rekla je Osmani. 

Ona je takođe rusko poređenje Kosova i Ukrajine opisala kao "propagandu".

"Ako postoji nešto za upoređivanje u ova dva rata, to su Miloševićeve akcije sa Putinovim akcijama. Na isti način na koji je Milošević postao poznat kao 'koljač Balkana', 'Putin je sada koljač demokratije', jer ne samo da želi da dominira Ukrajinom, već da uništi naš demokratski način života", rekla je Osmani.

Osmani mole članice NATO

Osmani je pozvala zemlje članice NATO koje nisu priznale Kosovo da to učine.

"Mislim da je članstvo u NATO ključno. Želim da apelujem na četiri članice NATO koje još nisu priznale Kosovo da to učine, jer to ne treba da gledamo samo iz ugla unutrašnje politike. Došlo je vreme da zemlje koje su do sada oklevale donesu tu hrabru odluku i pokažu autokratama širom sveta da demokratske zemlje stoje ujedinjene pred licem tiranije i autokratije“, kazala je Osmani.

Osmani je podsetila da je Španija tvrdila da će priznati Kosovo samo ako Međunarodni sud pravde potvrdi nezavisnost, što se dogodilo 2012. godine, ali Madrid i dalje ne priznaje suverenitet Kosova.

"Mislim da nema razloga da se Španija plaši da bi slučaj Kosova mogao da posluži kao presedan. Vreme je da Španija napravi jasnu razliku između unutrašnjih pitanja koje može imati s jedne strane i onoga što je Srbija uradila s druge. Ne treba ga porediti sa genocidnim režimom, jer ono što se desilo na Kosovu je decenija represije i režim sličan 'aparthejdu'", istakla je Osmani.

Ona je zatražila da EU uzme u obzir to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

"Oni ne mogu da kažu da su proevropski orijentisani, ali su u isto vreme svojim delovanjem proputinovski. Ne mogu da hodaju u dve ulice u isto vreme. Oni moraju da izaberu jednu, ili EU ili Rusiju", rekla je Osmani.

Osmani je ponovila planove kosovske vlade da ove godine traži članstvo u EU, kao što su učinile Gruzija i Moldavija, uprkos tome što su neke zemlje bloka u prošlosti pozivale na moratorijum na proširenje.

"Što manje izgleda Zapadni Balkan ima za članstvo u EU, to će Putin imati veći uticaj", zaključila je Osmani.

BONUS VIDEO:

Komentari (8)

Loading
Nada Drašler

18.04.2022 09:17

Trebalo bi neko da objasni i nauči Osmani da su Putin i Rusija u Evropi!Baš bruka od žene!

KKK

18.04.2022 09:19

Mislim da je krajnje vreme da prestanete da objavljujete njene i Kurtijeve izjave , toliko su nebitni vidi se da su oboleli!!!

Zoran

18.04.2022 11:13

Ne do evrope već do kosova a vas albance će preorati djabe vam nato briga njih za vas albance

Sax

18.04.2022 11:34

Kad spodobe sa dijagnozom das vlast eto sta dobijes

Sara

18.04.2022 15:04

Vjoso lupetas gluposti,ni senillni Bajden ne ce ti poverovati

Roos

18.04.2022 22:11

Može onavda moli ali joj to neće biti za dugo, jer kiM je ipak srce Srbije!

Saša

25.04.2022 12:06

Sa vašom lažnom politikom dosadiste svima i lažnim izjavama protiv Srbije . Ako vam se nešto nesvidja vratite se u Albaniju odakle ste došli . Da vam Tito nije dao pasoše i naseljavanje na Kosovo vaš Odža iz Albaniju vam nikad nebi dao da izadjete iz Albanije