BEZBEDNOST JE JEDNO, SPORAZUM DRUGO Ovako Zelenski zamišlja mirovni dogovor sa Rusijom
Facebook printscreen

Mirovni sporazum sa Rusijom mogao bi da se sastoji od dva odvojena dokumenta koja bi pokrivala dva ključna pitanja – bezbednosne garancije za Kijev i njegove buduće odnose sa Moskvom, rekao je u subotu ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

U razgovoru za ukrajinske medije, Zelenski je objasnio da bi Moskva želela da ima jedan sveobuhvatan dokument koji bi se bavio svim pitanjima. Međutim, pošto bezbednosne garancije uključuju druge zemlje, dva dokumenta mogu biti rešenje, smatra ukrajinski lider.

"Mirovni sporazum sa Rusijom može se sastojati od dva različita dokumenta. Jedan od njih treba da se odnosi na bezbednosne garancije za Ukrajinu, a drugi da se direktno bavi njenim odnosima sa Ruskom Federacijom", rekao je Zelenski.

On je objasnio da bi dokument o bezbednosnim garancijama mogle da potpišu one zemlje "koje su spremne na te bezbednosne garancije", dok bi drugi dokument mogao da obuhvati buduće odnose Ukrajine i Rusije.

Zelenski je tvrdio da su Velika Britanija, SAD, Italija i Turska pokazale spremnost da pruže bezbednosne garancije Ukrajini, ali ni od jednog nije bilo konačnog odgovora. Na prethodnoj listi potencijalnih garanta bili su i Nemačka, Francuska, Poljska i Izrael.

"Moskva bi želela da ima jedan sporazum koji rešava sva pitanja. Međutim, ne vide se svi za istim stolom sa Rusijom. Za njih su bezbednosne garancije za Ukrajinu jedno, a sporazumi sa Rusijom drugo", rekao je Zelenski.

Sve vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
GEDŽA

17.04.2022 14:39

Čovek je glumac.... zbog čega je na izborima i stavljen za kandidata predsednika,.... na kojim je glasovima stanovnika ruskog govornog područja i pobedio.... Sada samo glumi po scenariju koji je napisan od anglosaksonaca...... za kintu koja će mu obezbediti sigurnu budućnost u starosti..... Rusi i sav ostali, do sada iskorišćavani svet od anglosaksonaca, su Ukrajinu isplanirali kako bi anglosaksoncima rekli da su preterali.... a anglosaksonci koriste Ukrajince kako bi spasili svoj dosadašnji kvalitet života , zasnovan na eksploataciji ostalih, preko razmene običnog papira (dolar, evro) za robu i proizvode koji mnogo više vrede od uloženog u štampanje dolara i evra...... Zato Indijci i Saudijci i ostali slobodan svet, nemaju problema sa kupovinom energenata i hrane od Rusa...., a za očekivati je da će i Japanci dočekati da se osvete anglosanksoncima za višedecenijsku okupaciju...