VAŠINGTON VIŠE NE KRIJE KONAČNI CILJ Amerika je sukob sa Rusijom podigla na veći nivo
Foto: EPA/Alo ilustracija

Prema pisanju lista, američka administracija i njeni evropski saveznici počeli su da planiraju „potpuno drugačiji svet“ u kome „više ne pokušavaju da koegzistiraju i sarađuju sa Rusijom, već aktivno traže načine da je izoluju i oslabe, prenosi TASS.

Kako se navodi, NATO, Evropska unija, kao i Stejt department i Pentagon i druge američke strukture razmatraju doktrine i razvijaju planove za sprovođenje novih politika koje utiču na „praktično sve aspekte odnosa Zapada sa Moskvom, od odbrane i finansija, do trgovine i međunarodne diplomatije“.

Istovremeno, neki saveznici SAD, primećuje list, dovode u pitanje i „svrsishodnost planova i upornost Zapada, savetujući da se ne treba vraćati na politiku „obuzdavanja“ koja je regulisala odnose sa Sovjetskim Savezom“. 

„Nisu svi za dugoročnu izolaciju Moskve“, naglašava se u članku. 

Tako je Marin Le Pen, kandidat partije Nacionalni skup na predsedničkim izborima u Francuskoj, pozvala na pomirenje NATO-a i Rusije. Vašington post primećuje da i u Nemačkoj „postoje glasovi za to da se vrata za dijalog sa Kremljom ostave otvorenim radi promovisanja mogućeg približavanja”.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara najavio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao odgovor na molbu lidera republika Donbasa za pomoć. Zapad je, kao odgovor na odluku Rusije, uveo široke sankcije protiv nje. Jedan broj zapadnih političara je priznao da je to, u stvari, ekonomski rat protiv Ruske Federacije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao je ranije korake Zapada kao „neku vrstu poreza na nezavisnost“.

Najnovije vesti o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading